ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Κραυγή απόγνωσης στην Αθηένου: «Θανατώνουν υγιή ζώα λόγω κανονισμών» – Σε αναμμένα κάρβουνα οι κτηνοτρόφοι

05/05/2026

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει ο Δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς για την απόφαση θανάτωσης χιλιάδων προβάτων που έχουν αναπτύξει αντισώματα – Σε απόγνωση 6-7 οικογένειες που χάνουν το βιος τους.

 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και βαθιάς θλίψης βρίσκεται η κτηνοτροφική κοινότητα της Αθηένου, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε μονάδες της περιοχής. Παρά τα αυστηρά προληπτικά μέτρα που λάμβαναν ο Δήμος και οι παραγωγοί το τελευταίο διάστημα, ο ιός έκανε την εμφάνισή του το περασμένο Σάββατο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μια πρωτοφανή κοινωνική αναστάτωση.

Το παράδοξο της θανάτωσης: Ζώα με αντισώματα στο απόσπασμα

Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηένου στο ΚΥΠΕ, είναι η επικείμενη θανάτωση ζώων τα οποία αυτή τη στιγμή είναι κλινικά υγιή. Όπως εξήγησε ο κ. Καρεκλάς, οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα ζώα σε περισσότερες από δύο μονάδες έχουν αντισώματα, γεγονός που σημαίνει ότι νόσησαν στο παρελθόν και πλέον ο οργανισμός τους έχει θωρακιστεί.

Ωστόσο, οι υφιστάμενοι κανονισμοί επιβάλλουν τη θανάτωσή τους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.

«Αυτή τη στιγμή τα ζώα στις δύο μονάδες δεν έχουν τον ιό, είναι υγιέστατα, απλώς νόσησαν στο παρελθόν, αλλά σύμφωνα με τον Κανονισμό που υπάρχει, πρέπει να θανατωθούν. Αυτό είναι κάτι που δεν αντιλαμβανόμαστε, αφού τα ζώα αυτά έχουν αναπτύξει φυσική λοίμωξη πριν από κάποιο διάστημα».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια πρωινής σύσκεψης με εκπροσώπους του Τμήματος Γεωργίας, των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και αγροτικών οργανώσεων, κτηνοτρόφοι εισηγήθηκαν τη διενέργεια εβδομαδιαίων ελέγχων PCR αντί της θανάτωσης, ώστε αν κάποιο ζώο νοσήσει μελλοντικά, να απομακρυνθεί την ίδια στιγμή.

Περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος

Πέρα από το ηθικό και οικονομικό σκέλος, η διαχείριση της κατάστασης δημιουργεί και πρακτικά προβλήματα. Η θανάτωση χιλιάδων ζώων απαιτεί τεράστιους χώρους ταφής, με τον Δήμο και το Κτηματολόγιο να αναζητούν εναγωνίως κρατική γη που να βρίσκεται μακριά από οικιστικές ζώνες (Αθηένου, Τρούλλους, Αβδελλερό) και να μην απειλεί τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ο αντίκτυπος στις οικογένειες είναι συντριπτικός:

  • Πληγείσες οικογένειες: Περίπου 6-7 οικογένειες κτηνοτρόφων χάνουν την πηγή εισοδήματός τους από τη μια στιγμή στην άλλη.

  • Οικονομική αβεβαιότητα: Παρά τις προσδοκίες για ικανοποιητικές κρατικές αποζημιώσεις, ο κ. Καρεκλάς υπογράμμισε ότι η ζωή αυτών των ανθρώπων ανατρέπεται πλήρως.

  • Αγωνία για τις αγελάδες: Η προσοχή στρέφεται τώρα και στις φάρμες αγελάδων που γειτνιάζουν με τις πληγείσες μονάδες προβάτων, με την ελπίδα τα αποτελέσματα των εξετάσεων να είναι αρνητικά.

«Είμαστε όλοι πάρα πολύ στενοχωρημένοι, ειδικά γι’ αυτές τις οικογένειες οι οποίες ζουν από την κτηνοτροφία εδώ και χρόνια και ξαφνικά σήμερα θα βρεθούν χωρίς δουλειά», σημείωσε με έμφαση ο Δήμαρχος, αποτυπώνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Αθηένου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner

06/08/2026

Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια

06/08/2026

Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος

06/08/2026

Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400

06/08/2026

Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης

06/08/2026

Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα

06/08/2026

Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή

05/08/2026

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών

05/08/2026

Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ