ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φιντάν: «Η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ φέρνει προβλήματα και πόλεμο»
"Οι συνεργασίες που αναπτύσσουν δεν φέρνουν περισσότερη εμπιστοσύνη, αλλά περισσότερη δυσπιστία. Φέρνουν περισσότερα προβλήματα, φέρνουν πόλεμο", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχετικά με τη συνεργασία της Ελλάδα και της Κύπρου με το Ισραήλ.
Με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη διαρκή ένταση που επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τοποθετήθηκε για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, από τις περιφερειακές συμμαχίες μέχρι το πυρηνικό αδιέξοδο, τη Συρία και τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ.
Αναφερόμενος στη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, ο Φιντάν άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας πως «Οι συνεργασίες που αναπτύσσουν δεν φέρνουν περισσότερη εμπιστοσύνη, αλλά περισσότερη δυσπιστία. Φέρνουν περισσότερα προβλήματα, φέρνουν πόλεμο».
Μιλώντας στο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι διαπιστώνεται αδιέξοδο, την ώρα που, όπως είπε, φαίνεται να έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι συγκεκριμένη πρόταση. Επικαλέστηκε μάλιστα τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, μετά τις συνομιλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διεργασίες έχουν ήδη περάσει σε πιο ουσιαστικό στάδιο.
Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι τα εμπλεκόμενα μέρη ξεκινούν από σκληρές ή ακραίες θέσεις δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο. Αντιθέτως, όπως εξήγησε, αυτό είναι ένα σύνηθες μοτίβο σε διαπραγματεύσεις τέτοιου βεληνεκούς, πριν αρχίσει η διαδικασία προσέγγισης μέσω μεσολαβητών. Έθεσε, ωστόσο, ως βασική προϋπόθεση τη σταθερή πολιτική βούληση για επίτευξη και διατήρηση της εκεχειρίας, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές δείχνουν αυτή τη στιγμή ειλικρίνεια ως προς αυτή την ανάγκη.
Ο Χακάν Φιντάν στάθηκε επίσης στον ρόλο του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η στάση του πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Όπως ανέφερε, η Άγκυρα επισημαίνει διαρκώς αυτό το στοιχείο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και προς τις υπόλοιπες πλευρές. Την ίδια ώρα, ανέφερε ότι τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ιρανοί έχουν επιστρέψει στις χώρες τους, με την Τεχεράνη να αναμένεται πλέον να εξετάσει την πρόταση που έχει καταθέσει η Ουάσιγκτον και, σύμφωνα με την εκτίμησή του, να απαντήσει σχετικά.
Σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας συνολικής συμφωνίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τα χρονικά περιθώρια. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η οριστική υπογραφή ενός εγγράφου μέσα σε 15 ημέρες δεν είναι τεχνικά εφικτή, εφόσον ληφθούν υπόψη τα ζητήματα που εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος εγκλωβιστεί σε μια λογική «όλα ή τίποτα», κυρίως στο ζήτημα του εμπλουτισμού, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα σοβαρό εμπόδιο, το οποίο θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί με την παρέμβαση μεσολαβητών και άλλων χωρών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα των Στενών του Ορμούζ, σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής ανησυχία παραμένει αυξημένη. Ο Φιντάν υπογράμμισε ότι αυτό που επιθυμεί η διεθνής κοινότητα είναι να διασφαλιστεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη διεθνής διέλευση. Σε σχέση με το άνοιγμα των Στενών, ανέφερε ότι η θέση της Τουρκίας είναι να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η εμπλοκή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης θα δημιουργούσε σοβαρές δυσκολίες.
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε και στη Συρία, κάνοντας λόγο για μια ευρεία ζώνη αστάθειας που συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Όπως είπε, το Ισραήλ δεν προχωρά σε ορισμένες κινήσεις κατά της Συρίας λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν, χωρίς αυτό, όπως ξεκαθάρισε, να σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τέτοιους σχεδιασμούς. «Όταν έρθει η ώρα, θα θελήσει να το κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να είναι η σημαντικότερη αλλά και η πιο κρίσιμη σύνοδος στην ιστορία της Συμμαχίας. Μέσα από αυτή την αποτίμηση, υπογράμμισε τον ρόλο που αποδίδει η Άγκυρα στον εαυτό της ως βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης, τόσο στη διαμόρφωση πολιτικών και συστημάτων όσο και σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται
Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ
Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 16χρονο για τον διερευνώμενο εμπρησμό της πρώην μπυραρίας Corner
Υπό κράτηση τέθηκε 16χρονος, εναντίον του οποίου εξασφαλίστηκε μαρτυρία στο πλαίσιο των ερευνών για τη φωτιά που ξέσπασε στις 5 Αυγούστου 2026 σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην επαρχία Λευκωσίας. Από τις εξετάσεις στη σκηνή διαπιστώθηκε ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αυτοί αναλαμβάνουν στους Ημικρατικούς – Εγκρίθηκαν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια
Το «πράσινο φως» στις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σειράς Ημικρατικών Οργανισμών έδωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του με τα νέα μέλη της Κυβέρνησης. Αναλυτικά όλοι οι πρόεδροι, οι αντιπρόεδροι και τα μέλη που εγκρίθηκαν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια την Παρασκευή – Το δίωρο ισχύος
Στους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να ανέλθει την Παρασκευή η θερμοκρασία στο εσωτερικό, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκδίδει νέα κίτρινη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 13:00 μέχρι τις 15:00.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χειροπέδες σε 37χρονο στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Υπό διερεύνηση 20 υποθέσεις €827.400
Στη σύλληψη 37χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες οι Αρχές στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Εναντίον του διερευνώνται 20 υποθέσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, κλοπή, απόσπαση περιουσίας με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντέμης Χασάμπης: Η πορεία του Ελληνοκύπριου που βρέθηκε στην κορυφή της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας εγκαταλείπει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Google DeepMind και αναλαμβάνει πρόεδρος της εταιρείας και Chief Scientist της Alphabet. Μια διαδρομή που άρχισε από το σκάκι, πέρασε από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και κατέληξε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες κατακτήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε νέους Υπουργούς: «Μηδενική πίστωση χρόνου» – Δημόσιο συμφέρον πάνω απ’ όλα
Σαφείς κατευθύνσεις προς τα νέα μέλη της Κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε άμεση προσαρμογή, συνεργασία με τους θεσμούς, συνεχή επαφή με τους πολίτες και απαρέγκλιτη προσήλωση στη νομιμότητα και στην πολιτική δεοντολογία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην ιστορική μπυραρία «Κόρνερ» – Κατέρρευσε η οροφή
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στο παλιό κτίριο της ιστορικής μπυραρίας «Κόρνερ», κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προχωρούν στις τελικές εσωτερικές κατασβέσεις, ενώ τα αίτια θα διερευνηθούν σε συνεργασία με την Αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού με τη νέα σύνθεση – Το πρόγραμμα των τελετών
Στις 13:00 της Πέμπτης θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση, μετά τις αλλαγές στην Κυβέρνηση που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Θα προηγηθούν η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών και οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.