ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιους εργασιακούς κλάδους χτυπά πρώτα η AI;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: πώς οι κώδικες και τα call centers γίνονται τα πρώτα θύματα της αυτοματοποίησης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας: πώς οι κώδικες και τα call centers γίνονται τα πρώτα θύματα της αυτοματοποίησης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) αρχίζει να προκαλεί αλλαγές στην αγορά εργασίας, με ιδιαίτερο αντίκτυπο σε κλάδους όπου οι εργασίες είναι επαναλαμβανόμενες και βασίζονται σε επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Δύο κατηγορίες εργαζομένων διακρίνονται ως πιο ευάλωτες: οι προγραμματιστές λογισμικού και οι εργαζόμενοι σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών.
Οι προγραμματιστές είναι ήδη βαριά εξοικειωμένοι με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αφού περίπου τα δύο τρίτα αυτών χρησιμοποιούν συστηματικά AI βοηθούς όπως το Copilot. Η χρήση αυτών των εργαλείων αλλάζει ριζικά τη φύση της δουλειάς τους, επιτρέποντας αυτοματισμούς και επιτάχυνση σε πολλαπλές φάσεις της κωδικοποίησης. Παράλληλα, μεγάλα κεφάλαια κινήτρων επενδύονται σε startups που αναπτύσσουν νέες εφαρμογές AI για ανάπτυξη λογισμικού.
Παρόμοια δυναμική εμφανίζεται στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών, όπου το 85% των διευθυντών σχεδιάζουν να πειραματιστούν με AI εργαλεία, αναφέρει χαρακτηρσιτικά δημοσίευμα του Economist. Μεγάλες εταιρείες, από την IBM μέχρι τη Lufthansa, ενσωματώνουν AI σε call centers, επιδιώκοντας βελτίωση στην ποιότητα και μείωση κόστους. Ωστόσο, η επίδραση αποτυπώνεται ήδη στις μετοχές εταιρειών outsourcing, όπως η Teleperformance, που είδε μεγάλη πτώση μετά το ξεκίνημα χρήσης του ChatGPT το 2022.
Η κοινή βάση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων είναι ότι περιστρέφονται γύρω από «επαναλαμβανόμενα, context-light και εύκολα επιβεβαιώσιμα» καθήκοντα. Οι προγραμματιστές μπορούν να ελέγχουν άμεσα την ορθότητα του κώδικα και τα call centers αξιολογούνται εύκολα μέσω της επίλυσης προβλημάτων και της ικανοποίησης πελατών. Η διαθέσιμη μεγάλη ποσότητα δεδομένων από ιστορικά αρχεία βοήθησε στην εκπαίδευση και βελτίωση των AI μοντέλων για αυτούς τους τομείς.
Σημαντικό στοιχείο είναι ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στους δύο κλάδους στις ΗΠΑ—περίπου 3 εκατομμύρια στην εξυπηρέτηση πελατών και 2 εκατομμύρια προγραμματιστές—καθιστώντας τους ελκυστικούς στόχους για επενδύσεις στην αυτοματοποίηση με AI. Επιπλέον, η μείωση του κόστους χρήσης μοντέλων και των υπολογιστικών πόρων αναμένεται να επιταχύνει τη διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης σε περισσότερους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων πιο εξειδικευμένων και καλά αμειβόμενων επαγγελμάτων όπως τραπεζικοί και νομικοί υπάλληλοι.
Ταυτόχρονα, οι μεγάλες επιχειρήσεις εργάζονται εντατικά για να οργανώσουν και να συντονίσουν τα διασπασμένα τους δεδομένα, ώστε να αναπτύξουν ειδικά παραμετροποιημένα εργαλεία AI. Η προοπτική είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη του μέλλοντος θα γίνει ταυτόχρονα πιο εξειδικευμένη και ευρέως διαδεδομένη, πράγμα που σημαίνει πως οι επικλήσεις της τεχνολογίας ως αιτίας για απολύσεις ενδέχεται να γίνουν πιο πειστικές για τις κοινωνίες και τις αγορές εργασίας συνολικά.
Θα είναι πλέον εντονότερος ο διάλογος για τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της αυτοματοποίησης, σημειώνει ο Economist, καθώς η AI συνεχίζει να ανασχηματίζει τα επαγγέλματα και να επαναπροσδιορίζει τη σχέση εργαζομένων-τεχνολογίας.
Πηγή: ot.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη
Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.