ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον Χανταϊό: «Μηδενικός ο κίνδυνος για την Κύπρο»

05/05/2026

Παρά τον συναγερμό που προκάλεσαν τα θανάσιμα περιστατικά σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το νησί – Στο μικροσκόπιο ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα της νόσου.

 

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος της Μονάδας Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Κώστας Κωνσταντίνου, αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης του χανταϊού στην Κύπρο. Με αφορμή την πρόσφατη είδηση για τρεις θανάτους και τρία επιπλέον κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο, ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η χώρα παραμένει θωρακισμένη, καθώς ιστορικά δεν έχει καταγραφεί ποτέ ανάλογο περιστατικό στο νησί.

Μηδενική απειλή και απουσία Κυπρίων από το πλοίο

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ο κίνδυνος για τον κυπριακό πληθυσμό είναι πρακτικά «μηδενικός». Η διαβεβαίωση αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στο συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο προερχόταν από τη Νότια Αμερική, δεν επέβαιναν Κύπριοι πολίτες. Ως εκ τούτου, οι αρχές έκριναν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη λήψη έκτακτων μέτρων ελέγχου στα λιμάνια ή τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας.

Τι είναι ο χανταϊός και πώς μεταδίδεται

Ο χανταϊός δεν αποτελεί έναν μεμονωμένο ιό, αλλά μια ομάδα ιών που προκαλούν δύο διαφορετικά σύνδρομα, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή:

  • Πνευμονικό Σύνδρομο Χανταϊού (HPS): Εντοπίζεται κυρίως στην Αμερική, με τη θνητότητα να αγγίζει το υψηλό ποσοστό του 30% έως 40%.

  • Αιμορραγικός Πυρετός με Νεφρικό Σύνδρομο (HFRS): Συναντάται συνήθως στην Ευρώπη, έχει ηπιότερη μορφή και η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 1% και 10%.

Ο ειδικός διευκρίνισε ότι η μετάδοση δεν γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο κύριος τρόπος διασποράς είναι η επαφή με εκκρίσεις τρωκτικών, κυρίως μέσω της εισπνοής αερολυμάτων. Εξαίρεση αποτελούν ελάχιστες περιπτώσεις συγκεκριμένου ιού στη Νότια Αμερική, όπου έχει παρατηρηθεί σπάνια μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Η ετοιμότητα του συστήματος υγείας

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο και η αντιμετώπιση βασίζεται στην υποστηρικτική αγωγή, η Κύπρος δηλώνει έτοιμη.

«Το κυπριακό σύστημα υγείας διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης για αιμορραγικούς πυρετούς και η Μονάδα Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι έτοιμη να διαχειριστεί πιθανό περιστατικό, εφόσον αυτό διαγνωστεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στην Κύπρο δεν υπήρξε ποτέ κρούσμα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καταγραφεί σποραδικά περιστατικά στο παρελθόν, με ένα μικρό cluster να εντοπίζεται το 2012.

Ο κ. Κωνσταντίνου κατέληξε συνιστώντας στους πολίτες που προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό να ενημερώνονται εγκαίρως για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στους προορισμούς τους και να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα προστατευτικά μέτρα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σημάδια αποφόρτισης στην Ανατολική Μεσόγειο: Επιστρέφουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα οι ναυτικές δυνάμεις

05/05/2026

Η εύθραυστη εκεχειρία στο Ιράν φέρνει σταδιακή αποχώρηση των πολεμικών στόλων από την περιοχή της Κύπρου – Ποια πλοία παραμένουν για περιπολίες και η απουσία των Αμερικανών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον Χανταϊό: «Μηδενικός ο κίνδυνος για την Κύπρο»

05/05/2026

Παρά τον συναγερμό που προκάλεσαν τα θανάσιμα περιστατικά σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το νησί – Στο μικροσκόπιο ο τρόπος μετάδοσης και τα συμπτώματα της νόσου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επικίνδυνες οικοδομές στη Λάρνακα: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ασφάλεια των πολιτών

05/05/2026

Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη 110 κτιρίων που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο εμπειρογνωμόνων. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, προειδοποιεί για κοινωνικές επιπτώσεις και ζητά νέα νομοθετικά εργαλεία για τη χρηματοδότηση των κατεδαφίσεων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κραυγή απόγνωσης στην Αθηένου: «Θανατώνουν υγιή ζώα λόγω κανονισμών» – Σε αναμμένα κάρβουνα οι κτηνοτρόφοι

05/05/2026

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς για την απόφαση θανάτωσης χιλιάδων προβάτων που έχουν αναπτύξει αντισώματα – Σε απόγνωση 6-7 οικογένειες που χάνουν το βιος τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο Αμμάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Η στρατηγική σημασία της 5ης Τριμερούς Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας

05/05/2026

Στο επίκεντρο η περιφερειακή σταθερότητα, οι σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας και η εμβάθυνση της συνεργασίας σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον – Ποιοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετ-α-τετ Έρχιουρμαν με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ: Στο τραπέζι Κυπριακό και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

05/05/2026

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την Τζούλι Ντέιβις, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στις τρέχουσες εξελίξεις και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέτωπο Κύπρου-Ελλάδας κατά του αφθώδους πυρετού: Στρατηγική συμμαχία για τη θωράκιση της κτηνοτροφίας

05/05/2026

Σε πλήρη συντονισμό οι Υπουργοί Μαρία Παναγιώτου και Μαργαρίτης Σχοινάς – Αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινού τεχνικού μετώπου, η ανταλλαγή δεδομένων και η διεκδίκηση στήριξης από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κτηνιατρικής κρίσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο επίκεντρο της αμυντικής στρατηγικής η Αθήνα: Παρουσία Χριστοδουλίδη στο συνέδριο της Defea

05/05/2026

Με μια ατζέντα που εκτείνεται από τη γεωπολιτική έως την Τεχνητή Νοημοσύνη, ηγέτες και ειδικοί αναλύουν σήμερα το μέλλον της ασφάλειας – Σημαντικές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με Νίκο Δένδια και Άντριους Κουμπίλιους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Από τα ρητά και τις παροιμίες φαίνεται η σοφία της ζωής

05/05/2026

Δημοσθένους Αρετή Υποψήφια βουλευτής Λεμεσού με το ΔΗΚΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάφος: Στόχος εμπρηστών κατάστημα 40χρονου – Έσβησε τη φωτιά περίοικος τα ξημερώματα

04/05/2026

Σε κακόβουλη ενέργεια αποδίδουν οι αρχές την πυρκαγιά που ξέσπασε σε επιχείρηση στην Πάφο – Οι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτη ύλη, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη και τον εξοπλισμό.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ