ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και EIB: Νέα σελίδα συνεργασίας για έργα υποδομής
Στις 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εργοστάσιο Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού, στο πλαίσιο της συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) στην Κύπρο, που έλαβε χώρα στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.
Τους επισκέπτες καλωσόρισαν η Επικεφαλής του Γραφείου της EIB στην Κύπρο, κα Αιμιλία Πιστρίκα, καθώς και ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού (ΕΟΑ
Λεμεσού), κ. Γιάννης Τσουλόφτας, και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Σωκράτης Μεταξάς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου, ο Πολιτικός Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, κ. Γιώργος Κιτέος, καθώς και ανώτερα στελέχη του ΕΟΑ Λεμεσού.
Το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λεμεσού εντάχθηκε στα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Έργα της Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020 από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χρηματοδότησε την εθνική συμμετοχή του Έργου.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, πραγματοποίησε σύντομη παρουσίαση σχετικά με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων και Παραγωγής Ανακυκλωμένου Νερού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υψηλής τεχνολογίας εγκατάσταση με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης επικεντρώθηκε στη διασφάλιση ελάχιστων έως μηδενικών επιπέδων εκπομπών θορύβου και οσμών και βασίζεται σε τεχνολογία μεμβρανών για την τριτοβάθμια επεξεργασία, ενώ παράγει υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για γεωργική χρήση. Παρουσιάζει εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των ενεργειακών της αναγκών μέσω βιοαερίου και φωτοβολταϊκών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στις εγκαταστάσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσουλόφτας, η λειτουργία της Μονάδας αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων.
Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Γεωργίας απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Ανδρέας Α. Γρηγορίου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Nadia Calviño, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το υπέροχο νησί, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή, και ιδίως ως προς τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, οι παρεμβάσεις μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία». Πρόσθεσε ότι η ίδια νιώθει συγκίνηση που αντικρίζει στο χώρο του Εργοστασίου την ευρωπαϊκή σημαία «η οποία αντιπροσωπεύει όλες τις αξίες μας, το γεγονός ότι είμαστε πιο δυνατοί μαζί και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κύπρο και τη Λεμεσό».
«Το αίσθημα υπερηφάνειας και ικανοποίησης είναι νομίζω κοινό μεταξύ όλων μας, είμαστε πολύ ευγνώμονες και ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι ένα εμβληματικό έργο για πάρα πολλά χρόνια ακόμη», κατέληξε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνει η Τράπεζα στις υποδομές και στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της ΕΤΕπ στη στήριξη έργων στρατηγικής σημασίας που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στην αναβάθμιση των υποδομών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η ενδυνάμωση της σχέσης του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελεί στρατηγικής σημασίας εξέλιξη, ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες και δυνατότητες χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών και δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την υλοποίηση έργων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Λεμεσού απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με ιδιαίτερη έμφαση στη βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και στον εκσυγχρονισμό των αποχετευτικών συστημάτων.
Η παρουσία της Προέδρου και υψηλόβαθμων στελεχών του Ομίλου στην Κύπρο ενισχύει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και του ΕΟΑ Λεμεσού, δημιουργώντας προοπτικές για μελλοντικές επενδύσεις και νέες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη, που θα επιτρέψει την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα, εναρμονισμένων πλήρως με τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
.jpg)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά σε πολυτελή αυτοκίνητα στη Λεμεσό – Εξετάζεται εμπρησμός
Σε κινητοποίηση τέθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία και οι αρχές τα ξημερώματα στη Λεμεσό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολοκληρώθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών
Η τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών ολοκληρώθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Εντοπίστηκαν πάνω από 23kg ναρκωτικών
Εντόπισαν πάνω από 23 κιλά ναρκωτικών στη Λεμεσό μετά από μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κακοποίησε 8χρονο αγοράκι μέσα σε θρησκευτικό χώρο και παρακαλούσε τον πατέρα να μην τον καταγγείλει
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού σε θρησκευτικό χώρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παριστάνουν τους τραπεζικούς και αποσπούν χρήματα - Έτσι ξεγελούν τους πολίτες
Για νέα απάτη εφιστά την προσοχή του κοινού η αστυνομία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κλειστό το Μονοπάτι «Φαράγγι του Άβακα» - Ποιός ο λόγος;
Κλειστό θα παραμείνει το φαράγγι του Άβακα μέχρι νεοτέρας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανασχηματισμός: Αυτά είναι τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
Με ανακοίνωσή της η Προεδρία της Δημοκρατία αποκαλύπτει τα νέα ονόματα που διαμορφώνουν το Υπουργικό σώμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός-Βήχας: «Μπλέξατε τα καρναβάλια με τα Χριστούγεννα» - Η θέση του Δήμου
Την αντίδραση του ηθοποιού Κώστα Βήχα, έχει προκαλέσει ο φετινός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος του Δημαρχείου Λεμεσού. Με δημόσια τοποθέτησή του στο διαδίκτυο ασκεί έντονη κριτική στους εμπλεκόμενους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φοιτητής σχεδίαζε ένοπλη επίθεση με αιματοχυσία σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ
Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ συνελήφθη στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι σκόπευε να κάνει ένοπλη επίθεση μέσα στις εγκαταστάσεις του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος σκοτώνοντας όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανεργία: Μηναία αύξηση τον Νοέμβριο - Σταθερή η ετήσια τάση μείωσης
Μικρή άνοδο κατέγραψε η ανεργία στην Κύπρο τον Νοέμβριο 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας ανήλθε σε 10.924 άτομα, έναντι 7.099 τον Οκτώβριο, με την αύξηση να σχετίζεται –όπως κάθε χρόνο– με το τέλος της τουριστικής περιόδου.