ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



7 θάνατοι από γρίπη - Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για πίεση σε νοσηλευτήρια

16/01/2026

Επτά θάνατοι νοσηλευόμενων ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχουν καταγραφεί από την αρχή της τρέχουσας επιδημικής περιόδου.

 

Επτά θάνατοι νοσηλευόμενων ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχουν καταγραφεί από την αρχή της τρέχουσας επιδημικής περιόδου, σύμφωνα με δήλωση της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείο Υγείας Κύπρου, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, στο ΚΥΠΕ.

Όπως ανέφερε, οι επτά θάνατοι αφορούν ηλικιωμένους ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε νοσηλευτήρια του δικτύου επιτήρησης από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, με τη συντριπτική πλειονότητα να παρουσιάζει υποκείμενα νοσήματα, βάσει των στοιχείων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων.

Σχεδόν 100 νοσηλείες από την αρχή της περιόδου

Σύμφωνα με τα ίδια δεδομένα, 98 περιστατικά γρίπης χρειάστηκαν νοσηλεία. Από αυτά:

85 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε κρατικά νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ

13 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Αναφορικά με τη διάγνωση, τα 39 περιστατικά επιβεβαιώθηκαν με μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, ενώ τα 59 διαγνώστηκαν μέσω τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Έκτακτη σύσκεψη για καλύτερο συντονισμό

Με φόντο την αυξημένη πίεση που παρατηρείται στα νοσηλευτήρια και τη μειωμένη διαθεσιμότητα κλινών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία της κ. Κωνσταντίνου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας, μέσα από ενισχυμένη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι ο μηχανισμός υγείας είναι επαρκώς προετοιμασμένος, τονίζοντας πως έχουν γίνει οι αναγκαίες προετοιμασίες, με βασικό άξονα τον εμβολιασμό.

Έκκληση για τήρηση μέτρων προστασίας

Παράλληλα, η Δρ. Κωνσταντίνου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, και ιδιαίτερα προς όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης.

Όπως υπογράμμισε, καθοριστικής σημασίας είναι:

η συχνή υγιεινή των χεριών,

η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και κατά τις επισκέψεις σε νοσοκομεία ή στέγες ευγηρίας,

η αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα,

ο επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων,

καθώς και η τακτική απολύμανση επιφανειών υψηλής επαφής.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ρινική καταρροή ή πονόλαιμος, συνέστησε αυτοπεριορισμό, χρήση μάσκας, διενέργεια rapid test ή PCR και άμεση επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό για αξιολόγηση και πιθανή έναρξη αντιιικής αγωγής.

Ο εμβολιασμός παραμένει το ισχυρότερο όπλο

Κλείνοντας, η κ. Κωνσταντίνου τόνισε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, εξακολουθεί να αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης έναντι σοβαρής νόσησης και επιπλοκών, καλώντας το κοινό να ανταποκριθεί στις σχετικές συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Από τον θρήνο στην εξέγερση! Η Μαρία Καρυστιανού φωτογραφίζεται για το Down Town!

16/01/2026

Με μια κίνηση που δείχνει ανωτερότητα, η κυρία Καρυστιανού ξεκαθαρίζει πως δεν διψά για την αρχηγία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
7 θάνατοι από γρίπη - Σύσκεψη στο Υπ. Υγείας για πίεση σε νοσηλευτήρια

16/01/2026

Επτά θάνατοι νοσηλευόμενων ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη έχουν καταγραφεί από την αρχή της τρέχουσας επιδημικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τσουχτερό κρύο με βροχή και χιόνια – Στα 28 εκατοστά το χιόνι στη Χιονίστρα

16/01/2026

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους πιθανό να πέσει λίγο χιόνι ή χιονόνερο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ: Απειλεί με δασμούς όσους απορρίπτουν το σχέδιο προσάρτησης της Γροιλανδίας

16/01/2026

Το βασικό επιχείρημα της Ουάσινγκτον είναι ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφαλείας απέναντι στις ρωσικές και κινεζικές φιλοδοξίες στην Αρκτική.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έπεσε το X - Χιλιάδες αναφορές για προβλήματα

16/01/2026

Χιλιάδες χρήστες αναφέρουν προβλήματα στη λειτουργία του X και ότι δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανδρούλλα Βασιλείου: Έχασα έναν άνθρωπο με όλα τα γράμματα κεφαλαία

16/01/2026

Στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας παρόντα ήταν και τα τρία παιδιά του, Σοφία, Βάσω και Ευέλθων, όπως και οι δύο μεγαλύτεροι εγγονοί του, Γιώργος κι Αλέξανδρος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το TikTok βάζει νέο φίλτρο για να εντοπίζει χρήστες κάτω των 13 ετών στην ΕΕ

16/01/2026

Το TikTok, αλλά και άλλες μεγάλες πλατφόρμες, δημοφιλείς στους νέους, όπως το YouTube, δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για την καλύτερη αναγνώριση και αφαίρεση λογαριασμών που ανήκουν σε παιδιά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΗΠΑ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 ρίχτερ έπληξε τη Δυτική Ακτή

16/01/2026

Ο σεισμός σημειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 180 μίλια από την ακτογραμμή, στις 10:25 μ.μ. (ώρα Ανατολικής Ακτής) το βράδυ της Πέμπτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
16χρονη Λόρα: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την εξαφάνιση του κοριτσιού - Ίσως έχει διαφύγει στη Γερμανία

16/01/2026

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την 16χρονη Λόρα, η οποία αγνοείται από τις 8 Ιανουαρίου, όταν έφυγε από το σπίτι της στην Πάτρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέο περιστατικό με Τούρκους γεωργούς στην Αυλώνα

16/01/2026

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοινοτάρχη Αυλώνας Μενέλαου Σάββα μετά από ενημέρωση που έκανε ο ίδιος σε Ηνωμένα Έθνη και Υπουργείο Εξωτερικών, μετέβηκαν δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο σημείο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ