ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΥΠΕΞ στο ΣΕΥ: Ανάγκη αποκλιμάκωσης και επιστροφής στη διπλωματία
Την ανάγκη να επιστρέψει η διεθνής κοινότητα στη διπλωματική οδό για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν οι πολλαπλές γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κόμπο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στις επιπτώσεις τους για την ευρύτερη περιοχή. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και ασχολήθηκε με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, καθώς και με ζητήματα που αφορούν τη Νότια Γειτονία.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος στάθηκε στην ανάγκη να μειωθεί άμεσα η ένταση και να αναζητηθεί διέξοδος μέσα από τη διπλωματία. Παράλληλα, σε σχέση με τις συνέπειες των εξελίξεων για την Κύπρο, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη τους, υπογραμμίζοντας πως όσα συμβαίνουν καθιστούν ακόμη πιο σαφή την ανάγκη για έναν πιο ισχυρό και ουσιαστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Ανέδειξε επίσης τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης ανάμεσα στην ΕΕ και τους στρατηγικούς της εταίρους όσον αφορά τα Στενά του Ορμούζ, σε μια συγκυρία όπου ζητήματα ενέργειας, ναυσιπλοΐας και περιφερειακής ασφάλειας αλληλοσυνδέονται άμεσα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης προς τον Λίβανο, τόσο μέσω εργαλείων οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης όσο και μέσω στοχευμένης ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία και για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη.
Σε ό,τι αφορά τη Νότια Γειτονία, ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε στο τραπέζι τη σημασία του Συμφώνου για τη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως μπορεί να λειτουργήσει ως ουσιαστικό πλαίσιο αναβάθμισης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της περιοχής, μέσα από μια θετική ατζέντα και απτά αποτελέσματα. Η προσέγγιση αυτή, όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση, συνδέεται με την ευρύτερη επιδίωξη της ΕΕ να ενισχύσει τη γεωπολιτική της παρουσία στη νότια γειτονιά της.
Κατά τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο κ. Κόμπος υπογράμμισε ότι, υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κίεβο δεν πρέπει μόνο να συνεχιστεί αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω. Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Προεδρία εργάστηκε προς την κατεύθυνση της επίτευξης συναίνεσης για την έγκαιρη ανανέωση του καθεστώτος περιοριστικών μέτρων που αφορούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία να υπάρξει συμφωνία τόσο για το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας όσο και για το δάνειο ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών παρακάθισαν επίσης σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ. Στο πλαίσιο εκείνης της συζήτησης, ο Κύπριος Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σύγκλιση των συμφερόντων της ΕΕ με την Ινδία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάσταση της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών. Η επαφή αυτή ήρθε σε συνέχεια και της διμερούς συνάντησης που είχε την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τον Ινδό ομόλογό του, κατά την οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, τη στρατηγική σχέση και τις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Ματσίνκα, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του στις Βρυξέλλες σε μια συγκυρία κατά την οποία η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε πολλαπλές εστίες κρίσης και σε αυξημένες απαιτήσεις συντονισμού σε ζητήματα ασφάλειας, διπλωματίας και περιφερειακής σταθερότητας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές
Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.