ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης: Η κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ - ΕΕ είναι εναντίον όλων
Η κλιμάκωση στις σχέσεις δεν είναι ούτε προς όφελος ούτε των κρατών μελών της ΕΕ, αλλά ούτε και των ΗΠΑ, είναι εναντίον όλων, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άφιξη του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έστειλε σαφές μήνυμα υπέρ της αποκλιμάκωσης και της θεσμικής ψυχραιμίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την άφιξή του το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες για τη συμμετοχή του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ένταση και η όξυνση δεν εξυπηρετούν κανένα μέρος, ούτε τα κράτη-μέλη της ΕΕ ούτε τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως τέτοιες εξελίξεις λειτουργούν υπονομευτικά για τις διατλαντικές σχέσεις συνολικά. Όπως ανέφερε, η Κυπριακή Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή κινήθηκε ενεργά σε διπλωματικό επίπεδο, με επαφές τόσο με ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με ομολόγους του σε κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών η Δανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κροατία, καθώς και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δανίας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος γνωρίζει όσο λίγες χώρες τι σημαίνει παραβίαση αυτών των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου. Ξεκαθάρισε ότι η ανάγκη για αποκλιμάκωση δεν συνεπάγεται καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας ή εθνικής ανεξαρτησίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι ηγέτες θα ενημερωθούν από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και την Πρωθυπουργό της Δανίας για τις πρόσφατες εξελίξεις και τη συνεννόηση που φαίνεται να έχει επιτευχθεί στο Νταβός, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της Ένωσης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι ο στρατηγικός στόχος της Κυπριακής Προεδρίας παραμένει η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αυτονομίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η άμυνα και ασφάλεια, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα. Όπως τόνισε, η τρέχουσα συγκυρία επιβεβαιώνει τη σημασία της στρατηγικής αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο συγκεκριμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα της Ουκρανίας και οι εγγυήσεις ασφαλείας θα τεθούν επί τάπητος, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο ανεπανόρθωτης ζημιάς στις σχέσεις ΕΕ–ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η επιλογή της αποκλιμάκωσης είναι ο μόνος ρεαλιστικός και ωφέλιμος δρόμος.
«Στόχος μας είναι να βρούμε έναν θετικό τρόπο προόδου, χωρίς καμία έκπτωση στις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών-μελών», κατέληξε, στέλνοντας μήνυμα ισορροπίας, σταθερότητας και υπεύθυνης ευρωπαϊκής στάσης.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.