ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Έξυπνοι Μετρητές: Μπήκαν 220 χιλιάδες – Τι αναμένεται από την ΑΗΚ

29/01/2026

Το σήριαλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θρίλερ, γύρω από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, αφού, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όχι μόνο κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά βρίσκεται και μπροστά από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

 

Το σήριαλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θρίλερ, γύρω από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, αφού, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όχι μόνο κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά βρίσκεται και μπροστά από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ». Όπως καταδεικνύεται από τα αριθμητικά δεδομένα, ο στόχος για την εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ όχι απλώς θα επιτευχθεί, αλλά ενδεχομένως η Αρχή να ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους πριν από τη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, από τον Ιανούαριο του 2025, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εγκαταστήσει πέραν των 220.000 έξυπνων μετρητών, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση 250.000 μετρητών μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Πρόκειται για αριθμούς που φέρνουν την ΑΗΚ να βρίσκεται πιο μπροστά από τον αρχικό προγραμματισμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι περίπου 400.000 έξυπνοι μετρητές πρέπει να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2027. Ωστόσο, με βάση τους ρυθμούς που ακολουθεί η ΑΗΚ, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ορόσημο να επιτευχθεί ακόμη και εντός του 2026. Βάσει τούτου, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν αποκλείεται η Αρχή να προχωρήσει και στην εγκατάσταση επιπλέον των 400.000 έξυπνων μετρητών, καθώς στις σκέψεις της ΑΗΚ είναι η κάλυψη περίπου του 80% των καταναλωτών με τα συγκεκριμένα έξυπνα συστήματα.

Πού είχαν μπει οι πρώτοι

Οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές είχαν εγκατασταθεί από τις 20 έως τις 25 Ιανουαρίου 2025 σε ορισμένες περιοχές, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Ειδικότερα, οι πρώτοι μετρητές είχαν εγκατασταθεί στις εξής περιοχές:

⦁ Περιφέρεια Λευκωσίας: Περιοχή Τρυπιώτη

⦁ Περιφέρεια Λεμεσού: Μέρος της Γερμασόγειας και του Αγίου Αθανασίου

⦁ Περιφέρεια Λάρνακας: Περιοχή Φοινικούδων

⦁ Περιφέρεια Πάφου: Κάτω Πάφος

Ακολούθως, η ΑΗΚ δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση, μέσω δελτίων Τύπου, όλες τις νέες περιοχές και οδούς όπου θα πραγματοποιείται εγκατάσταση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι για την εγκατάστασή τους απαιτείται σύντομη διακοπή στην παροχή ηλεκτρισμού, η οποία δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Πού μπαίνουν οι επόμενοι

Μέχρι στιγμής, η ΑΗΚ έχει καλύψει μεγάλο μέρος του αστικού ιστού και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων.

Τη δεδομένη στιγμή και για ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο 2026, η ΑΗΚ προχωρεί στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στις ακόλουθες περιοχές:

Λευκωσία:

⦁ Στρόβολος

⦁ Περιοχή μεταξύ των Λεωφόρων Στροβόλου, Γρίβα Διγενή, Αγίου Προκοπίου και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Λεμεσός:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α΄

⦁ Περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και των οδών Μονής Μαχαιρά, Ταγματάρχου Πουλίου, Δημοσθένους Μιτσή, Ναυαρίνου, Γλάδστωνος, Αγίας Ζώνης και Θεσσαλονίκης

Λάρνακα:

⦁ Λάρνακα – Λειβάδια – Ορόκλινη – Πύλα (παραλιακά)

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αμμοχώστου (Δρόμος Δεκέλειας)

Αμμόχωστος:

⦁ Παραλίμνι

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πρωταρά, στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας

⦁ Περιοχή Κάππαρη, από το ύψος του κυκλικού κόμβου Αγίας Τριάδας μέχρι και την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πρωταράς:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο, από το ύψος της Λεωφόρου Πρωταρά μέχρι το ύψος της οδού Σύμης

⦁ Περιοχή Προφήτη Ηλία

Πάφος:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων και μεταξύ της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, μέχρι το ύψος των δημοτικών ορίων Χλώρακας.

Ξεπέρασαν και τις συμπληγάδες

Η βασική ανησυχία για το κράτος, την ΑΗΚ και τους καταναλωτές αφορούσε τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης, ύψους €35 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων, αφού το όλο εγχείρημα είχε περάσει από συμπληγάδες.

Ωστόσο, μέσα από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία έγιναν τελικά αποδεκτά, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου €50 εκατ., εκ των οποίων τα €35 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπόλοιπο ποσό, που αφορά το κόστος εγκατάστασης, θα καλυφθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου μέσω των αποθεματικών της, καθώς η προσφορά της CYTA αφορούσε αποκλειστικά την προμήθεια των έξυπνων μετρητών.

Πηγή: Phile News

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του

23/03/2026

Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»

23/03/2026

Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

23/03/2026

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων

23/03/2026

Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές

23/03/2026

Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών

23/03/2026

Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!

23/03/2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ