ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Εποικοδομητική η συνάντηση με Ζελένσκι
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας».
Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα μπορούν να γίνουν «πολλά βήματα μπροστά» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή του το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.
Η επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην Κύπρο είναι η πρώτη επίσημη παρουσία του στη χώρα και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμμετοχή του στην τελετή έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υποδεχόμενος τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σας έχουμε εδώ αυτήν την πολύ σημαντική μέρα για την Κύπρο». Όπως σημείωσε, «φαίνεται ότι έχουμε πολλές θετικές εξελίξεις και προσβλέπω στην ενημέρωσή σας για τις τελευταίες εξελίξεις και τι μπορούμε να κάνουμε ως Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για να στηρίξουμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας για συμφωνία ειρήνευσης».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση και συνεχάρη τον ίδιο και την κυπριακή ομάδα για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνουν «πολλά βήματα μπροστά» και ότι η Ουκρανία θα βρεθεί πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ευχαρίστησε επίσης την Κύπρο για τη διαχρονική της στήριξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει προσφερθεί στη χώρα του. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες επαφές που είχε τόσο με Αμερικανούς αξιωματούχους όσο και με Ευρωπαίους εταίρους.
Μήνυμα μέσω Χ: Σταθερή και αταλάντευτη στήριξη
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας», επισημαίνοντας ότι αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη δική του επίσκεψη στο Κίεβο.
Όπως ανέφερε, «η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη σταθερή και αταλάντευτη στήριξή της στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Κύπρος, ως χώρα που εξακολουθεί να βιώνει τις συνέπειες της παράνομης εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, κατανοεί πλήρως τι διακυβεύεται».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ουκρανία αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η πολυσχιδής στήριξη της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα». Καταλήγοντας, τόνισε πως «η Κύπρος στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, βασισμένη πλήρως στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.