ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπ. Εμπορίου: Δεν έκανε μελέτη αντικτύπου η Κύπρος για συμφωνία με Mercosur
Η Κύπρος δεν πραγματοποίησε μελέτη αντικτύπου για τις επιπτώσεις που θα έχει από τη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur, είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μιχάλης Δαμιανός.
Έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις πυροδότησε στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Mercosur, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για το γεγονός ότι δεν εκπόνησε εθνική μελέτη αντικτύπου πριν τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας. Το ζήτημα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, όπου κατέστη σαφές ότι η συμφωνία αντιμετωπίζεται από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου και των αγροτικών οργανώσεων ως σοβαρή απειλή για τον πρωτογενή τομέα.
Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μιχάλης Δαμιανός παραδέχθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχώρησε σε μελέτη αντικτύπου, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πάγια πρακτική των κρατών μελών για εμπορικές συμφωνίες αυτού του τύπου. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει τις σχετικές αξιολογήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και την Κύπρο, ενώ υποστήριξε ότι, λόγω του περιορισμένου μεγέθους της κυπριακής οικονομίας και των χαμηλών εμπορικών ροών με τις χώρες της Mercosur, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι μικρός.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από βουλευτές, με τον Χαράλαμπος Θεοπέμπτου να επισημαίνει ότι αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Αυστρία, προχώρησαν ή προχωρούν σε εθνικές μελέτες αντικτύπου. Κατά τον ίδιο, η απουσία τέτοιας αξιολόγησης στερεί από την Κύπρο τη δυνατότητα έγκαιρης παρακολούθησης και αντίδρασης σε ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος ανέφερε ότι στην προηγούμενη συνεδρία υπήρξε ευρεία σύγκλιση απόψεων –πλην της εκτελεστικής εξουσίας– πως η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τα κυπριακά δεδομένα. Έθεσε, μάλιστα, ερωτήματα για τη στάση της Λευκωσίας, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν διαθέτει βαριά βιομηχανία για να επωφεληθεί ουσιαστικά, ενώ ευαίσθητα προϊόντα, όπως το χαλλούμι, δεν περιλήφθηκαν στις εξαιρέσεις.
Απαντώντας, ο Υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία «στρατηγικής σημασίας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι ανοίγει νέους εμπορικούς ορίζοντες σε μια τεράστια αγορά και ότι αποτελεί καρπό διαπραγματεύσεων άνω των 25 ετών. Υποστήριξε πως ο Κύπριος καταναλωτής θα ωφεληθεί από χαμηλότερους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα, ενώ συγκεκριμένοι τομείς, όπως η ναυτιλία και τα φαρμακευτικά, ενδέχεται να δουν εξαγωγικά οφέλη. Για τη γεωργία, σημείωσε ότι οι υφιστάμενοι όγκοι εμπορίου είναι περιορισμένοι και ότι προβλέπονται ρήτρες διασφάλισης σε περίπτωση σοβαρής διαταραχής της αγοράς.
Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε το θέμα του χαλλουμιού, με τον Υπουργό να εξηγεί ότι το 2019, όταν οριστικοποιήθηκε το σχετικό παράρτημα της συμφωνίας, το προϊόν δεν είχε ακόμη κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος τροποποίησης, ώστε να ενταχθεί και το χαλλούμι.
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις από όλα τα κόμματα. Ο Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε έντονη δυσπιστία ως προς την ικανότητα του κράτους να ελέγξει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ ο Χαράλαμπος Πάζαρος έθεσε ζητήματα δημόσιας υγείας, κάνοντας λόγο για επιστροφή φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Βαλεντίνος Φακοντής διερωτήθηκε ποια είναι τα μετρήσιμα οφέλη για μια μικρή οικονομία όπως η κυπριακή, ενώ ο Χρίστος Ορφανίδης μίλησε για εξυπηρέτηση συμφερόντων ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης.
Την κυβερνητική θέση επιχείρησε να ενισχύσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας, ρήτρες ασφαλείας και δίκτυ στήριξης ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι τα εισαγόμενα προϊόντα υποχρεούνται να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι προβλέπεται προστασία για προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης, με δυνατότητα αναθεώρησης του καταλόγου.
Στον αντίποδα, οι αγροτικές οργανώσεις εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. Εκπρόσωποί τους μίλησαν για αθέμιτο ανταγωνισμό, για ασύμμετρους κανόνες παραγωγής και για κίνδυνο συρρίκνωσης της τοπικής γεωργίας. Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν σαφές: χωρίς ουσιαστικά δίχτυα προστασίας και ίσους όρους ανταγωνισμού, η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Γεωργίας ανέδειξε με έντονο τρόπο το ρήγμα ανάμεσα στην κυβερνητική προσέγγιση, που βλέπει τη συμφωνία ως αναπόφευκτη και εν δυνάμει ωφέλιμη, και στην ευρεία ανησυχία πολιτικών δυνάμεων και παραγωγικών φορέων, που προειδοποιούν για σοβαρές επιπτώσεις στην κυπριακή γεωργία, την οικονομία και την υγεία των καταναλωτών. Το ζήτημα αναμένεται να παραμείνει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, καθώς πλησιάζει η ώρα των τελικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη
Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.