ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Τουρκία αναπτύσσει πυραύλους εδάφους-αέρος Hisar και συστήματα αντι-drones στην Κύπρο

11/03/2026

Νέα τουρκική στρατιωτική ενίσχυση στα κατεχόμενα με πυραύλους HISAR και drones – Πυκνώνει η κινητοποίηση δυνάμεων στην Κύπρο

 

Σε νέα φάση στρατιωτικής ενίσχυσης στα κατεχόμενα εισέρχεται η Τουρκία, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τετάρτης, τα οποία αναφέρουν ότι η Άγκυρα προχωρεί στην ανάπτυξη πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου HISAR στην Κύπρο, ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί και συστήματα anti-drone. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο σκηνικό αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας στο νησί, στον απόηχο της επίθεσης με drone στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου και ενώ συνεχίζεται η ένταση στη Μέση Ανατολή.

Σημαντική περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στα κατεχόμενα φέρεται να προωθεί η Άγκυρα, με επίκεντρο αυτή τη φορά την ανάπτυξη αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου HISAR στην Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, η τοποθέτηση των τουρκικής κατασκευής πυραύλων πρόκειται να ακολουθήσει την ανάπτυξη των έξι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία μεταφέρθηκαν από τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τύμπου. Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα καταγράφηκε και σύστημα anti-drone, στοιχείο που ενισχύει την εικόνα γενικότερης στρατιωτικής αναβάθμισης.

Τα συστήματα HISAR αποτελούν μέρος της τουρκικής αντιαεροπορικής ομπρέλας και χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες καθοδήγησης ανάλογα με την έκδοσή τους. Οι πύραυλοι μικρής εμβέλειας Hisar-A και μεσαίας εμβέλειας Hisar-O βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση από το 2021 και βασίζονται σε υπέρυθρη καθοδήγηση, εντοπίζοντας και παρακολουθώντας στόχους μέσω της θερμικής ακτινοβολίας που αυτοί εκπέμπουν. Παράλληλα, σε δημοσιεύματα έχει ήδη γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο να έχει αναπτυχθεί στην Κύπρο το σύστημα Hisar-A.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στο σύστημα Hisar-RF, το οποίο χρησιμοποιεί ενεργή καθοδήγηση ραντάρ και βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πρωτοτύπου, μεταφέροντας δικό του δέκτη ραντάρ για την παρακολούθηση στόχων.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο βρίσκονται και τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη Bayraktar Akinci και Bayraktar TB2, τα οποία εκτιμάται ότι σταθμεύουν στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παραδόθηκε επισήμως στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ήδη από το 2019 χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της αυξημένης στρατιωτικής κινητικότητας που καταγράφεται στην Κύπρο μετά την επίθεση με drone στη βρετανική αεροπορική βάση Ακρωτηρίου την περασμένη εβδομάδα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που αντέδρασε επιχειρησιακά, αναπτύσσοντας τέσσερα F-16 στην Πάφο από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Ωστόσο, η τουρκική ανάπτυξη στρατιωτικού υλικού στο νησί πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται να συγκλίνουν, τουλάχιστον σε ένα επίπεδο, ως προς τη διαχείριση του ρόλου της Κύπρου στην περιφερειακή κρίση.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την άφιξη των ελληνικών F-16 στην Κύπρο, η Τουρκία δεν αντέδρασε δημόσια με διαμαρτυρίες. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, υποναύαρχος Zeki Akturk, ανακοίνωσε ότι ελληνική αεροπορική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα «στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων». Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή «μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Πέραν της Τουρκίας και της Ελλάδας, και άλλες χώρες έχουν προχωρήσει σε ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων στην Κύπρο ή στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το νησί. Η Γαλλία έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία της με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, ενώ η Ολλανδία είναι η τελευταία χώρα που προστίθεται στο πλέγμα αυτό, με ολλανδική φρεγάτα να προγραμματίζεται να αναπτυχθεί στην Κύπρο στο πλαίσιο της ομάδας κρούσης του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Παράλληλα, η Ιταλία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποστείλει τη φρεγάτα Federico Martinego, ενώ και η Ισπανία προχωρεί στην αποστολή της φρεγάτας Cristobal Colon.

Στο μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί και ελέγχει τη βάση του Ακρωτηρίου, έχει ενισχύσει τη δική του παρουσία με την αποστολή πολλών ελικοπτέρων AW159 Wildcat, τα οποία είναι εξοπλισμένα με δυνατότητες αντιμετώπισης εναέριων απειλών, περιλαμβανομένων drones.

Η εικόνα που διαμορφώνεται πλέον στην Κύπρο αποτυπώνει ένα νησί στο οποίο πυκνώνει ολοένα και περισσότερο η παρουσία στρατιωτικών μέσων από πολλές χώρες, σε ένα περιβάλλον αυξημένης περιφερειακής έντασης και συνεχών αναπροσαρμογών ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές

26/05/2026

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ