ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τουρκία και ψευδοκράτος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις – Νέες αναφορές για τη διαμάχη γύρω από τη ΝΟΤΑΜ

20/03/2026

Νέα τοποθέτηση για τη διαμάχη που έχει προκύψει γύρω από τις αεροναυτικές οδηγίες στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε ο «υπουργός μεταφορών» του ψευδοκράτους, Ερχάν Αρικλί, υποστηρίζοντας ότι η πλευρά του προχώρησε σε «αντι-ΝΟΤΑΜ» απέναντι στη ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Σε συνέχιση της ρητορικής που αναπτύσσεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά γύρω από τις πρόσφατες ΝΟΤΑΜ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος «διακήρυξε την κυριαρχία στον εναέριο χώρο του» μέσω της «αντι-ΝΟΤΑΜ» που εξέδωσε έναντι της ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως μεταδόθηκε από τουρκοκυπριακά μέσα και αναδημοσιεύτηκε από το SigmaLive με πηγή το ΚΥΠΕ, ο Αρικλί ισχυρίστηκε ότι η σχετική ΝΟΤΑΜ είχε εκδοθεί «από τις ΗΠΑ μέσω της νότιας Κύπρου».

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο «υπουργός μεταφορών» χαρακτήρισε τη ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας «θρασύτατη», υποστηρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζει τον «εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκδόθηκε ξεχωριστή «ΝΟΤΑΜ» από την τουρκοκυπριακή πλευρά και στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, το οποίο υποστήριξε την ίδια θέση. Αντίστοιχες τουρκικές τοποθετήσεις περί «άκυρης» ΝΟΤΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν καταγραφεί και σε διεθνή και περιφερειακά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

Ο Αρικλί φέρεται επίσης να ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια ισχύος της τουρκικής ΝΟΤΑΜ είναι δυνατό να ληφθούν στρατιωτικά μέτρα, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στις πολιτικές πτήσεις. Αντίστοιχη αναφορά για πιθανές καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Ερτζάν καταγράφεται και σε δημοσίευμα του Cyprus Mail για τη νέα τουρκική προειδοποίηση.

Εστιάζοντας στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, ότι στην Ανατολική Μεσόγειο συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία στη «νότια Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, ενώ πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα έχει αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Όπως μεταδόθηκε, ο Αρικλί υπενθύμισε και δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει πρόθεση διεκδίκησης άλλων εδαφών, αλλά ότι θα προστατευθούν «αποφασιστικά τα δικαιώματά μας». Κατέληξε δε επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς περί ύπαρξης «δύο κυρίαρχων λαών και κρατών» στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι το ψευδοκράτος έχει τα ίδια δικαιώματα στον «εναέριο χώρο» του με τη «νότια Κύπρο».

Η αντιπαράθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ανταλλαγής ΝΟΤΑΜ που έχει καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, μετά από οδηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας για πιθανές στρατιωτικές δραστηριότητες και τις μεταγενέστερες απαντήσεις από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ