ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε μια ολόκληρη γενιά
Οι Μαλδίβες έγιναν η μοναδική, μέχρι στιγμής, χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει απαγόρευση καπνίσματος σε μια ολόκληρη γενιά, αποτρέποντας με νόμο όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 από το να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Οι Μαλδίβες έγιναν η μοναδική, μέχρι στιγμής, χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει απαγόρευση καπνίσματος σε μια ολόκληρη γενιά, αποτρέποντας με νόμο όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 από το να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η πρωτοβουλία, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Mohamed Muizzu νωρίτερα φέτος και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, στοχεύει στην «προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση μιας γενιάς χωρίς καπνό».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «άτομα που γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2007 ή μετά απαγορεύεται να αγοράζουν, να χρησιμοποιούν ή να τους πωλούνται προϊόντα καπνού στις Μαλδίβες». Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις μορφές καπνού, ενώ οι πωλητές υποχρεούνται να ελέγχουν την ηλικία πριν από την πώληση.
Το μέτρο εφαρμόζεται και στους επισκέπτες του νησιωτικού συμπλέγματος των 1.191 κοραλλιογενών νησίδων, διάσπαρτων περίπου 800 χλμ. κατά μήκος του Ισημερινού, γνωστών για τον πολυτελή τουρισμό τους.
Παράλληλα, το υπουργείο διατηρεί πλήρη απαγόρευση εισαγωγής, πώλησης, διανομής, κατοχής και χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών ατμίσματος για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους επισύρει πρόστιμο 50.000 rufiyaa (περίπου περίπου 2.800 €), ενώ η χρήση συσκευών ατμίσματος τιμωρείται με πρόστιμο 5.000 rufiyaa (περίπου περίπου 280 € ).
Σημειώνεται ότι παρόμοια απαγόρευση προτάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο νομοθετικής επεξεργασίας, ενώ η Νέα Ζηλανδία, η πρώτη χώρα που είχε θεσπίσει τέτοιο νόμο, την κατήργησε τον Νοέμβριο του 2023, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της.
Πηγή: marieclaire.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.