ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζήτημα εγείρει ο Καρούσος για προκήρυξη θέσης διευθυντή Λιμανιού Λεμεσού
Θεσμικό, διοικητικό και πολιτικό ζήτημα εγείρεται σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσο από την πρόσφατη προκήρυξη θέσης Διευθυντή στο λιμάνι Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, με χρήση του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης Διευθυντή Λιμανιού Αμμοχώστου.
Θεσμικό, διοικητικό αλλά και πολιτικό ζήτημα εγείρεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Αμμοχώστου, Γιάννη Καρούσο, σε σχέση με την πρόσφατη προκήρυξη θέσης Διευθυντή στο λιμάνι Λεμεσού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, η οποία βασίζεται στο Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης Διευθυντή Λιμανιού Αμμοχώστου.
Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Καρούσος κάνει λόγο για «ένα ιδιαίτερα σοβαρό θεσμικό, διοικητικό και πολιτικό θέμα», υπογραμμίζοντας ότι η εν λόγω θέση δεν υφίσταται για λόγους απλής διοικητικής διευκόλυνσης. Όπως αναφέρει, η θέση Διευθυντή Λιμανιού Αμμοχώστου φέρει έντονο συμβολισμό, με σαφή πολιτική και εθνική διάσταση, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.
Τονίζει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί ούτε να μεταφέρεται, ούτε να αντικαθίσταται, ούτε να αξιοποιείται κατά το δοκούν, επισημαίνοντας ότι με την επιλογή αυτή η Αρχή Λιμένων Κύπρου οδηγείται σε ένα θεσμικά προβληματικό και διοικητικά παράδοξο σχήμα. Όπως σημειώνει, η Λεμεσός θα καταλήξει να διαθέτει δύο Διευθυντές Λιμανιού με το ίδιο Σχέδιο Υπηρεσίας, γεγονός που χαρακτηρίζει διοικητικά αδικαιολόγητο και πολιτικά απαράδεκτο.
Ο κ. Καρούσος υπογραμμίζει ότι η Αμμόχωστος δεν μπορεί να ακυρώνεται, να υποκαθίσταται ή να υποβαθμίζεται μέσω διοικητικών χειρισμών, επισημαίνοντας πως η θέση του Διευθυντή Λιμανιού Αμμοχώστου αποτελεί θεσμική και εθνική αναφορά και όχι ένα απλό διοικητικό εργαλείο.
Παράλληλα, αναφέρει ότι εάν η πραγματική πρόθεση της Αρχής Λιμένων Κύπρου είναι η κάλυψη θέσης τύπου «Λιμενάρχη» (Harbour Master) στη Διεύθυνση Ρύθμισης Λιμενικών Θεμάτων, τότε η μόνη θεσμικά και νομικά ορθή επιλογή είναι η δημιουργία νέας θέσης, συνοδευόμενη από την έγκριση νέου Σχεδίου Υπηρεσίας με σαφώς καθορισμένα ρυθμιστικά και εποπτικά καθήκοντα.
Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Αμμοχώστου καλεί την Αρχή Λιμένων Κύπρου να δώσει άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για το αν η προκηρυχθείσα θέση προβλέπεται στον προϋπολογισμό και σε ποια πόλη αντιστοιχεί. Προσθέτει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετική πρόνοια, η Αρχή οφείλει να παγώσει άμεσα τη διαδικασία και να προχωρήσει σε διόρθωση του λάθους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη
Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.