ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ιράν: Θρίλερ με τον αγνοούμενο Αμερικανό πιλότο – Η Τεχεράνη τον επικήρυξε με 60.000 δολάρια

04/04/2026

Για δεύτερη ημέρα αγνοείται η τύχη του δεύτερου πιλότου του αμερικανικού F-15 που καταρριφθεί.

 

Σε μία από τις πιο κρίσιμες και συμβολικά φορτισμένες εξελίξεις του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η τύχη του δεύτερου μέλους του πληρώματος του αμερικανικού F-15 παραμένει άγνωστη για δεύτερο 24ωρο, μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους πάνω από ιρανικό έδαφος. Το περιστατικό έχει πυροδοτήσει έναν αγώνα δρόμου για τον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπόρου, με τις δύο πλευρές να κινούνται ταυτόχρονα σε στρατιωτικό, πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

Η κατάρριψη του αμερικανικού F-15 την Παρασκευή πάνω από το Ιράν σηματοδοτεί μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη στη σύγκρουση, καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τέτοιου τύπου αεροσκάφος σε ιρανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τα δύο μέλη του πληρώματος εκτινάχθηκαν, με το ένα να έχει ήδη διασωθεί, ενώ το δεύτερο εξακολουθεί να αγνοείται.

Η εξέλιξη αυτή έχει μετατρέψει την υπόθεση σε αγώνα ταχύτητας ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και στις ιρανικές αρχές, καθώς ένας ζωντανός Αμερικανός πιλότος σε εχθρικό έδαφος θεωρείται ζήτημα υψίστης στρατηγικής σημασίας. Ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέδωσαν βίντεο με ένοπλους πολίτες να κινούνται σε ορεινή περιοχή, δηλώνοντας: «Μην ανησυχείτε, θα τους βρούμε, αν θέλει ο Θεός». Το Associated Press μεταδίδει επίσης ότι το Ιράν προσφέρει αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του αγνοούμενου αεροπόρου, με προφανή στόχο την αιχμαλωσία του.

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την υπόθεση με αυξημένη προσοχή, καθώς το ενδεχόμενο ο πιλότος να εντοπιστεί πρώτα από ιρανικές δυνάμεις ανεβάζει περαιτέρω το θερμόμετρο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ανέφερε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να πει ποια θα ήταν η αμερικανική αντίδραση σε περίπτωση που ο αγνοούμενος πιλότος υποστεί κακό. Όπως δήλωσε: «Ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί αυτό». Παράλληλα, σύμφωνα με το AP, ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα στο NBC News ότι η κατάρριψη του αμερικανικού αεροσκάφους δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο και περισσότεροι από 300 έχουν τραυματιστεί. Το θέμα του αγνοούμενου πιλότου προσθέτει ένα ιδιαίτερα βαρύ ανθρώπινο και πολιτικό φορτίο σε μια ήδη κλιμακούμενη πολεμική αναμέτρηση.

Την ίδια ώρα, ένας βετεράνος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Χιούστον Κάντγουελ, περιέγραψε στο AFP τι οφείλει να κάνει ένας αεροπόρος που καταλήγει με αλεξίπτωτο σε εχθρικό έδαφος. Όπως είπε: «Φανταστείτε: μόλις έπεσες με αλεξίπτωτο στο έδαφος και μονολογείς: Θεέ μου, μόλις πριν από δυο λεπτά βρισκόμουν μέσα σε μαχητικό και πετούσα με ταχύτητα 800 χλμ/ώρα κι ένας πύραυλος μόλις εξερράγη 5 μέτρα μακριά από το κεφάλι μου».

Ο ίδιος εξήγησε ότι το πρώτο μέλημα είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τραυματισμοί από την εκτίναξη ή την πτώση, επισημαίνοντας: «Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες επιζώντων από τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι οποίοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς, ανοικτά κατάγματα, μόνο και μόνο λόγω της εκτίναξης». Αν ο πιλότος μπορεί να κινηθεί, τότε, όπως ανέφερε, πρέπει να προσανατολιστεί σωστά, να αποφύγει τον εντοπισμό και να κρυφτεί μέχρι να φτάσει δύναμη διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Κάντγουελ, «αυτό που πρέπει να επιδιώξεις είναι να μην αιχμαλωτιστείς από τον εχθρό, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ενώ υπογράμμισε τη σημασία του νερού, λέγοντας πως «μπορεί να επιβιώσεις χωρίς τροφή για λίγο, αλλά χρειάζεσαι νερό καθημερινά». Συμπλήρωσε ακόμη ότι, για να καταστεί δυνατή η διάσωση, ο πιλότος πρέπει να βρίσκεται σε σημείο προσβάσιμο για τις φίλιες δυνάμεις: «Κι αν μετακινείσαι, να προσπαθήσεις να το κάνεις στη διάρκεια της νύχτας».

Ο βετεράνος πιλότος σημείωσε επίσης ότι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις υπάρχουν ειδικές μονάδες που βρίσκονται σε επιφυλακή για αποστολές διάσωσης πίσω από τις εχθρικές γραμμές, κάτι που, όπως είπε, για κάθε αεροπόρο λειτουργεί ως σημαντικό ψυχολογικό στήριγμα: «σου δίνει τεράστια ψυχική ηρεμία, γιατί ξέρεις πως θα κάνουν ό,τι μπορούν για να έρθουν να σε πάρουν».

Η υπόθεση του αγνοούμενου πιλότου έχει πλέον μετατραπεί σε ένα από τα πιο ευαίσθητα μέτωπα της σύγκρουσης, με την εξέλιξή της να ενδέχεται να επηρεάσει όχι μόνο το στρατιωτικό σκέλος του πολέμου, αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες γύρω από την όποια προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ