ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Φόβοι Χαμενεΐ για νέα αιματηρά επεισόδια στο Ιράν από χτύπημα των ΗΠΑ

03/02/2026

Σύμφωνα με έξι νυν και πρώην αξιωματούχους, μεταφέρθηκε στον Χαμενεΐ ότι πολλοί Ιρανοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν ξανά με τις δυνάμεις ασφαλείας.

 

Το Ιράν φοβάται ότι ένα αμερικανικό χτύπημα μπορεί να ξαναβγάλει τον κόσμο στους δρόμους και να απειλήσει την ίδια την επιβίωση του καθεστώτος, προειδοποιούν αξιωματούχοι και πρώην στελέχη.

Η ηγεσία του Ιράν ανησυχεί ότι ένα περιορισμένο αμερικανικό χτύπημα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης με την Ουάσιγκτον, μπορεί να λειτουργήσει ως σπίθα που θα ξαναφουντώσει τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Σε κλειστές συσκέψεις, αξιωματούχοι είπαν στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ότι η οργή για την αιματηρή καταστολή του Ιανουαρίου, την πιο αιματοβαμμένη από την Επανάσταση του 1979, έχει φτάσει σε σημείο που «ο φόβος δεν λειτουργεί πια ως αποτρεπτικός».

Σύμφωνα με έξι νυν και πρώην αξιωματούχους, μεταφέρθηκε στον Χαμενεΐ ότι πολλοί Ιρανοί είναι έτοιμοι να συγκρουστούν ξανά με τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ένα εξωτερικό σοκ, όπως ένα χτύπημα των ΗΠΑ, θα μπορούσε να τους ενθαρρύνει να κατέβουν και πάλι σε διαδηλώσεις, με κίνδυνο να προκληθεί «ανεπανόρθωτη ζημιά» στο πολιτικό σύστημα. Ένας αξιωματούχος προειδοποίησε μάλιστα ότι ένας συνδυασμός στρατιωτικού πλήγματος και μαζικών διαδηλώσεων στο Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του καθεστώτος, κάτι που, όπως είπε, «αυτό ακριβώς θέλουν οι εχθροί μας».

«Ο τοίχος του φόβου έπεσε»: η κληρονομιά των αιματηρών διαδηλώσεων στο Ιράν. Η εικόνα στους δρόμους του Ιράν μπορεί προς το παρόν να είναι ήρεμη, αλλά, όπως λένε αξιωματούχοι, αναλυτές και πρώην στελέχη του συστήματος, τα βαθιά παράπονα δεν έχουν εξαφανιστεί. Η οικονομική παρακμή, η πολιτική καταπίεση, η διαφθορά και η τεράστια ανισότητα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, με πολλούς πολίτες να νιώθουν παγιδευμένοι σε ένα σύστημα χωρίς διέξοδο.

Πρώην ανώτερος μετριοπαθής αξιωματούχος τονίζει ότι «ο κόσμος είναι εξαιρετικά θυμωμένος» και ότι αν υπάρξει αμερικανικό χτύπημα, πολλοί θα βγουν ξανά σε διαδηλώσεις, καθώς «ο τοίχος του φόβου έχει καταρρεύσει – δεν υπάρχει φόβος πια». Ο πρώην πρωθυπουργός Μιργοσεΐν Μουσαβί, σε μήνυμά του, προειδοποίησε ότι «ο ποταμός από ζεστό αίμα που χύθηκε στον κρύο μήνα του Ιανουαρίου δεν θα σταματήσει να βράζει μέχρι να αλλάξει την πορεία της ιστορίας», δηλώνοντας πως ο λαός έχει πει ξεκάθαρα ότι «δεν θέλει αυτό το σύστημα» και ότι «το παιχνίδι τελείωσε», σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει επιλογές στοχευμένων πληγμάτων σε δυνάμεις ασφαλείας και ηγέτες του Ιράν, με στόχο να εμπνεύσει νέες διαδηλώσεις, Ιρανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι, αν οι δυνάμεις ασφαλείας απαντήσουν με ακόμη πιο σκληρή βία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα λουτρό αίματος. Γονείς θυμούνται παιδιά που σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου και δηλώνουν ότι, αν υπάρξει αμερικανική επίθεση στο Ιράν, θα επιστρέψουν στους δρόμους «για να πάρουν εκδίκηση για τον γιο τους και τα παιδιά που σκότωσε το καθεστώς».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του

23/03/2026

Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»

23/03/2026

Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

23/03/2026

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων

23/03/2026

Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές

23/03/2026

Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών

23/03/2026

Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!

23/03/2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ