ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Σημαντικές αλλαγές στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - Ποιος ο ρόλος του επιθεωρητή; Ποια τα βασικά κριτήρια;

22/12/2025

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις εισάγει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής και έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις εισάγει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Με βάση τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης, στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η καθιέρωση τελικής αριθμητικής αξιολόγησης, με τον επιθεωρητή να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η κρίση του θα έχει βαρύτητα 85%, ενώ ο ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας περιορίζεται στο 15%.

Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, η αξιολόγηση θα αφορά το σύνολο των εκπαιδευτικών και θα πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με βάση προκαθορισμένα κριτήρια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η επιστημονική κατάρτιση, η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, η επαγγελματική συμπεριφορά, η συνεργασία με το σχολικό περιβάλλον, καθώς και η συμμετοχή σε δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης. Η βαθμολόγηση θα γίνεται σε κλίμακα από το 1 έως το 40, χωρίς να προβλέπεται διαφοροποίηση της βαρύτητας των τομέων αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη πρόνοια υπάρχει για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα εντάσσονται σε πρόγραμμα επαγγελματικής μάθησης και καθοδήγησης. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετείται ο ρόλος του ανώτερου εκπαιδευτικού ως μέντορα, με στόχο την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την ομαλή ένταξη των νέων εκπαιδευτικών στο σχολικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα επαγγελματικής ανέλιξης. Μετά τη συμπλήρωση 12 ετών υπηρεσίας, οι εκπαιδευτικοί αποκτούν το δικαίωμα να διεκδικούν θέσεις διευθυντή στη Δημοτική Εκπαίδευση και διευθυντή Α΄ στη Μέση Εκπαίδευση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που συνδέονται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας το νέο πλαίσιο στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, στη διασφάλιση αντικειμενικότητας και στη σύνδεση της αξιολόγησης με τη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη. Τονίζει, μάλιστα, ότι η διαδικασία δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποσκοπεί στη στήριξη και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για υπερβολική ενίσχυση του ρόλου της επιθεώρησης, περιορισμό της συλλογικότητας και κινδύνους αυθαίρετης κρίσης. Ζητούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ενόψει της συζήτησής του στη Βουλή.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις

28/07/2026

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)

28/07/2026

Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη

28/07/2026

O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι

28/07/2026

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

28/07/2026

Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία

27/07/2026

Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες

27/07/2026

Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις

27/07/2026

Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας

27/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση

27/07/2026

Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ