ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στις 14 Μαΐου θα προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων ο Χριστοδουλίδης – Συνάντηση με τον Νικήτα Κακλαμάνη στο Προεδρικό

20/03/2026

Πρόσκληση να προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 14 Μαΐου αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νικήτα Κακλαμάνη στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Σημαντική θεσμική και πολιτική διάσταση αποκτά η επικείμενη παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Νικήτα Κακλαμάνη να προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στις 14 Μαΐου.

Η πρόσκληση επιδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει δημόσια τις ευχαριστίες του και να υπογραμμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης στιγμής τόσο για τον ίδιο όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε συνάντηση τους σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προέδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τον κ. Κακλαμάνη, είπε «είναι πάντοτε με ιδιαίτερη χαρά που σε υποδεχόμαστε στην Κύπρο. Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για την πρόσκληση να προσφωνήσω τη Βουλή των Ελλήνων στις 14 Μαΐου. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, για την Κυπριακή Δημοκρατία. Μια ιστορική στιγμή και σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Μόλις έφτασα από τις Βρυξέλλες, είχαμε ένα πολύ ενδιαφέρον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρώ ότι πετύχαμε συγκεκριμένους στόχους που είχαμε θέσει. Θα ξεκινήσω από τη συζήτηση για το άρθρο 42,7, τη ρήτρα της συγκεκριμένης ενεργοποίησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή αυτά που ζήσαμε στην Κύπρο και την άμεση ανταπόκριση από πλευράς Ελλάδος και θέλω να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να σε ευχαριστήσω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκ μέρους του κυπριακού λαού για την άμεση ανταπόκριση.

Αποφασίστηκε να συζητηθεί συγκεκριμένα το επιχειρησιακό πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν ενεργοποιείται το άρθρο 42,7 από ένα κράτος μέλος με αφορμή όλα αυτά που έγιναν στην Κύπρο, με αφορμή την ανταπόκριση που υπήρξε αμέσως, με πρώτη φυσικά την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα συζητήθηκαν τα θέματα της ανταγωνιστικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενέργειας, του κόστους της ενέργειας και αυτό ήταν το αίτημα και όλων των κρατών μελών. Όλοι σε συνεργασία με την Επιτροπή θα προχωρήσουμε σε κάποια πολύ συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος της ενέργειας. Μέτρα, τα οποία θα είναι στοχευμένα. Θα είναι για συγκεκριμένη περίοδο. Θα αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση πραγμάτων. Και αποφασίστηκε αυτή η διαβούλευση κάθε κράτους μέλους απευθείας με την Επιτροπή, γιατί κάθε χώρα έχουμε και διαφορετικό ενεργειακό μείγμα, δεν είναι το ίδιο ενεργειακό ζήτημα.

Και ήταν θετική η ανταπόκριση από πλευράς της Επιτροπής, της Προέδρου της Επιτροπής.
Από εκεί και πέρα συζητήσαμε την κατάσταση εκτενώς, την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, για την ανάγκη να αναληφθεί μια πρωτοβουλία, η οποία να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση, γιατί αυτή η κατάσταση πραγμάτων αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργεί ενάντια σε όλους μας, σε πολλούς τομείς, και είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τα κράτη της περιοχής, ειδικότερα τα κράτη του Κόλπου, τα κράτη της Μέσης Ανατολής αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να αναλάβουμε μια από κοινού πρωτοβουλία να δούμε πώς δημιουργούνται συνθήκες αποκλιμάκωσης και τερματισμού αυτής της δύσκολης κατάστασης πραγμάτων.

Σίγουρα ο πόλεμος δεν λύνει προβλήματα. Η διπλωματία είναι αυτή που πάντοτε λύνει προβλήματα και στη διπλωματία σήμερα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα πρέπει, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, να τεθεί ενώπιον όλων των εμπλεκομένων μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η κρίση».

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέδειξε τόσο τη σημασία της στενής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής ευρωπαϊκής δράσης σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, την ενέργεια και τις περιφερειακές κρίσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έδωσε έμφαση στον ευρωπαϊκό ρόλο της Κύπρου, καθώς και στην ανάγκη αξιοποίησης της θέσης της στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ζητήματα που απασχολούν έντονα τις κοινωνίες, όπως η ακρίβεια και η ενέργεια.

Από πλευράς του ο κ. Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Κύπρος είναι Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταβάλλετε όσο μπορείτε την επιρροή σας ως Προεδρεύοντος του Συμβουλίου της ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε κάτι για την ακρίβεια και την ενέργεια».

Είπε ακόμη ότι το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά και των θεμάτων της ενέργειας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Η συνάντηση επιβεβαίωσε την κοινή βούληση για συνέχιση του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής όσο και στα ευρύτερα ζητήματα που επηρεάζουν την περιοχή, με την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να προσφωνήσει τη Βουλή των Ελλήνων να προσδίδει ιδιαίτερο συμβολισμό στις σχέσεις των δύο χωρών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ