ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Εκδίδει χρέος η Κύπρος 1 δισ. ευρώ

21/01/2026

Είναι η πρώτη έκδοση χρέους της Κύπρου μετά από περίπου 1,5 χρόνο, καθώς το 2025 δεν εξέδωσε χρέος.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία επανέρχεται στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, προχωρώντας σε έκδοση νέου δεκαετούς κρατικού ομολόγου, με στόχο την άντληση ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας «Κ», η αρχική καθοδηγητική τιμολόγηση της έκδοσης (Initial Price Thoughts – IPT) έχει καθοριστεί στο Mid Swap + 52 μονάδες βάσης, επίπεδο που μεταφράζεται σε απόδοση περίπου 3,39%. Η τιμολόγηση αυτή αποτυπώνει τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές, καθώς και την πιστοληπτική εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη έξοδο της Κύπρου στις αγορές χρέους μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, δεδομένου ότι κατά το 2025 δεν πραγματοποιήθηκε έκδοση κρατικού χρέους. Η επανεμφάνιση της Δημοκρατίας στις αγορές εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής χρηματοδότησης και διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Τη συναλλαγή υποστηρίζει η Τράπεζα Κύπρου, η οποία συμμετέχει ως Συν-Διαχειριστής (Co-Manager), ενώ τον ρόλο των Κοινών Αναδόχων (Lead Managers) έχουν αναλάβει οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι Barclays, J.P. Morgan, Morgan Stanley και Société Générale.

Το ομόλογο θα είναι εκφρασμένο σε ευρώ, θα έχει διάρκεια 10 ετών, θα εκδοθεί υπό το καθεστώς Reg S και θα λήγει τον Ιανουάριο του 2036, αποτελώντας νέο τίτλο αναφοράς για το κυπριακό δημόσιο χρέος.

Η έκδοση παρακολουθείται με ενδιαφέρον από τις αγορές, καθώς αναμένεται να αποτυπώσει το επενδυτικό κλίμα και την εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία στη νέα φάση των διεθνών χρηματοοικονομικών εξελίξεων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκδίδει χρέος η Κύπρος 1 δισ. ευρώ

21/01/2026

Είναι η πρώτη έκδοση χρέους της Κύπρου μετά από περίπου 1,5 χρόνο, καθώς το 2025 δεν εξέδωσε χρέος.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καμπανάκι ΔΝΤ: Συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία, φόβοι για «φούσκα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη

21/01/2026

Σοβαρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τις επισφαλείς ισορροπίες στις αγορές, τον κίνδυνο γεωπολιτικών εντάσεων και το ενδεχόμενο κραχ στην τεχνολογία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Συμβούλιο Ειρήνης»: Στο νέο σχήμα για την εποπτεία της εκεχειρίας στη Γάζα προσχωρεί το Ισραήλ

21/01/2026

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο Νετανιάχου θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη γειτονιά των αγγέλων η Στέλλα Μαλλούπα: Αγαπήθηκε από το κοινό για τις παραδοσιακές της συνταγές

21/01/2026

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου της Στέλλας Μαλλούπα (Παπαδοπούλου) από Αργάκι Μόρφου και τέως κάτοικο Αγίου Δομετίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πολύ ισχυροί άνεμοι στο μενού του καιρού - Επιστρέφουν οι βροχές

21/01/2026

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασθενής χαμηλή πίεση αναμένεται από αύριο. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι από την Αστυνομία το βράδυ - Πάνω από 400 έλεγχοι - Υπό σύλληψη 5 πρόσωπα

21/01/2026

Πέντε πρόσωπα συνολικά συνελήφθησαν σε παγκύπρια βάση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στο πλαίσιο στοχευμένων προληπτικών επιχειρήσεων της Αστυνομίας, με ενισχυμένη παρουσία σε καίρια σημεία αστικών περιοχών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη - Επηρεάζονται δίκτυα ηλεκτροδότησης και δορυφόροι

21/01/2026

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα άρχισε χθες Δευτέρα να πλήττει τη Γη και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις λειτουργίες δορυφόρων, αλλά και εντυπωσιακό βόρειο σέλας σε περιοχές όπου τέτοια φαινόμενα είναι πολύ σπάνια, ανέφεραν οι αμερικανικές μετεωρολογικές αρχές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντόπισαν και κατάσχεσαν πάνω από 2 κιλά κοκαΐνη - Υπό σύλληψη 28χρονος

21/01/2026

Εντόπισαν και κατάσχεσαν πάνω από 2 κιλά κοκαΐνη οι αρχές στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπ. Εμπορίου: Δεν έκανε μελέτη αντικτύπου η Κύπρος για συμφωνία με Mercosur

20/01/2026

Η Κύπρος δεν πραγματοποίησε μελέτη αντικτύπου για τις επιπτώσεις που θα έχει από τη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Δαμιανός.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ