ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές ενέργειες

21/03/2026

Καθησυχαστικό μήνυμα προς τη Λευκωσία έστειλε το Λονδίνο, διαμηνύοντας πως οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν για επιθετικές πολεμικές επιχειρήσεις.

 

«Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε επιθετική πολεμική επιχείρηση», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο. Η τοποθέτηση αυτή συνάδει με τη δημόσια βρετανική διευκρίνιση ότι η RAF Akrotiri δεν θα ενταχθεί στη συμφωνία Λονδίνου–Ουάσιγκτον για χρήση βρετανικών βάσεων σε επιχειρήσεις αυτοάμυνας και προστασίας της ναυσιπλοΐας.

Η αναφορά έγινε ως απάντηση σε ερώτημα που ακολούθησε την ανακοίνωση της Παρασκευής από εκπρόσωπο του Βρετανού Πρωθυπουργού, μετά από πολύωρη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με εκείνη την ενημέρωση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιτρέπει πλέον στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν βρετανικές βάσεις, με την προϋπόθεση ότι οι επιθέσεις θα στρέφονται κατά ιρανικών στόχων που συνδέονται με επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ. Οι βρετανικές αρχές έχουν αναφέρει πως η άδεια αφορά βάσεις όπως η RAF Fairford και η Diego Garcia, όχι όμως τις βρετανικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο.

Ήδη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βάσεις της RAF Fairford στο Κολτσεστάιρ της κεντρικής Αγγλίας και η βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό έχουν χρησιμοποιηθεί από αμερικανικά αεροσκάφη. Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εμπλοκή αυτή έχει αμυντικό χαρακτήρα και περιορίζεται σε επιχειρήσεις προστασίας έναντι πυραυλικών απειλών που σχετίζονται με την ασφάλεια του διαύλου του Ορμούζ.

Η εξέλιξη προκάλεσε άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε πλέον «επιθετική τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο», υποστηρίζοντας ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός θέτει σε κίνδυνο τις ζωές Βρετανών πολιτών και τονίζοντας πως το Ιράν «θα ασκήσει το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα». Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά και την αναφορά για ιρανική απόπειρα πλήγματος στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η διαβεβαίωση ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές ενέργειες αποκτά ιδιαίτερη πολιτική και διπλωματική σημασία, καθώς επιχειρεί να διαχωρίσει την Κύπρο από το επιχειρησιακό σκέλος της βρετανικής εμπλοκής και να περιορίσει την ανησυχία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ