ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ανησυχία Βουλευτών για εμπορία προσώπων στην Κύπρο – Αυτεπάγγελτη έρευνα Αστυνομίας για βίντεο Channel 4 στην Αγία Νάπα

26/01/2026

Έντονη ανησυχία σε σχέση με την κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά στην εμπορία προσώπων εξέφρασαν τη Δευτέρα Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για το επίμαχο βίντεο του αγγλικού Channel 4.

 

Σοβαρό προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα του κράτους στην αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη σκιά του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του βρετανικού Channel 4, το οποίο άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές έκαναν λόγο για εικόνα ασυνεννοησίας, ανεπαρκούς συντονισμού και θεσμικών κενών, τα οποία –όπως τονίστηκε– επιτρέπουν τη διαιώνιση φαινομένων εκμετάλλευσης. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κληθεί ο Υφυπουργός Μετανάστευσης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο συντονίζονται οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.

Από πλευράς Αστυνομίας, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα με αφορμή το βίντεο. Όπως ανέφερε, έχουν ληφθεί καταθέσεις, εξετάζονται συγκεκριμένες περιοχές και υπάρχει συνεργασία τόσο με το Channel 4 για πρόσθετο υλικό όσο και με το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ιστοσελίδα που φέρεται να προωθεί εποχική εργασία στην Κύπρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες ώστε να μη διακυβευτεί η έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2021 μέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί 21 υποθέσεις εμπορίας προσώπων, με 30 καταδίκες, ενώ άλλες 30 υποθέσεις παραμένουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Έντονη κριτική ασκήθηκε στη λειτουργία της πολυθεματικής ομάδας για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν ότι η ομάδα δεν επιτελεί ουσιαστικά το έργο της, με την κ. Χαραλαμπίδου να δηλώνει πως θα εισηγηθεί τη μεταφορά του συντονισμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπου υπάγεται και η Αστυνομία.

Η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ανέφερε ότι το Υφυπουργείο δεν αποτελεί αρμόδια αρχή, καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και την ανεξάρτητη βουλευτή Αλεξάνδρα Ατταλίδου, οι οποίοι επανέλαβαν ότι εξαρχής διαφωνούσαν με την υπαγωγή του συντονισμού στο Υφυπουργείο.

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Ρίτας Σούπερμαν (ΔΗΣΥ), η οποία σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά την εικόνα της Κύπρου αλλά τη συστηματική κακοποίηση και εκμετάλλευση γυναικών. Όπως είπε, το βίντεο δεν αποτυπώνει ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα διαχρονικό σύστημα ατιμωρησίας, υπογραμμίζοντας ότι η απουσία καταγγελιών δεν μπορεί να θεωρείται επαρκής απάντηση από τις Αρχές.

Από την πλευρά της, η κ. Ατταλίδου τόνισε ότι η εμπορία προσώπων αποτελεί δομικό πρόβλημα και όχι μεμονωμένη παραβατικότητα, ζητώντας ενεργητικό εντοπισμό θυμάτων, άμεση προστασία τους και χτύπημα των οικονομικών πηγών των κυκλωμάτων μέσω κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε δικούς του ελέγχους σε υποστατικά εστίασης και διασκέδασης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι χώροι διαμονής εποχικών εργαζομένων δεν εμπίπτουν πλέον στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αρχής. Ανακοίνωσε δε ότι στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Αγία Νάπα με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, με στόχο την αντιμετώπιση των ευρύτερων προβλημάτων της περιοχής.

Η συζήτηση κατέληξε με κοινή παραδοχή ότι απαιτείται άμεση πολιτική βούληση, σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων και μηδενική ανοχή απέναντι σε ένα έγκλημα που –όπως υπογράμμισαν οι βουλευτές– προσβάλλει ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ