ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προστασία δικτύου Natura από στρατιωτικές ασκήσεις ζητούν οργανώσεις
Την έντονη αντίθεσή της στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, με αφορμή ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς για άσκηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Εθνικό Πάρκο της Χερσονήσου του Ακάμα.
Έντονο προβληματισμό και σοβαρή ανησυχία εκφράζει η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου αναφορικά με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε περιοχή του Ακάμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
Με αφορμή ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς για στρατιωτική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Απριλίου 2026 εντός του Εθνικού Πάρκου της Χερσονήσου του Ακάμα, η ΟΠΟΚ καλεί τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση των απαραίτητων Διαταγμάτων Προστασίας για τις περιοχές Natura 2000, δίνοντας προτεραιότητα στη Χερσόνησο του Ακάμα, ώστε να διαμορφωθεί ένα σαφές και ισχυρό νομικό πλαίσιο για τη θωράκισή τους.
Παράλληλα, ζητά να υπάρξουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντική χρήση του Ακάμα ως πεδίου στρατιωτικών ασκήσεων και ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον εντός της προστατευόμενης περιοχής.
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΠΟΚ τονίζει ότι «Η διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων σε μια από τις πιο ευαίσθητες οικολογικά περιοχές της Κύπρου, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, είναι μια πρακτική που δεν συνάδει, αλλά αντίθετα υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού πάρκου».
Όπως επισημαίνει ακόμη, «τέτοιες ενέργειες επιβαρύνουν ένα οικοσύστημα που ήδη δέχεται πολλαπλές πιέσεις, διαταράσσοντας την άγρια ζωή και το φυσικό τοπίο».
Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας των ιδιαίτερα ευαίσθητων φυσικών περιοχών και σε δραστηριότητες που, όπως υποστηρίζει, ενέχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μέσα από τη δημόσια τοποθέτησή της, η ΟΠΟΚ ζητά όχι μόνο την αποτροπή επανάληψης ανάλογων ενεργειών, αλλά και τη θεσμική ενίσχυση της προστασίας του Ακάμα, ώστε να μην παραμένει εκτεθειμένος σε παρεμβάσεις που απειλούν τον οικολογικό του χαρακτήρα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ
Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner
Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια
Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος
Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400
Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα
Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών
Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.