ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Οι Φρουροί της Επανάστασης σφράγισαν το Ορμούζ - «Απαγορεύεται η διέλευση»

27/03/2026

Η Τεχεράνη υλοποιεί την απειλή της, κλείνοντας τη ζωτική αρτηρία του πετρελαίου.

 

Αυτό που μέχρι χθες αποτελούσε ένα σενάριο γεωπολιτικής πίεσης, μετατράπηκε σε μια εφιαλτική πραγματικότητα. Οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσαν και επίσημα ότι «σφράγισαν» τα Στενά του Ορμούζ, καθιστώντας σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης του αποκλεισμού θα λάβει «συντριπτική απάντηση».

Η κίνηση αυτή είναι ένας άμεσος στραγγαλισμός της παγκόσμιας ενεργειακής ροής, που θέτει την ανθρωπότητα μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική και στρατιωτική κρίση.

Το «σφράγισμα» ως πράξη πολέμου

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Το Ιράν χρησιμοποιεί το μοναδικό του γεωγραφικό πλεονέκτημα για να επιβάλει τους δικούς του όρους στη διεθνή σκακιέρα. Με τον έλεγχο του 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι Φρουροί της Επανάστασης μετατρέπουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα σε «νόμιμο στόχο», αμφισβητώντας ευθέως την ικανότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να εγγυηθούν την ελεύθερη διακίνηση των αγαθών.

Η «ζώνη θανάτου» που αναλύαμε προηγουμένως, είναι πλέον ενεργή. Κινητές πυραυλικές συστοιχίες, drones και ναυτικές νάρκες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των στενών περασμάτων, καθιστώντας κάθε απόπειρα διέλευσης μια αποστολή αυτοκτονίας για τα εμπορικά πλοία.

Η Τεχεράνη δεν μπλοφάρει πλέον. Επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση, ποντάροντας στο γεγονός ότι η Δύση δεν αντέχει ένα παρατεταμένο ενεργειακό σοκ.

Η «απάντηση» που υπόσχονται οι Φρουροί της Επανάστασης σε οποιαδήποτε πρόκληση, είναι το προοίμιο μιας γενικευμένης ανάφλεξης που μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Η κλεψύδρα της διπλωματίας άδειασε. Τώρα τον λόγο έχει η αντοχή των εθνικών οικονομιών απέναντι στον ενεργειακό μεσαίωνα που επιβάλλει η Τεχεράνη.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ