ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



«Αγκάθι» η δεσμευτικότητα αποφάσεων Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου – Στην Ολομέλεια οι προτάσεις για εκποιήσεις

30/03/2026

Έντονες ζυμώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για την ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών – Στην Ολομέλεια στις 6 Απριλίου οι προτάσεις

 

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εξετάστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, με βασικό σημείο αντιπαράθεσης τη δεσμευτικότητα των αποφάσεών του για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε τροποποιήσεις που περιλαμβάνουν επέκταση των προθεσμιών (από 21 σε 30 ημέρες για προσφυγή, από 15 σε 30 ημέρες για διαπραγμάτευση) και εισαγωγή περιόδου προστασίας 60 ημερών από εκποίηση. Παράλληλα, ενισχύεται η ευελιξία της διαδικασίας, η οποία παραμένει ταχύτερη από τη δικαστική οδό, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιουνίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πρόταση να καθίστανται δεσμευτικές οι αποφάσεις του Επιτρόπου όταν γίνονται αποδεκτές από τον καταναλωτή. Η Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Βαλεντίνα Γεωργιάδου υποστήριξε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ενισχύσει τη θέση των δανειοληπτών και θα καταστήσει τον θεσμό ουσιαστικό εργαλείο επίλυσης διαφορών, προειδοποιώντας ότι η πλήρης δικαστική επανεξέταση των αποφάσεων μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωσή του.

Αντίθετα, η Νομική Υπηρεσία και οι τράπεζες επιμένουν στη διατήρηση του δικαιώματος πλήρους δικαστικής προσφυγής, επικαλούμενες συνταγματικές αρχές. Στο τραπέζι τέθηκαν και ενδιάμεσες προτάσεις, όπως η μερική δεσμευτικότητα για υποθέσεις χαμηλότερου οικονομικού ύψους.

Παράλληλα, οι προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις οδηγούνται στην Ολομέλεια στις 6 Απριλίου, με τα κόμματα να τοποθετούνται επί της ουσίας των ρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ η προτεραιότητα παραμένει η προώθηση των προτάσεων νόμου που έχει καταθέσει το κόμμα και οι οποίες, όπως ανέφερε, αγγίζουν την «ουσία του προβλήματος» των εκποιήσεων. Οι προτάσεις αυτές, όπως είπε, επικεντρώνονται στην επαναφορά του δικαιώματος απρόσκοπτης πρόσβασης των δανειοληπτών και των εγγυητών στη δικαιοσύνη, ώστε να μπορούν να εξασφαλίζουν δικαστικά διατάγματα για την αποτροπή εκποιήσεων που θεωρούν άδικες, ιδίως σε περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών ή αμφισβήτησης των υπολοίπων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες για τη δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ΔΗΠΑ θα επιδιώξει τροπολογία ώστε το όριο των 20.000 ευρώ να αυξηθεί στις 50.000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι σημαντικό μέρος των προτάσεων νόμου που είχε καταθέσει έχει ήδη ενσωματωθεί στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δεσμευτικότητα των αποφάσεων και στη δυνατότητα προσφυγής στον Επίτροπο ήδη από την επιστολή τύπου Ι.

Η συζήτηση πλέον μεταφέρεται σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα ενισχύει την προστασία των δανειοληπτών, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργικότητα και τη θεσμική ισορροπία του συστήματος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ