ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
FT: Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταποντίζεται από σκάνδαλο διαφθοράς
Με αυτό το τίτλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται στην «πολιτική αναταραχή» όπως την χαρακτηρίζει, που βρίσκεται η Κύπρος.
Ιδιαίτερη διεθνή διάσταση λαμβάνει η υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς στην Κύπρο, καθώς η Financial Times αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα στην παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κάνοντας λόγο για σοβαρή πολιτική αναταραχή και σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνηση.
Στο ρεπορτάζ της, που υπογράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη, η βρετανική εφημερίδα περιγράφει ένα σκηνικό έντονης κρίσης, επισημαίνοντας ότι η παραίτηση του στενού συνεργάτη και συγγενικού προσώπου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης συνδέεται άμεσα με τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο ο κ. Χαραλάμπους φέρεται να συζητά ζητήματα αποδοχής δωρεών με αντάλλαγμα πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι, στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε πως το οπτικοακουστικό υλικό έχει υποστεί σκόπιμη και εκτεταμένη επεξεργασία, με χρήση αποσπασμάτων εκτός πλαισίου, τα οποία –όπως ανέφερε– οδηγούν σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες ή αθέμιτες πρακτικές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βίντεο που αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πλατφόρμα X εμφανίζει τον πρώην επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου να παρουσιάζει τον εαυτό του ως βασικό «δίαυλο» πρόσβασης στην Προεδρία, περιγράφοντας τρόπους με τους οποίους δωρεές θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζεται, απέρριψε τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντας το υλικό προϊόν κακόβουλης παραποίησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο «υβριδικής δραστηριότητας» εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η υπόθεση έχει τεθεί υπόψη τόσο του Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας όσο και της Αστυνομίας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν παράνομες πράξεις, να τα καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών.
Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η υπόθεση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Κύπριο Πρόεδρο, δεδομένου ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είχε τεθεί στον πυρήνα της προεκλογικής του δέσμευσης. Επιπλέον, εκδηλώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Κύπρος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Ιουνίου.
Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι η υπόθεση έχει επιτείνει το ήδη φορτισμένο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα διαφάνειας, ζητώντας την απομάκρυνση αξιωματούχων που εμφανίζονται στο επίμαχο υλικό.
Την ίδια ώρα, αναφορά γίνεται και στην απόφαση της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππα Καρσερά, να αποχωρήσει από τη διοίκηση φιλανθρωπικού ταμείου που βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά και τη σύνδεση του ονόματός της με την υπόθεση μέσω του βίντεο.
Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει τεχνική συνδρομή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και η προέλευση του επίμαχου υλικού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις 18 Μαρτίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες
Για τις 18 Μαρτίου προγραμματίστηκε και επισήμως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
NASA: Δορυφόρος 600 κιλών πλησιάζει τη Γη - Σε εγρήγορση οι επιστήμονες
Ο δορυφόρος Van Allen Probe A αναμένεται να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης από ώρα σε ώρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μυστήριο γύρω από την Covid-19 - Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για την προέλευσή της
Οι φήμες για εργαστηριακή παρέμβαση συνεχίζονταν για χρόνια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
750 καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς μέσα σε τρία χρόνια
Θετική πρώτη ανταπόκριση σε πρόταση Χαραλαμπίδου για διασύνδεση Αρχής κατά της Διαφθοράς και Εφόρου Φορολογίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απίστευτο! Χιόνισε στη Σαχάρα - Πού οφείλεται το ασυνήθιστο φαινόμενο
Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τη έβδομη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που το χιόνι επισκέπτεται την περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έτσι θα λήξει ο πόλεμος - Οι όροι που θέτει ο Πεζεσκιάν
Όπως ανέφερε, σε συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Πακιστάν επανέλαβε τη δέσμευση της Τεχεράνης για ειρήνη στην περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eurostat: Πρωταθλήτρια στην αποχή από τις δημόσιες συγκοινωνίες η Κύπρος το 2024
Η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσιοποίησε η Eurostat.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύσκεψη στο Προεδρικό για τον τουρισμό – Χριστοδουλίδης: Στόχος η αντιμετώπιση της λανθασμένης εικόνας στο εξωτερικό
Σε συντονισμό κινήσεων για τη διαχείριση των ζητημάτων που επηρεάζουν τον τουρισμό προχωρεί η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να προεδρεύει ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στοχοποιήσει αμερικανο-ισραηλινές τράπεζες και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή
Σε νέα φάση οικονομικού πολέμου η κρίση στον Κόλπο – Το Ιράν βάζει στο στόχαστρο τράπεζες που συνδέονται με ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία αναπτύσσει πυραύλους εδάφους-αέρος Hisar και συστήματα αντι-drones στην Κύπρο
Νέα τουρκική στρατιωτική ενίσχυση στα κατεχόμενα με πυραύλους HISAR και drones – Πυκνώνει η κινητοποίηση δυνάμεων στην Κύπρο