ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο πάπας Λέων ΙΔ' συγκαλεί εκτάκτως τους καρδιναλίους όλου του κόσμου
Το σύνολο των 245 καρδιναλίων έχει κληθεί να συμμετάσχει σ' αυτή τη διήμερη συνάντηση που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Σε μια κίνηση με έντονο θεσμικό και συμβολικό βάρος, ο Πάπας Λέων ΙΔ' κάλεσε σήμερα και αύριο, Πέμπτη, στο Βατικανό το σύνολο των καρδιναλίων της Καθολικής Εκκλησίας από όλο τον κόσμο, συγκαλώντας για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της παπικής θητείας του μια διήμερη έκτακτη σύνοδο κεκλεισμένων των θυρών.
Στη συνάντηση έχουν κληθεί και οι 245 καρδινάλιοι, είτε εδρεύουν στη Ρώμη είτε είναι κατανεμημένοι στις πέντε ηπείρους, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία της διαδικασίας και το εύρος της θεσμικής συμμετοχής. Πρόκειται για μια σαφή απάντηση σε αίτημα που είχε διατυπωθεί από τους ίδιους τους καρδιναλίους, ήδη πριν από την εκλογή του Λέοντα ΙΔ’ τον Μάιο, για ενίσχυση της συλλογικότητας στη διοίκηση της Εκκλησίας.
Όπως διευκρίνισαν πηγές του Βατικανού στο Agence France-Presse, η «έκτακτη σύνοδος» έρχεται να καλύψει την ανάγκη για ευρύτερη συμμετοχή των ανώτατων εκκλησιαστικών αξιωματούχων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν κρίσιμα ζητήματα της Καθολικής Εκκλησίας.
Η πρωτοβουλία του νέου Πάπα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών του ποντιφικάτου του Πάπας Φραγκίσκος, είχαν διατυπωθεί επικρίσεις για έναν τρόπο διοίκησης που συχνά χαρακτηριζόταν ως υπερβολικά προσωπικός ή ακόμη και αυταρχικός. Ο Αργεντινός ποντίφικας είχε συγκαλέσει μόλις μία έκτακτη σύνοδο, επιλέγοντας αντ’ αυτού να συμβουλεύεται ένα περιορισμένο «Συμβούλιο καρδιναλίων» αποτελούμενο από περίπου δέκα μέλη.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκάστοτε Πάπας διαθέτει την εξουσία να συγκαλεί τόσο τακτικές δημόσιες συνόδους —κυρίως για την ενθρόνιση νέων καρδιναλίων— όσο και έκτακτες συνόδους, στις οποίες συμμετέχει το σύνολο του Κολλεγίου των Καρδιναλίων για τη συζήτηση ζητημάτων καίριας σημασίας για την Εκκλησία.
Η παρούσα σύνοδος εκλαμβάνεται ως πρώτο σαφές μήνυμα του Λέοντα ΙΔ’ ότι επιδιώκει μια πιο συμμετοχική και συλλογική διακυβέρνηση, ανοίγοντας τον διάλογο σε ολόκληρη την παγκόσμια εκκλησιαστική ιεραρχία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στις 18 Μαρτίου η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Γκουτέρες στις Βρυξέλλες
Για τις 18 Μαρτίου προγραμματίστηκε και επισήμως η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
NASA: Δορυφόρος 600 κιλών πλησιάζει τη Γη - Σε εγρήγορση οι επιστήμονες
Ο δορυφόρος Van Allen Probe A αναμένεται να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης από ώρα σε ώρα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μυστήριο γύρω από την Covid-19 - Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύαμε για την προέλευσή της
Οι φήμες για εργαστηριακή παρέμβαση συνεχίζονταν για χρόνια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
750 καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς μέσα σε τρία χρόνια
Θετική πρώτη ανταπόκριση σε πρόταση Χαραλαμπίδου για διασύνδεση Αρχής κατά της Διαφθοράς και Εφόρου Φορολογίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απίστευτο! Χιόνισε στη Σαχάρα - Πού οφείλεται το ασυνήθιστο φαινόμενο
Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για τη έβδομη φορά τα τελευταία 40 χρόνια που το χιόνι επισκέπτεται την περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έτσι θα λήξει ο πόλεμος - Οι όροι που θέτει ο Πεζεσκιάν
Όπως ανέφερε, σε συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Πακιστάν επανέλαβε τη δέσμευση της Τεχεράνης για ειρήνη στην περιοχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Eurostat: Πρωταθλήτρια στην αποχή από τις δημόσιες συγκοινωνίες η Κύπρος το 2024
Η Κύπρος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν καθόλου δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2024 που δημοσιοποίησε η Eurostat.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σύσκεψη στο Προεδρικό για τον τουρισμό – Χριστοδουλίδης: Στόχος η αντιμετώπιση της λανθασμένης εικόνας στο εξωτερικό
Σε συντονισμό κινήσεων για τη διαχείριση των ζητημάτων που επηρεάζουν τον τουρισμό προχωρεί η Κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να προεδρεύει ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα στοχοποιήσει αμερικανο-ισραηλινές τράπεζες και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή
Σε νέα φάση οικονομικού πολέμου η κρίση στον Κόλπο – Το Ιράν βάζει στο στόχαστρο τράπεζες που συνδέονται με ΗΠΑ και Ισραήλ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Τουρκία αναπτύσσει πυραύλους εδάφους-αέρος Hisar και συστήματα αντι-drones στην Κύπρο
Νέα τουρκική στρατιωτική ενίσχυση στα κατεχόμενα με πυραύλους HISAR και drones – Πυκνώνει η κινητοποίηση δυνάμεων στην Κύπρο