ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Financial Times: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για πώληση ακινήτων

12/02/2026

Συναγερμός στις Βρυξέλλες μετά την έφοδο των βελγικών αρχών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σε μια κίνηση που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια των ευρωπαϊκών θεσμών και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η επιχείρηση των αρχών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και σοβαρής έρευνας που αφορά υπόθεση πώλησης ακινήτων. Το περιστατικό αυτό έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, φέρνοντας στο φως ενδεχόμενες παρατυπίες σε ζητήματα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του θεσμικού οργάνου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι οποίοι έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, εισαγγελείς και αστυνομικοί εισήλθαν στο κτίριο της Επιτροπής αναζητώντας στοιχεία. Η έρευνα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν ή διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παρουσία των αστυνομικών αρχών μέσα στο «στρατηγείο» της ΕΕ αποτελεί από μόνη της ένα εξαιρετικά σπάνιο και σοβαρό γεγονός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι βελγικές αρχές είναι ισχυρές. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η έρευνα διεξάγεται με άκρα μυστικότητα, ενώ στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών.

Η υπόθεση φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν διαχειρίζεται το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στις Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα φιλοξενεί δεκάδες κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της ΕΕ, και οι συναλλαγές που αφορούν αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρχές ερευνούν αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αν υπήρξε διαφάνεια στους διαγωνισμούς και αν προέκυψαν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων ή διαφθοράς κατά την πώληση συγκεκριμένων κτιρίων. Η εμπλοκή της βελγικής δικαιοσύνης σηματοδοτεί ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα όρια του εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου της ΕΕ και έχει λάβει ποινικές διαστάσεις. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι ερευνητές αναζητούν έγγραφα, ηλεκτρονικές επικοινωνίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις επίμαχες συναλλαγές.

Απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί στάση συνεργασίας. Εκπρόσωποι του θεσμού, σχολιάζοντας το περιστατικό, επιβεβαίωσαν την επίσκεψη των αρχών και τόνισαν ότι η Κομισιόν συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είναι πάγια τακτική των ευρωπαϊκών οργάνων να δηλώνουν πλήρη διαφάνεια όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, ωστόσο η πολιτική πίεση που ασκείται είναι τεράστια. Η ΕΕ, η οποία συχνά κουνάει το δάχτυλο σε κράτη-μέλη για ζητήματα κράτους δικαίου και διαφθοράς, βρίσκεται τώρα η ίδια στη δυσάρεστη θέση του ελεγχόμενου. Η έρευνα αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς δοκιμάζεται, και κάθε σκιά διαφθοράς λειτουργεί επιβαρυντικά για την εικόνα των Βρυξελλών.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την κρισιμότητα των μηχανισμών ελέγχου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση δημόσιου χρήματος και περιουσίας απαιτεί την απόλυτη τήρηση των κανόνων και η έφοδος της αστυνομίας αποδεικνύει ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ακόμη και εντός των ισχυρών τειχών της Κομισιόν.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα ευρήματα των βελγικών αρχών θα κρίνουν αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σε ένα ευρύτερο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης. Το δημοσίευμα των Financial Times έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, με πολλούς να ζητούν άμεσες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η βελγική δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ