ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στο «μικροσκόπιο» οι influencers: Έλεγχοι για πληρωμένες προωθήσεις, πρόστιμο και 20 προειδοποιήσεις από ΥΠΚ–ΦΕΔ

17/02/2026

Ο ΦΕΔ αναφέρει ότι κάλυψε σχεδόν 4000 αναρτήσεις για πάνω από 30 Influencers στο πλαίσιο ελέγχου κατά το 2025.

 

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στο influencer marketing, καθώς η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή (ΥΠΚ) και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) ανακοίνωσαν ότι οι influencers μπαίνουν στο επίκεντρο των ελεγκτικών μηχανισμών για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών έναντι αμοιβής ή άλλων ωφελημάτων, στο πλαίσιο της νέας ατζέντας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους καταναλωτές.

Την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ΥΠΚ και ΦΕΔ παρουσίασαν το πλαίσιο εποπτείας που εφαρμόζουν στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου η διαφήμιση «μπλέκεται» με το περιεχόμενο, γίνεται επιτακτική η καθαρή διάκριση ανάμεσα στην προσωπική άποψη και την εμπορική προώθηση.

Όπως υπογραμμίζουν σε δελτίο Τύπου, η παράλειψη σαφούς γνωστοποίησης ότι μια ανάρτηση αποτελεί πληρωμένη προώθηση ή η παρουσίαση εμπορικού περιεχομένου ως αυθόρμητης προσωπικής εμπειρίας μπορεί να συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ελεγχθεί δεκάδες influencers και χιλιάδες αναρτήσεις, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μία περίπτωση επιβολής προστίμου και 20 περιπτώσεις στις οποίες δόθηκαν προειδοποιήσεις.

Δύο κύκλοι ελέγχων μέσα στο 2025

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, από την αρχή του 2025 η ΥΠΚ, σε συνεργασία με τον ΦΕΔ, προχώρησε σε στοχευμένους ελέγχους λογαριασμών influencers σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Στον πρώτο κύκλο ερευνών, που αφορούσε λογαριασμούς υψηλής αναγνωρισιμότητας, στάλθηκαν 14 προειδοποιητικές επιστολές και εκδόθηκε μία διοικητική απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου.

Στον δεύτερο κύκλο, με έμφαση σε λογαριασμούς με σημαντική απήχηση σε νέους 18–25 ετών, προωθήθηκαν έξι επιπλέον προειδοποιητικές επιστολές.

Για την υλοποίηση της εποπτείας, η ΥΠΚ συνεργάζεται με τον ΦΕΔ στη βάση Μνημονίου Συνεργασίας και Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο φορέων τον Ιανουάριο του 2025.

4.000 αναρτήσεις, πάνω από 30 influencers

Από την πλευρά του, ο ΦΕΔ ανέφερε ότι στο πλαίσιο ελέγχου κατά το 2025 κάλυψε σχεδόν 4.000 αναρτήσεις που αφορούσαν πάνω από 30 influencers. Παράλληλα, πραγματοποίησε ενημερωτική εκστρατεία προς διαφημιστικές και διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, καθώς και προς τους ίδιους τους influencers. Οι έλεγχοι, όπως τονίστηκε, συνεχίζονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας των δύο φορέων.

Έμφαση στην πρόληψη και «μοντέλο» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

Ο Διευθυντής της ΥΠΚ, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, ανέφερε ότι η υπηρεσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, επιδιώκοντας την καλλιέργεια κουλτούρας συμμόρφωσης μέσα από ενημερωτικές δράσεις και καθοδήγηση προς influencers και επιχειρήσεις.

Από τον ΦΕΔ, η Πρόεδρος Σωτηρούλλα Σωτηρίου χαρακτήρισε τη στρατηγική συνεργασία ΥΠΚ–ΦΕΔ ως ένα «ιδανικό μοντέλο» σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο είναι βιώσιμο και δημιουργεί σημαντικά στρατηγικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ