ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Eurostat: Πρωταθλήτρια στην αποχή από τις δημόσιες συγκοινωνίες η Κύπρος το 2024

11/03/2026

Η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσιοποίησε η Eurostat.

 

Στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των πολιτών που δεν χρησιμοποιούν καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες βρέθηκε η Κύπρος το 2024, με βάση τα νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το 85% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην Κύπρο δήλωσε ότι δεν κάνει καθόλου χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Πίσω από την Κύπρο ακολουθούν η Ιταλία με 68,0%, η Πορτογαλία με 67,8%, η Γαλλία με 65,1%, η Σλοβενία με 61,6% και η Ελλάδα με 61,3%.

Στην αντίθετη πλευρά της κατάταξης, τα χαμηλότερα ποσοστά αποχής από τις δημόσιες συγκοινωνίες καταγράφονται στο Λουξεμβούργο, όπου μόλις το 15,7% των κατοίκων δήλωσε ότι δεν τις χρησιμοποιεί, καθώς και στην Εσθονία με 26,6% και στη Σουηδία με 26,7%.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού χρησιμοποιεί τις δημόσιες συγκοινωνίες σε τακτική βάση. Ειδικότερα, το 4,5% των ατόμων άνω των 16 ετών δήλωσε πως τις χρησιμοποιεί καθημερινά, το 4,3% σε εβδομαδιαία βάση, το 2,9% μία φορά τον μήνα και το 3,3% λιγότερο από μία φορά τον μήνα.

Η συνολική εικόνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει αισθητά διαφορετική κατανομή. Σε επίπεδο ΕΕ, το 10,7% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω χρησιμοποιούσε κάποιο μέσο δημόσιας συγκοινωνίας σε καθημερινή βάση το 2024, το 11,6% σε εβδομαδιαία βάση, το 10,0% κάθε μήνα και το 17,1% λιγότερο από μία φορά τον μήνα. Παράλληλα, το 50,6% των πολιτών στην Ένωση δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών σε εβδομαδιαία βάση, όπου το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 23,1%. Ακολουθούν η Λετονία με 19,2% και η Εσθονία με 18,2%.

Τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν έτσι με καθαρό τρόπο τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει την Κύπρο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, αναδεικνύοντας μια πραγματικότητα στην οποία η πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να μένει εκτός του συστήματος μαζικών μεταφορών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ