ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

 

Σειρά παρεμβάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές προανήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής, δηλώνοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν έως το τέλος Μαρτίου.

Η Επιτροπή εξέτασε εκ νέου την κατάσταση στο σωφρονιστικό ίδρυμα, λαμβάνοντας υπόψη και τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT). Ο Υπουργός ανέφερε ότι στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση του συστήματος διακοπής σήματος κινητών τηλεφώνων, με στόχο τον περιορισμό της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος μέσα από τις φυλακές, καθώς και δράσεις για την ενίσχυση και προστασία των δεσμοφυλάκων.

Παράλληλα, ο κ. Φυτιρής γνωστοποίησε ότι εισηγήθηκε την αναστολή της επέκτασης του υφιστάμενου κτιρίου των Κεντρικών Φυλακών και την έναρξη σχεδιασμού νέου σωφρονιστικού ιδρύματος εκτός αστικής ζώνης, βάσει σύγχρονων προδιαγραφών. Όπως εξήγησε, το κόστος επέκτασης των σημερινών εγκαταστάσεων θα ανερχόταν στα 40–50 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να επιλύονται ουσιαστικά τα δομικά προβλήματα. Στόχος, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός εντός του έτους, με ορίζοντα υλοποίησης 4–5 χρόνια.

Ικανοποίηση για τη νέα προσέγγιση εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ανακοίνωσε ότι το θέμα θα επανέλθει στις 23 Μαρτίου, ζητώντας από τον Υπουργό ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών. Τόνισε, ωστόσο, τον έντονο προβληματισμό της για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας των δεσμοφυλάκων, επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικής θεσμικής στήριξής τους.

Ανησυχίες για τη δράση του υποκόσμου εντός των φυλακών εξέφρασαν τόσο η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν όσο και η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Η κ. Σούπερμαν μίλησε για απώλεια ελέγχου στο σωφρονιστικό ίδρυμα και υπογράμμισε ότι οι παραιτήσεις διευθυντών τα τελευταία χρόνια δεν συνιστούν λύση, εφόσον δεν συνοδεύονται από ουσιαστική αλλαγή πολιτικής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις επισκέψεις στις Κεντρικές Φυλακές και προγραμματίζει ακόμη μία, ώστε να διαπιστώσει επιτόπου τα προβλήματα. Αναγνώρισε ως μείζον ζήτημα τον υπερπληθυσμό, αλλά και τη συνύπαρξη ελαφροποινιτών και βαρυποινιτών. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι προωθούνται απελάσεις καταδικασθέντων για παράνομη εργασία, εξαιρουμένων σοβαρών εγκλημάτων, ενώ για αιτητές ασύλου μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εθελούσια επιστροφή. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν για ουσιαστική αποσυμφόρηση, γι’ αυτό και εφαρμόζεται η ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ έχει επεκταθεί και η περίοδος απόδοσης προεδρικής χάρης.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, Μαρία Σιαλή, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σήμερα κρατούνται πέραν των 1.140 άτομα. Από αυτούς, 20 φέρουν ηλεκτρονικό βραχιόλι, 35 βρίσκονται εκτός φυλακών υπό επιτήρηση, 27 στην ανοιχτή φυλακή και 20 στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης. Σημείωσε επίσης ότι το 53% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, ενώ στις φυλακές κρατούνται συνολικά 80 γυναίκες.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στη στελέχωση και τη στήριξη του προσωπικού. Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι πριν από το τέλος Ιανουαρίου θα προκηρυχθούν 90 νέες θέσεις δεσμοφυλάκων, ενώ τόσο οι νέοι όσο και οι υφιστάμενοι υπάλληλοι θα περάσουν από εκπαίδευση με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα, εντός Μαρτίου θα παρουσιαστεί σύστημα καθημερινής μοριοδότησης του προσωπικού, ανάλογα με τη δυσκολία των καθηκόντων, ενώ θα εξεταστεί και η ασφάλιση των δεσμοφυλάκων σε περίπτωση τραυματισμού.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, Αλέξανδρος Κληρίδης, χαρακτήρισε την κατάσταση «επείγουσα», υποστηρίζοντας ότι οι Κεντρικές Φυλακές λειτουργούν σήμερα περισσότερο ως «αποθήκη ανθρώπων» παρά ως σωφρονιστικό ίδρυμα. Πρότεινε άμεση εφαρμογή μέτρων όπως η ευρύτερη χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και η μείωση ποινών μέσω προεδρικής χάρης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σύστημα εντοπισμού σημάτων κινητών τηλεφώνων, με αποτέλεσμα την κατάσχεση 90 συσκευών μέσα σε τρεις μήνες, ενώ τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστεί και η πλήρης διακοπή του σήματος.

Το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών απασχόλησε επίσης έντονα τη συνεδρίαση. Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για ανάγκη συνταγματικών τροποποιήσεων, ώστε η θέση να αντιμετωπίζεται ως θεσμικός ρόλος με αυξημένα κριτήρια επιλογής. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και η κ. Ατταλίδου, υπογραμμίζοντας ότι ο Διευθυντής αποτελεί εγγυητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός του ιδρύματος.

Συνολικά, η συνεδρίαση ανέδειξε τη σοβαρότητα της κατάστασης στις Κεντρικές Φυλακές και την ανάγκη άμεσων, δομικών παρεμβάσεων, με τον Υπουργό να δεσμεύεται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βόμβα σε εστιατόριο στη Λεμεσό – Υπό αστυνομική προστασία τα περιουσιακά στοιχεία γνωστού επιχειρηματία

24/03/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού μετά τη νέα εγκληματική ενέργεια σε βάρος περιουσίας γνωστού επιχειρηματία, αυτή τη φορά με στόχο εστιατόριο στην περιοχή του κάστρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λευκωσία από την πτήση μαχητικών αεροσκαφών

24/03/2026

Ανησυχία και αναστάτωση προκλήθηκαν στη Λευκωσία μετά την εμφάνιση μαχητικών αεροσκαφών στον ουρανό της πόλης, με πολίτες να αναφέρουν ότι παρατήρησαν έντονη αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Άκης Μάντζιος: Επέκτεινε τη συνεργασία του με την Εθνική Κύπρου

23/03/2026

Η Ομοσπονδία της Κύπρου προχώρησε σε επέκταση της συνεργασίας των δυο πλευρών μέχρι τον Ιανουάριο του 2029.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντοπίστηκε δέμα με κάνναβη στα Λατσιά – Συνελήφθη 23χρονος κατά την παραλαβή του

23/03/2026

Υπόθεση εντοπισμού ναρκωτικών σε ταχυδρομικό δέμα διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές, μετά από έλεγχο στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά. Το πακέτο είχε προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες περιείχε σημαντική ποσότητα κάνναβης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τέμπη: Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ Καρυστιανού και Πλακιά στη δίκη - «Εμείς δεν ήρθαμε εδώ για τα χρήματα»

23/03/2026

Αυτόπτες μάρτυρες που κάθονταν στις θέσεις του ακροατηρίου μετέφεραν την εικόνα η Μαρία Καρυστιανού να προβαίνει σε χειρονομίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό «Ντράγκον» – Ενισχύεται η αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο

23/03/2026

Στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην Κύπρο έφτασε τη Δευτέρα το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon, το οποίο προορίζεται να ενισχύσει την αεράμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Πέμπτη σε Λεμεσό και Λευκωσία λόγω έργων

23/03/2026

Νυχτερινές και ημερήσιες εργασίες θα πραγματοποιήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε Λεμεσό και Λευκωσία τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε βασικά σημεία του οδικού δικτύου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Που θα ανεγερθούν οι νέες Φυλακές; Στο επίκεντρο υπερπληθυσμός και συνθήκες κράτησης στις Φυλακές

23/03/2026

Σε φάση σημαντικών αλλαγών εισέρχεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό νέων υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές σε εκποιήσεις και Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην Κύπρο – Νομοσχέδιο φέρνει νέα περιθώρια ρύθμισης οφειλών

23/03/2026

Σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων και στον ρόλο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου φέρνει νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ "παγώνει" τις επιθέσεις στο Ιράν!

23/03/2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή για πενθήμερη αναστολή των πληγμάτων σε ιρανικές ενεργειακές υποδομές, επικαλούμενος «εποικοδομητικές συνομιλίες» με την Τεχεράνη.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ