ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

20/04/2026

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)

 

Σε μια κίνηση-ματ για να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο στο μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, Αθήνα και Λευκωσία στρέφονται πλέον στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναζητώντας τη «σφραγίδα» που θα ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση.

Με κοινή τους επιστολή, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Σταύρος Παπασταύρου και Μιχαήλ Δαμιανός, ζητούν από την ΕΤΕπ την ενεργή συμμετοχή της στο έργο. Ωστόσο, το «πράσινο φως» δεν είναι τυπικό, καθώς προϋποθέτει τη διενέργεια μιας εξονυχιστικής μελέτης δέουσας επιμέλειας (due diligence). Πρόκειται για το κρίσιμο τεστ που θα κρίνει αν το υποθαλάσσιο καλώδιο θα προχωρήσει προς την υλοποίηση ή αν θα βυθιστεί σε έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Τι είναι η μελέτη που θα «δείξει» το μέλλον του έργου

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τον «δικαστή» της βιωσιμότητας του εγχειρήματος. Η ΕΤΕπ θα εξετάσει κάτω από το μικροσκόπιο τέσσερις βασικούς πυλώνες:

  • Οικονομική Βιωσιμότητα: Θα αξιολογηθεί η σχέση κόστους-οφέλους, το σημείο που αποτέλεσε την κύρια εστία τριβής με την κυπριακή πλευρά.

  • Τεχνική Επάρκεια: Θα επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία των θαλάσσιων δοκιμών (sea trials) που πραγματοποίησε η Nexans τον Μάρτιο του 2026.

  • Γεωπολιτικό Ρίσκο: Αναλύεται η ασφάλεια του έργου έναντι παρεμβάσεων από τρίτες χώρες, με το βλέμμα στην Τουρκία, την ώρα που ο ENTSO-E στηρίζει ήδη το GSI ως την κορυφαία πρόταση.

  • Περιβαλλοντικό Αποτύπωμα: Η πλήρης αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Το οικονομικό «παζλ» των 1,9 δισ. ευρώ

Το συνολικό κόστος της διασύνδεσης, με φορέα υλοποίησης τον ΑΔΜΗΕ, αγγίζει τα 1,939 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση είναι ένα σύνθετο μείγμα:

657 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Ε.Ε. (Connecting Europe Facility).

100 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να καλυφθεί από το δάνειο της ΕΤΕπ, το οποίο θα αποπληρωθεί σε βάθος 35ετίας από τους καταναλωτές σε Ελλάδα (37%) και Κύπρο (63%).

Το παρασκήνιο της εμπλοκής

Δεν είναι μυστικό πως το έργο βρισκόταν «στον πάγο» επί μήνες. Η κυπριακή πλευρά εξέφραζε έντονες επιφυλάξεις για την οικονομική επισφάλεια, φτάνοντας στο σημείο να αρνείται την καταβολή των αναλογούντων ποσών στον ΑΔΜΗΕ για τις εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί.

Η επιλογή της μελέτης δέουσας επιμέλειας αποτελεί ουσιαστικά τη συμβιβαστική λύση: είναι η απάντηση στην απαίτηση της Λευκωσίας για επικαιροποιημένα στοιχεία και η μοναδική οδός για να πειστεί η ΕΤΕπ να στηρίξει οικονομικά τη διασύνδεση, βγάζοντάς την από το τέλμα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φόνος 22χρονου φοιτητή στη Λάρνακα: Πώς οι ανακριτές έφτασαν στην ομολογία και ποιο κίνητρο εξετάζεται

22/06/2026

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του 22χρονου Sahruar Ahmed Emon, ο οποίος αγνοείτο για ημέρες πριν εντοπιστεί νεκρός σε απομακρυσμένη περιοχή της Κοφίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανατροπή στην υπόθεση απαγωγής 22χρονου στη Λάρνακα – Έρευνα για φόνο εκ προμελέτης μετά τον εντοπισμό σορού

22/06/2026

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν στην υπόθεση εξαφάνισης και απαγωγής 22χρονου άνδρα από το Μπαγκλαντές, καθώς οι έρευνες της Αστυνομίας οδήγησαν στον εντοπισμό σορού σε απομακρυσμένη περιοχή της επαρχίας Λάρνακας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δέκα κιλά οπιούχων ναρκωτικών εντοπίστηκαν στη Λευκωσία – Συνελήφθη 35χρονος που διέμενε παράνομα στην Κύπρο

22/06/2026

Σημαντική ποσότητα οπιούχων ναρκωτικών εντόπισαν οι διωκτικές αρχές στη Λευκωσία στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι Ιρανοί αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και απαιτούν επίσημη συγγνώμη του Ντόναλντ Τραμπ

22/06/2026

Σε θολό τοπίο κινούνται οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το κλίμα στις συνομιλίες της Ελβετίας να δυναμιτίζεται.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Εθνικού Συμβουλίου το Κυπριακό: Κρίσιμη συνεδρίαση υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα

22/06/2026

Συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό .

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα απάτη με «μαϊμού» e-mail στη Λευκωσία: Χάθηκαν πάνω από 23 χιλιάδες ευρώ

19/06/2026

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου και απόσπασης μεγάλου χρηματικού ποσού, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πιθανή τεχνική βλάβη σε φωτοβολταϊκό σύστημα πίσω από φωτιά σε κατοικία στα Λειβάδια

19/06/2026

Φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε γκαράζ οικίας στα Λειβάδια ενδεχομένως να προκλήθηκε από τεχνική βλάβη σε μετασχηματιστή φωτοβολταϊκού συστήματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Κράτος Μαφία»: Σε τροχιά διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή – Άμεση προώθηση των διαδικασιών

19/06/2026

Η Κυβέρνηση στοχεύει στο διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή το συντομότερο δυνατό, λέει ο Γιάννης Αντωνίου για «Κράτος Μαφία»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέος απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό προ των πυλών – Αναμένονται σύντομα οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν

18/06/2026

O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, «θα έχουμε νέο διορισμό από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ευρωτουρκικά και Κυπριακό πάνε πακέτο: Ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια της πρωτοβουλίας Γκουτέρες ζητά η ΕΕ

18/06/2026

Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Κόστα στις Βρυξέλλες με επίκεντρο το Κυπριακό, την ευρωτουρκική πορεία και τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας – Σαφές μήνυμα ότι η πρόοδος στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από εξελίξεις στο εθνικό ζήτημα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ