ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eπίθεση κατά ελληνόκτητων τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα
Δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που βρίσκονταν σε ρωσικό τερματικό σταθμό δέχθηκαν επίθεση με drones την ώρα της προετοιμασίας για φόρτωση πετρελαίου.
Συναγερμό προκαλεί στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε σε ρωσικό λιμενικό ενεργειακό κόμβο, όπου δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια έγιναν στόχος επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το γεγονός εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια εμπορικών πλοίων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Επίθεση σε ενεργειακή εγκατάσταση υψηλής σημασίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και επιβεβαιώθηκαν από ελληνικά και ξένα μέσα, το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη 13 Ιανουαρίου σε τερματικό σταθμό της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας, στη Ρωσία. Τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκονταν εντός της λιμενικής εγκατάστασης, στο στάδιο προετοιμασίας για φόρτωση πετρελαίου, όταν δέχθηκαν πλήγμα από drones.
Τα πλοία που βρέθηκαν στο στόχαστρο
Το πρώτο πλοίο που επλήγη είναι το δεξαμενόπλοιο Delta Harmony, το οποίο επρόκειτο να φορτώσει αργό πετρέλαιο από τις εγκαταστάσεις του τερματικού. Το δεύτερο πλοίο, Matilda, βρισκόταν επίσης στο λιμάνι για τον ίδιο σκοπό, όταν χτυπήθηκε από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τραυματισμούς ή για την ακριβή έκταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα πλοία. Ωστόσο, η ίδια η επίθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή, τόσο λόγω της φύσης των πλοίων όσο και λόγω της τοποθεσίας στην οποία σημειώθηκε.
Ανησυχία για την ασφάλεια της ελληνικής ναυτιλίας
Η στοχοποίηση ελληνόκτητων δεξαμενόπλοιων επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της προστασίας της ελληνικής ναυτιλίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Τα δεξαμενόπλοια αποτελούν βασικό κρίκο της παγκόσμιας ενεργειακής αλυσίδας και οποιαδήποτε απειλή εναντίον τους έχει ευρύτερες επιπτώσεις, τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και η χρήση drones ως μέσο επίθεσης, γεγονός που καταδεικνύει τη μετατόπιση των απειλών προς πιο ευέλικτες, χαμηλού κόστους αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να πλήξουν ακόμη και εγκαταστάσεις με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Αναμένονται απαντήσεις και έρευνες
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για την ταυτότητα των δραστών ή για τα κίνητρα πίσω από την επίθεση. Οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να προχωρήσουν σε διερεύνηση του περιστατικού, ενώ ερωτήματα τίθενται και για το αν θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας στον συγκεκριμένο τερματικό σταθμό.
Το γεγονός ότι τα πλοία βρίσκονταν αγκυροβολημένα σε λιμενική εγκατάσταση και όχι εν πλω προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην υπόθεση, καθώς αναδεικνύει πιθανά κενά ασφαλείας ακόμη και σε θεωρητικά ελεγχόμενους χώρους.
Περιστατικό με ευρύτερες προεκτάσεις
Η επίθεση με drones σε ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια σε ρωσικό λιμάνι δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα απλό, μεμονωμένο επεισόδιο. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεθνούς έντασης, όπου ενεργειακές υποδομές και θαλάσσιες μεταφορές βρίσκονται ολοένα και συχνότερα στο επίκεντρο επιθέσεων και απειλών.
Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τη διεθνή ναυτιλιακή και ενεργειακή κοινότητα, καθώς το περιστατικό αγγίζει τον πυρήνα της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.