ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Καταδίκη δύο λειτουργών των ΥΚΕ για την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού: Ποινές φυλάκισης με αναστολή

15/05/2026

Την απόφασή του εξέδωσε την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για δύο εκ των έντεκα προσώπων που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτοχειρίας του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, τον Σεπτέμβριο 2019.

 

Σε μια απόφαση-σταθμό για τα δεδομένα της δημόσιας υπηρεσίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026, ποινές φυλάκισης με τριετή αναστολή σε δύο λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). Οι δύο λειτουργοί κρίθηκαν ένοχοι για την εσκεμμένη παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος στην τραγική υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, ο οποίος έθεσε τέρμα στη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι ποινές και το σκεπτικό της καταδίκης

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες των ποινών, οι οποίες προέκυψαν μετά την παραδοχή των δύο κατηγορουμένων:

  • Πρώτος Λειτουργός: Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 μηνών σε καθεμία από τις τρεις κατηγορίες που αντιμετώπιζε (οι ποινές συντρέχουν), με τριετή αναστολή.

  • Δεύτερος Λειτουργός: Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών για μία κατηγορία, επίσης με τριετή αναστολή.

Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη μετριαστικούς παράγοντες για την αναστολή των ποινών, ωστόσο η καταδίκη παραμένει μια ηχηρή υπόμνηση των ευθυνών των δημόσιων λειτουργών που διαχειρίζονται θέματα προστασίας ανηλίκων.

Η καταδίκη εδράζεται σε σοκαριστικές διαπιστώσεις για την αδράνεια των αρχών κατά την περίοδο που ο Στυλιανός βίωνε έναν εφιάλτη στο οικογενειακό του περιβάλλον:

Για τον πρώτο λειτουργό (περίοδος 2011):

  • Γνώση σωματικής βίας: Παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως το παιδί δεχόταν σωματική βία από τον πατέρα του, δεν έλαβε μέτρα προστασίας.

  • Έκθεση σε κτηνωδία: Γνώριζε ότι ο πατέρας έσφαζε ζώα μπροστά στο παιδί στη φάρμα του, αλλά δεν παρενέβη.

  • Μη απομάκρυνση: Παρέλειψε εσκεμμένα να μεριμνήσει για την απομάκρυνση του Στυλιανού από την οικογενειακή εστία.

Για τον δεύτερο λειτουργό (περίοδος 2014-2016):

  • Συνειδητή αδιαφορία: Επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την περίπτωση του ανηλίκου.

  • Έλλειψη έρευνας: Παρέλειψε να ερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας, αφήνοντας το παιδί εκτεθειμένο.

Το μήνυμα του Δικαστηρίου

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το Δικαστήριο χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά των λειτουργών κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού προς το Κράτος και τους θεσμούς:

«Η τύχη και η προστασία ενός ανήλικου ευάλωτου προσώπου ήταν στα χέρια τους και δεν έπραξαν τα δέοντα. Οι πράξεις των κατηγορουμένων είναι εμφανώς ανεπίτρεπτες και καταδικαστέες.»

Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι οι δημόσιοι λειτουργοί σε θέματα εμπιστοσύνης οφείλουν να ενεργούν με ακεραιότητα και ευσυνειδησία, καθώς από τις δικές τους πράξεις εξαρτάται η αξιοπρέπεια και η ίδια η ζωή ευάλωτων προσώπων.

Η υπόθεση του Στυλιανού παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την κυπριακή κοινωνία, με τη σημερινή απόφαση να αποτελεί την πρώτη ουσιαστική απόδοση ποινικών ευθυνών σε κρατικούς αξιωματούχους για την παραμέληση που οδήγησε στην τραγωδία. Σημειώνεται ότι συνολικά έντεκα πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση, με τη διαδικασία για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ