ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Μελόνι στην Ιταλία σκέφτεται να στείλει φρεγάτα FREMM στην Κύπρο
Έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της Κύπρου – Σενάρια αποστολής φρεγάτας ή Caio Duilio και αεράμυνα SAMP-T στον Κόλπο
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν και οι επιπτώσεις της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο φέρνουν την Κύπρο στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ανησυχίας. Στη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη υψηλού επιπέδου, εξετάζοντας επιλογές που αφορούν τόσο τη στήριξη συμμάχων στη Μέση Ανατολή όσο και την ενίσχυση της ασφάλειας γύρω από το νησί, το οποίο αξιολογείται ως ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε πιθανές συνέπειες της περιφερειακής έντασης.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης όπως τα UPDAY και The Socialist, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συγκάλεσε σύσκεψη στο Παλάτσο Κίτζι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι και του υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο. Στο τραπέζι τέθηκαν σενάρια μέτρων για την περιοχή, με αναφορά τόσο στην προστασία της ναυσιπλοΐας όσο και στη θωράκιση του εναέριου χώρου.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται βρίσκεται η αποστολή ιταλικής φρεγάτας γύρω από την Κύπρο, με αποστολή την ενίσχυση της αεράμυνας και την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα πολεμικά πλοία τύπου FREMM, τα οποία διαθέτουν ραντάρ ικανό να εντοπίζει απειλές σε αποστάσεις έως 200 χιλιομέτρων, καθώς και πυραύλους Aster 30 με εμβέλεια περίπου 100 χιλιομέτρων. Σημαντικό στοιχείο θεωρείται και το ταχύβολο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, το οποίο –όπως επισημαίνεται– έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι σε drones, απειλή που εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στη στρατηγική του Ιράν και των συμμάχων του.
Εναλλακτικά, η Ρώμη εξετάζει και την ανάπτυξη του αντιτορπιλικού Caio Duilio, που φέρεται να διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα ραντάρ του ιταλικού στόλου και δυνατότητα αεράμυνας έως και 350 χιλιομέτρων, προσφέροντας αυξημένη προστασία έναντι πυραυλικών και βαλλιστικών απειλών.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει έντονη ανησυχία για το σενάριο διακοπής ή σοβαρής διατάραξης της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία διέρχεται κρίσιμο ποσοστό των παγκόσμιων ενεργειακών ροών. Μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με άμεσες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται και η αποστολή συστημάτων αεράμυνας SAMP-T, καθώς και πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού, σε χώρες του Κόλπου όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, με στόχο την ενίσχυση της άμυνας απέναντι σε επιθέσεις με drones.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.