ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στο μικροσκόπιο εταιρείες τουρκικών συμφερόντων – Προωθείται «φίλτρο» για εγγραφές και αγορές γης

24/02/2026

Ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές η δραστηριοποίηση δεκάδων εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στις ελεύθερες περιοχές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετές εξ αυτών προχωρούν και σε αγορές ελληνοκυπριακής γης.

 

Ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές η δραστηριοποίηση δεκάδων εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στις ελεύθερες περιοχές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετές εξ αυτών προχωρούν και σε αγορές ελληνοκυπριακής γης.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Βουλής, με τον βουλευτή Μαρίνος Σιζόπουλος να καταθέτει πρόταση νόμου, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, τέτοιες εταιρείες θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν ακόμη και για σκοπούς κατασκοπείας ή για στρατηγική απόκτηση περιουσιών, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Νομοσχέδιο για αυστηρότερο έλεγχο

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος προωθείται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στον Έφορο Εταιρειών να εξετάζει σε βάθος αιτήσεις εγγραφής και, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, να απορρίπτει εταιρείες. Το κείμενο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει κατά πόσο ορισμένες από τις εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και στα κατεχόμενα.

Προβληματισμός και για το Κτηματολόγιο

Το Τμήμα Κτηματολογίου αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο καθεστώς απόκτησης ακινήτων από μη Κύπριους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα. Όπως αναφέρθηκε, σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών γίνεται συνεργασία με τους οικείους επάρχους για έλεγχο των εμπλεκόμενων εταιρειών, ενώ για μη εγγεγραμμένες εταιρείες απαιτείται επιβεβαίωση της γνησιότητας των εγγράφων.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εισηγήθηκε τη δημιουργία συστήματος «κόκκινης σημαίας» στο Κτηματολόγιο, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ύποπτες περιπτώσεις.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης προειδοποίησε ότι χωρίς ουσιαστικά μέτρα η χώρα ενδέχεται να βρεθεί προ σοβαρών τετελεσμένων σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, καλώντας σε άμεση προώθηση των σχετικών προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Τμήματος Κτηματολογίου, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά υποθέσεις αγοραπωλησιών στις οποίες εμπλέκονται πολίτες ή εταιρείες τρίτων χωρών.

Το ζήτημα παραμένει ανοικτό, με την πολιτεία να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ