ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Χάος στο ΓεΣΥ: Γιατροί “μπλοκαρισμένοι” από συχνές βλάβες στο σύστημα

11/02/2026

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) καταγράφει πανκύπρια έρευνα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι οι διακοπές και οι τεχνικές δυσλειτουργίες επηρεάζουν καθημερινά την εργασία τους και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

 

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) καταγράφει πανκύπρια έρευνα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τους γιατρούς να δηλώνουν ότι οι διακοπές και οι τεχνικές δυσλειτουργίες επηρεάζουν καθημερινά την εργασία τους και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου 2025 με τη συμμετοχή 728 συμβεβλημένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, δείχνει ότι τα προβλήματα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά επαναλαμβανόμενα φαινόμενα. Το 91% των γιατρών αναφέρει ότι έχει βιώσει διακοπές του συστήματος, συχνά διάρκειας από μία έως τέσσερις ώρες, ενώ η συχνότητά τους είναι εβδομαδιαία ή και καθημερινή.

Πέρα από τις διακοπές, το 62% δηλώνει ότι η αργή απόδοση του συστήματος επηρεάζει συχνά την εργασία τους, με το 54% να αναφέρει σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία των ιατρείων. Παράλληλα, το 82% αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα όπως αποσυνδέσεις, σφάλματα και καθυστερήσεις, κυρίως σε κρίσιμες λειτουργίες όπως η συνταγογράφηση, η έκδοση παραπεμπτικών και η αναζήτηση ιατρικού ιστορικού.

Οι δυσλειτουργίες έχουν άμεσες συνέπειες στη διαχείριση των ραντεβού: το 65% των γιατρών παρατηρεί καθυστερήσεις και συσσώρευση ασθενών, ενώ οκτώ στους δέκα αναγκάζονται να μεταθέτουν εργασίες και να δουλεύουν εκτός ωραρίου. Ταυτόχρονα, τα ιατρικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται από το 86% των γιατρών δυσνόητα και χρονοβόρα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος κλινικής φροντίδας.

Παρά τα προβλήματα, το 46% αξιολογεί θετικά την ευχρηστία του συστήματος, και το 61% αναγνωρίζει ότι συνεισφέρει, έστω εν μέρει, στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Ωστόσο, η πλειονότητα ζητά άμεσες και ουσιαστικές βελτιώσεις.

Ο ΠΙΣ ζητά μεταξύ άλλων:

  1. Άμεση επίλυση των διακοπών λειτουργίας και διασφάλιση συνεχούς διαθεσιμότητας
  2. Βελτίωση ταχύτητας και απόδοσης του συστήματος
  3. Απλοποίηση των ιατρικών πρωτοκόλλων και μείωση γραφειοκρατίας
  4. Πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ασθενών και συμμετοχή των γιατρών στις αναβαθμίσεις

Όπως τονίζει ο ΠΙΣ, δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτική και ασφαλής φροντίδα υγείας όταν το βασικό εργαλείο λειτουργίας του ΓεΣΥ παρουσιάζει τόσο συχνά σοβαρές δυσλειτουργίες, καθιστώντας αναγκαία την άμεση αναβάθμιση του συστήματος.

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος 3χρονου: Σε άσχημη κατάσταση ο πατέρας - «Η κόρη τον ζητάει συνέχεια»

18/09/2026

Παραμένει στο νησί ο Βρετανός πατέρας μετά τον θάνατο του τρίχρονου γιου του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Νέα Υόρκη ο Χριστοδουλίδης με Κυπριακό, ενέργεια και διεθνείς επαφές στην ατζέντα

18/09/2026

Σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Κεντρικός σταθμός της επίσκεψης θα είναι η προσφώνησή του στην 81η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FIR Λευκωσίας: 50 κενές θέσεις και αυξανόμενη πίεση στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

17/09/2026

Με 90 ελεγκτές αντί των 140 που απαιτούνται λειτουργεί το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Λευκωσίας, την ώρα που οι τουρκικές ενέργειες στο FIR, η αύξηση των πτήσεων και οι καθυστερήσεις στην αναβάθμιση των υποδομών εντείνουν τις πιέσεις. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Ούτε λέξη για την Κύπρο»: Οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές απαντούν στη φον ντερ Λάιεν

17/09/2026

Κοινός προβληματισμός για την απουσία αναφοράς στην τουρκική κατοχή από την ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης – Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για άμυνα, οικονομία, ενέργεια, μεταναστευτικό, κοινωνική πολιτική και διεθνείς κρίσεις

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πλασμαφαίρεση στη Λάρνακα: Καταθέσεις, κατασχεμένα μηχανήματα και έρευνα για δύο κέντρα

17/09/2026

Στο επίκεντρο γιατρός που φέρεται να πραγματοποιούσε τις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις – Εξετάζονται οι άδειες λειτουργίας, η εισαγωγή του εξοπλισμού και μη αδειοδοτημένα ενέσιμα σκευάσματα μπότοξ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Κουκουλοφόροι σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον κτιρίου στη Λινόπετρα

17/09/2026

Κάμερες ασφαλείας φέρονται να κατέγραψαν τις κινήσεις δύο προσώπων πριν και μετά τους πυροβολισμούς – Ζημιές στην κύρια είσοδο, σε παράθυρο και στην τοιχοποιία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Ο Γκουτέρες αποκλείει συνάντηση 3+1 ή 5+1 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

16/09/2026

«Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας – Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή συνάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χωρίς βιβλία Αγγλικών γυμνάσια και λύκεια – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράδοση

16/09/2026

Το πρόβλημα επεκτείνεται και στη Μέση Εκπαίδευση, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Παιδείας – Καθυστέρηση από την ανάδοχο εταιρεία και ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ρητρών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακίστηκε το ζεύγος των γιατρών Ι.Γάκα και Η.Θεοδωρόπουλου για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

16/09/2026

Η Ιωάννα Γάκα και ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος οδηγούνται στη φυλακή μετά από ανακριτική διαδικασία περίπου 18 ωρών – Αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσας διά παραλείψεως

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Ανακαλούνται άδειες παραμονής μετά τα επεισόδια στον Άγιο Ιωάννη – Οδηγίες για απελάσεις

15/09/2026

Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημερώθηκε από την Αστυνομία και έδωσε οδηγίες για τους αλλοδαπούς που φέρονται να εμπλέκονται – Μήνυμα και προς εργοδότες και ιδιοκτήτες υποστατικών

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ