ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατέθεσε ο Χρυσοχόος για το επίμαχο βίντεο
Στο μικροσκόπιο των Αρχών το επίμαχο βίντεο – Κατάθεση από τον CEO της Cyfield
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διερεύνηση της υπόθεσης του βίντεο που έχει προκαλέσει πολιτικό και κοινωνικό σεισμό. Το απόγευμα της Δευτέρας (12/1), στο ΤΑΕ Αρχηγείου κατέθεσε ο Cyfield, Γιώργος Χρυσοχόος, στο πλαίσιο των ανακρίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις των εμπλεκομένων προσώπων επικεντρώνονται στις επαφές και τις συναντήσεις που φέρονται να είχαν, καθώς και στην περιγραφή των συνθηκών υπό τις οποίες αυτές πραγματοποιήθηκαν. Στόχος των Αρχών είναι η ταυτοποίηση προσώπων, η χαρτογράφηση των διασυνδέσεων και η κατανόηση του πώς δημιουργήθηκε το πλαίσιο που οδήγησε στην καταγραφή και, τελικά, στη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον τρόπο που παρουσιάστηκε στη δημόσια σφαίρα.
Υπενθυμίζεται ότι καταθέσεις έχουν ήδη δώσει ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος υπέβαλε και την παραίτησή του από τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τριπλή έρευνα σε εξέλιξη από την Αστυνομία
Η υπόθεση εξετάζεται ταυτόχρονα σε τρία παράλληλα επίπεδα, από διαφορετικές υπηρεσίες της Αστυνομίας, γεγονός που καταδεικνύει τη βαρύτητα που αποδίδεται στην υπόθεση.
Το πρώτο σκέλος χειρίζεται το ΤΑΕ Αρχηγείου, το οποίο λαμβάνει καταθέσεις από πρόσωπα που εμφανίζονται στο βίντεο, αλλά και από άτομα που μπορούν να συμβάλουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο εντοπισμός των προσώπων που σχετίζονται με τις επίμαχες συναντήσεις, η αποσαφήνιση του σκοπού τους και η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών.
Το δεύτερο σκέλος αφορά την Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία εξετάζει το ίδιο το οπτικοακουστικό υλικό. Οι ειδικοί ερευνούν αν το βίντεο έχει υποστεί επεξεργασία, αν αποτελεί προϊόν μοντάζ, αν έχουν αφαιρεθεί ή συρραφεί αποσπάσματα και ποιος είναι ο βαθμός αλλοίωσης, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το πρωτογενές υλικό.
Το τρίτο σκέλος της έρευνας διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία επικεντρώνεται στην ψηφιακή διάσταση της υπόθεσης. Εξετάζεται η προέλευση της ανάρτησης, η χώρα από την οποία δημοσιεύθηκε το βίντεο, τα ψηφιακά ίχνη του λογαριασμού που το ανήρτησε, καθώς και το ενδεχόμενο οργανωμένης ή συντονισμένης διαδικτυακής ενέργειας.
Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις Αρχές να επιδιώκουν την πλήρη αποσαφήνιση τόσο των πραγματικών γεγονότων όσο και των κινήτρων που οδήγησαν στη δημοσιοποίηση του βίντεο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις 18 Μαρτίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες
Για τις 18 Μαρτίου προγραμματίστηκε και επισήμως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
NASA: Δορυφόρος 600 κιλών πλησιάζει τη Γη - Σε εγρήγορση οι επιστήμονες
Ο δορυφόρος Van Allen Probe A αναμένεται να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης από ώρα σε ώρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μυστήριο γύρω από την Covid-19 - Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για την προέλευσή της
Οι φήμες για εργαστηριακή παρέμβαση συνεχίζονταν για χρόνια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
750 καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς μέσα σε τρία χρόνια
Θετική πρώτη ανταπόκριση σε πρόταση Χαραλαμπίδου για διασύνδεση Αρχής κατά της Διαφθοράς και Εφόρου Φορολογίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απίστευτο! Χιόνισε στη Σαχάρα - Πού οφείλεται το ασυνήθιστο φαινόμενο
Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τη έβδομη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που το χιόνι επισκέπτεται την περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έτσι θα λήξει ο πόλεμος - Οι όροι που θέτει ο Πεζεσκιάν
Όπως ανέφερε, σε συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Πακιστάν επανέλαβε τη δέσμευση της Τεχεράνης για ειρήνη στην περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eurostat: Πρωταθλήτρια στην αποχή από τις δημόσιες συγκοινωνίες η Κύπρος το 2024
Η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσιοποίησε η Eurostat.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύσκεψη στο Προεδρικό για τον τουρισμό – Χριστοδουλίδης: Στόχος η αντιμετώπιση της λανθασμένης εικόνας στο εξωτερικό
Σε συντονισμό κινήσεων για τη διαχείριση των ζητημάτων που επηρεάζουν τον τουρισμό προχωρεί η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να προεδρεύει ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στοχοποιήσει αμερικανο-ισραηλινές τράπεζες και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή
Σε νέα φάση οικονομικού πολέμου η κρίση στον Κόλπο – Το Ιράν βάζει στο στόχαστρο τράπεζες που συνδέονται με ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία αναπτύσσει πυραύλους εδάφους-αέρος Hisar και συστήματα αντι-drones στην Κύπρο
Νέα τουρκική στρατιωτική ενίσχυση στα κατεχόμενα με πυραύλους HISAR και drones – Πυκνώνει η κινητοποίηση δυνάμεων στην Κύπρο