ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ



Ζήσαμε αυθεντικές στιγμές στο Πέρα Πεδί - Με επιτυχία η γιορτή του Αμπελουργικού Μουσείου

20/10/2025

Μια επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε την τοπική αμπελουργική παράδοση και έφερε τους ανθρώπους πιο κοντά στις ρίζες και την πολιτιστική ταυτότητα του χωριού.

 

Γράφει η Έφη Μέφερη

Με πολύ κόσμο, υπέροχο καιρό και έντονο το άρωμα της παράδοσης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025 με εξαιρετική επιτυχία η 2η εκδήλωση του Αμπελουργικού Γεωργικού Μουσείου στο χωριό Πέρα Πεδί, της επαρχίας Λεμεσού.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Αμπελουργικού Γεωργικού Μουσείου, μέσα σε ένα αυθεντικό περιβάλλον που ταίριαζε απόλυτα με τον χαρακτήρα της ημέρας.

 Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου, όπου εκτίθενται αντικείμενα και εργαλεία που αναδεικνύουν την πλούσια αμπελουργική και γεωργική ιστορία της περιοχής.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία, δοκιμάζοντας αλλά και φτιάχνοντας παραδοσιακό παλουζέ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία παρασκευής του, όπως ακριβώς γινόταν παλιά.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από γευστικά κεράσματα, ανάμεσά τους και σπιτική μηλόπιτα, τιμώντας έτσι τον πλούτο των οπωροφόρων δέντρων που ευδοκιμούν στην περιοχή. 

Παράλληλα, λειτούργησαν πάγκοι με χειροποίητα προϊόντα, από παραδοσιακά γλυκά και τοπικά εδέσματα μέχρι είδη τέχνης και χειροτεχνίας.

Η γιορτή διανθίστηκε μουσικά από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα «ΕΝΟΡΑ», το οποίο ταξίδεψε το κοινό με ήχους και μελωδίες από την κυπριακή μουσική παράδοση.

Η ατμόσφαιρα ζωντάνεψε ακόμα περισσότερο, όταν η κοινοτάρχης Ηλία Ηροδότου έσυρε τον χορό, παρασύροντας όλους να αφήσουν στην άκρη τις έγνοιες και να χορέψουν μαζί, κάτι που μας ένωσε και μας γέμισε χαρά και ζεστασιά.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα της βουλευτού Λεμεσού, Φωτεινής Τσιρίδου, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της εκδήλωσης για την προβολή και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.



 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ'

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Με εορταστική λάμψη και πλήθος κόσμου άνοιξε το Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Παλώδιας

15/12/2025

Σε κλίμα χαράς, γιορτής και χριστουγεννιάτικης μαγείας άνοιξε τις πύλες του το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στην Παλώδια το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπιταλίου, προσελκύοντας από την πρώτη κιόλας μέρα πλήθος επισκεπτών κάθε ηλικίας.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Η Χριστουγεννιάτικη μαγεία επιστρέφει στα Λιβάδια με μουσικές και εορταστικές εκπλήξεις!  

11/12/2025

Τα Λιβάδια βάζουν τα γιορτινά τους και υποδέχονται τις εορταστικές εκδηλώσεις με χαρά και χριστουγεννιάτικη διάθεση!

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
EOA Λεμεσού: Ενημέρωση Δημοτικού Διαμερίσματος Κολοσσίου για την επέκταση αποχετευτικού στον Δήμο Κουρίου

11/12/2025

Ο ΕΟΑ Λεμεσού πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου ενημερωτική συνάντηση με τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Κολοσσίου, με επίκεντρο την επικείμενη επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στον Δήμο Κουρίου.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Έργα υποδομής φέρνουν προσωρινή διακοπή νερού στο Κολόσσι

08/12/2025

Η διακοπή κρίνεται απολύτως αναγκαία για την εκτέλεση βελτιωτικών έργων.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Εργασίες ασφαλτόστρωσης στον δρόμο προς Τραχώνι

03/12/2025

Ο Δήμος Λεμεσού ενημερώνει το κοινό ότι από τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 18:00 την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2025, θα εκτελούνται εργασίες ασφαλτόστρωσης στον δρόμο προς το Τραχώνι (Ε610).

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου λυμάτων και ομβρίων στην κοινότητα Παλώδιας

28/11/2025

Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λεμεσού συνεχίζει δυναμικά την υλοποίηση του έργου αποχέτευσης στην Παλώδια.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
40 Χρόνια Σωματείου «Άγιος Επιφάνιος» Δωρού Λεμεσού - Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου

13/11/2025

Το Σωματείο «Άγιος Επιφάνιος» αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινότητας Δωρού, με σημαντική συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη, την κοινωνική προσφορά και τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
7η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού: Η γιορτή που κέρδισε τις καρδιές όλων επιστρέφει στα Σπήλια!

04/11/2025

Μια εμπειρία που συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις, παράδοση και ψυχαγωγία που υπόσχεται να μαγέψει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και να αναδείξει τα Σπήλια σε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του μανιταριού και όχι μόνο.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Η Δορά καλωσορίζει τους επισκέπτες της με παραδοσιακό λιθόστρωτο δρόμο

31/10/2025

Το έργο πραγματοποιήθηκε με προϋπολογισμό 87.000 ευρώ και αναβαθμίζει τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την εικόνα της εισόδου της Δοράς.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
7η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού: Η γιορτή που κέρδισε τις καρδιές όλων επιστρέφει στα Σπήλια!

29/10/2025

Μια εμπειρία που συνδυάζει αυθεντικές γεύσεις, παράδοση και ψυχαγωγία που υπόσχεται να μαγέψει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών και να αναδείξει τα Σπήλια σε σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του μανιταριού και όχι μόνο.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ')

Διαφημιστείτε εδώ