ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένουν στην Κύπρο οι ελληνικές δυνάμεις - Σενάρια για κοινή δύναμη Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου
Η ελληνική στρατιωτική παρουσία θα μείνει για αρκετό διάστημα στο νησί παρά τις προκλήσεις των Τούρκων.
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένει η ελληνική δύναμη που έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι η παρουσία της θα συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιβάλλουν οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή.
Ήδη, τα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που είχαν μετασταθμεύσει στο αεροδρόμιο της Πάφου πριν από τρεις εβδομάδες, προερχόμενα από τη Σούδα, έχουν αντικατασταθεί από άλλα αεροσκάφη F-16, τα οποία προήλθαν από τον Άραξο και τη Λάρισα. Η κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι η ελληνική αεροπορική παρουσία στην Κύπρο όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και ανανεώνεται επιχειρησιακά.
Αντίστοιχα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και η αντικατάσταση των φρεγατών «Κίμων» και «Ψαρά» από άλλα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα συνεχίσουν την αποστολή τους στην περιοχή. Τα ελληνικά πολεμικά πλοία επιχειρούν το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο με λιμάνι βάσης τη Λεμεσό, αποτελώντας μέρος μιας ευρύτερης αμυντικής παρουσίας για την προστασία των συμφερόντων και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στο γεγονός ότι η φρεγάτα «Κίμων», η οποία εντάχθηκε στον στόλο στις αρχές του 2026, πραγματοποίησε στην περιοχή την πρώτη της επιχειρησιακή αξιολόγηση και ταχύρρυθμη εκπαίδευση πληρώματος σε πραγματικές συνθήκες, προσδίδοντας στην αποστολή και χαρακτήρα υψηλής επιχειρησιακής αξίας.
Το βασικό στρατηγικό σχέδιο, σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί, είναι η παραμονή της ελληνικής δύναμης στην Κύπρο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η παρουσία αυτή ορίζεται «για όσο διάστημα χρειαστεί», με στόχο την αποτροπή απειλών και την ενίσχυση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Η αποστολή αυτή, όπως εκτιμάται, υπερβαίνει τα όρια μιας συγκυριακής επιχειρησιακής ανάπτυξης και εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντίληψη για τον ενιαίο χώρο ασφάλειας Ελλάδας και Κύπρου. Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος αναδεικνύεται σε πεδίο αυξημένων διεθνών αναταράξεων, η ελληνική παρουσία αποκτά σαφή στρατηγικό και πολιτικό συμβολισμό.
Παράλληλα, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η παρουσία αυτή να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Ήδη συζητείται η δημιουργία μιας τριμερούς δύναμης ταχείας αντίδρασης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ εντός του 2026, η οποία θα μπορεί να ενεργοποιείται άμεσα σε περιόδους κρίσης.
Ο σχεδιασμός αυτός φαίνεται να ενισχύεται από τις αμυντικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και να περιλαμβάνει συνεργασία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με επίκεντρο την Κύπρο. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για κοινή δράση των τριών χωρών, ακόμη και για σενάρια συμμετοχής περίπου 2.500 στρατιωτών, μέσα από συντονισμένες επιχειρήσεις αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.
Στις σχετικές συζητήσεις περιλαμβάνεται και η πιθανότητα πιο σταθερής παρουσίας ελληνικών αεροναυτικών δυνάμεων στην Κύπρο, ενώ στο τραπέζι φέρεται να βρίσκεται και το ενδεχόμενο εγκατάστασης ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot.
Η αποστολή αυτή έχει περιγραφεί από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ως πράξη εθνικής ευθύνης και αμυντικού χαρακτήρα, με βασικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θωράκιση της Κύπρου απέναντι στις απειλές που αναδύονται από το περιφερειακό περιβάλλον.
Η εικόνα που διαμορφώνεται δείχνει ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μια προσωρινή διευθέτηση, αλλά ως κρίσιμος παράγοντας ενός ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τις νέες ισορροπίες στην περιοχή.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές
Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.