ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αφθώδης πυρετός: Θανατώνονται όλα τα ζώα στα μολυσμένα κοπάδια

05/03/2026

Εμβολιασμοί επεκτείνονται σε όλες τις επαρχίες – Νέο κρούσμα βοοειδούς στη Δρομολαξιά και διεύρυνση της ζώνης επιτήρησης

 

Με στόχο να συγκρατηθεί η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού και να μην περάσει η κρίση σε άλλες επαρχίες, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες προχωρούν σε επέκταση των εμβολιασμών σε ολόκληρη την Κύπρο. Την ίδια ώρα, ο εντοπισμός νέου κρούσματος σε μονάδα βοοειδών στη Δρομολαξιά οδηγεί σε μικρή διεύρυνση της ακτίνας επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων στην επαρχία Λάρνακας, όπου μέχρι στιγμής παραμένει συγκεντρωμένη η εικόνα των κρουσμάτων.

Τις εξελίξεις ανακοίνωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος Τύπου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και Ανώτερη Κτηνιατρική Λειτουργός, Σωτηρία Γεωργιάδου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η θέση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως διαβιβάστηκε στις υπηρεσίες, είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει εναλλακτική προσέγγιση πέρα από την καθολική σφαγή των κοπαδιών στα οποία εντοπίζονται κρούσματα αφθώδους πυρετού.

Όπως ανέφερε η κ. Γεωργιάδου, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Διεύθυνση Υγείας της Κομισιόν, έπειτα από αίτημα του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη, με στόχο να παρουσιαστεί αναλυτικά η κατάσταση στην Κύπρο: τα εργαστηριακά αποτελέσματα, οι δειγματοληψίες, οι επιδημιολογικές έρευνες, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πορεία των εμβολιασμών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε –κατ’ εξαίρεση– να θανατώνονται μόνο τα ζώα που είναι θετικά στον ιό μέσα σε ένα κοπάδι, σε απόκλιση από όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο κώδικας του Διεθνούς Οργανισμού για τα Ζώα. Η απάντηση, όπως είπε, ήταν κατηγορηματική: οι πρόνοιες για τον αφθώδη πυρετό δεν επιτρέπουν παρέκκλιση και δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την καθολική σφαγή του κοπαδιού όπου εντοπίζονται κρούσματα. Η κ. Γεωργιάδου σημείωσε ότι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες «κρατούν» τη θέση αυτή, αλλά θα επανέλθουν ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για το τι άλλο μπορεί να γίνει, ανακοινώνοντας ότι θα τοποθετηθούν εκ νέου όταν υπάρξει αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, γνωστοποίησε επίσημα νέο κρούσμα σε μονάδα βοοειδών στη Δρομολαξιά, κοντά στα όρια των περίπου 10 χιλιομέτρων της ήδη μολυσμένης ζώνης. Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή θεωρείται αναμενόμενη και εντάσσεται στη «φυσιολογική» πορεία του ιού, προσθέτοντας ότι παραμένει παρήγορο το γεγονός πως η κατάσταση εξακολουθεί να περιορίζεται στην επαρχία Λάρνακας. Στόχος, τόνισε, είναι να συγκρατηθεί εκεί μέσω αποκλεισμών, απαγορεύσεων και ποινών για παράνομες μετακινήσεις.

Η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε και στο διάταγμα που εξέδωσε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου, βάσει της γνωστοποίησης του Χριστόδουλου Πίπη, στο οποίο καταγράφονται οι απαγορεύσεις για μετακινήσεις και συναθροίσεις, καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν τροφές, φάρμακα, βόσκηση και ειδικές άδειες για σφαγή.

Απευθύνοντας εκ νέου έκκληση προς το κοινό και τους κτηνοτρόφους, κάλεσε να σταματήσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά μέσα στη μολυσμένη περιοχή πρέπει να διακινούνται αυστηρά μόνο όσοι χειρίζονται ζώα, ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός σε άλλες επαρχίες.

Σε ό,τι αφορά το πλάνο των εμβολιασμών, η κ. Γεωργιάδου δήλωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 6 Μαρτίου ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός των αιγοπροβάτων στις περιοχές όπου είχαν εντοπιστεί προηγουμένως κρούσματα ή εντός της ακτίνας των 10 χιλιομέτρων, η οποία πλέον επεκτάθηκε λίγο λόγω του κρούσματος στη Δρομολαξιά. Στη συγκεκριμένη μονάδα επηρεάζονται 500 ζώα, τα οποία –όπως είπε– θα ταφούν σε κατάλληλο τεμάχιο γης, με τήρηση όλων των σχετικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι καταγράφηκε η στρατηγική των επόμενων βημάτων, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οι εμβολιασμοί επεκτείνονται πλέον σε όλο το νησί. Την ίδια ώρα, συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο στήριξης των πληγέντων κτηνοτρόφων, ως αρχικό μέτρο ανακούφισης. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, θα μελετηθεί και θα ετοιμαστεί ατομικός φάκελος για τον κάθε κτηνοτρόφο, που θα αφορά τη «μεγάλη αποζημίωση» που δικαιούται λόγω των συνεπειών του αφθώδους πυρετού στα υποστατικά του.

Τέλος, η κ. Γεωργιάδου επέκρινε τη διαρροή φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από μαζικό χώρο ταφής ζώων, σημειώνοντας ότι τέτοιες εικόνες είναι στενάχωρες και ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς τους ανθρώπους που χάνουν τα ζώα και την περιουσία τους. Όπως πρόσθεσε, οι χώροι ταφής τηρούν όλες τις υγειονομικές πρόνοιες, σε διαδικασία που περιλαμβάνει τη συνεργασία πολλών αρμόδιων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων το Υπουργείο Γεωργίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Κτηματολόγιο και Χωρομετρία και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ