ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Μεγάλη απειλή ο RSV για τα βρέφη - Ο ΠΟΥ προειδοποιεί

10/10/2025

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος μολύνει σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά πριν από τα δύο τους χρόνια

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τους κινδύνους του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος μολύνει σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά πριν από τα δύο τους χρόνια

«Μικροί πνεύμονες, μεγάλοι κίνδυνοι». Με αυτό τον τίτλο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώνει γονείς μικρών παιδιών για την απειλή του RSV (αναπνευστικού συγκυτιακού ιού) στα 5λεπτα βίντεο που δημοσιεύει σε σχέση με θέματα Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ειδικός του ΠΟΥ, ο RSV είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός, που εξαπλώνεται μέσω φταρνίσματος, βήχα, ακόμα και επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.

Στην πραγματικότητα, κάθε παιδί μολύνεται με RSV πριν από τα δεύτερα γενέθλιά του, και κάθε χρόνο προκαλεί 33 εκατομμύρια περιπτώσεις λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχιολίτιδα σε μικρά παιδιά.

Επίσης, ο ιός προκαλεί πάνω από τρία εκατομμύρια νοσηλείες κάθε χρόνο και τείνει να γεμίζει τα νοσοκομεία κατά την εποχή του RSV που είναι το τέλος του φθινοπώρου και ο χειμώνας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οδηγεί σε περισσότερους από 100.000 θανάτους κάθε χρόνο σε παιδιά, εκ των οποίων οι μισοί αφορούν σε παιδιά κάτω των έξι μηνών.

Όπως αναφέρεται στο βίντεο του ΠΟΥ, η λοίμωξη με RSV τυπικά ξεκινά σαν ένα τυπικό κρύωμα, δηλαδή έχει συμπτώματα καταρροής, βήχα, φταρνίσματος αλλά μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή λοίμωξη. Όταν αυτό συμβαίνει, το παιδί έχει συριγμό, δυσκολεύεται να τραφεί, είναι πολύ νυσταγμένο, δυσκολεύεται να αναπνεύσει και μπορεί να έχει μπλε χείλη και μπλε νύχια. Αυτές είναι ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αν το παιδί παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει άμεσα να το δει γιατρός.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι γονείς, όπως επισημαίνει ο ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους για να αποφύγουν τη διάδοση ιών στα μικρά παιδιά. Επίσης, δεν πρέπει να καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, καθώς και να φροντίζουν να αποφεύγουν άτομα με συμπτώματα λοίμωξης του ανοσοποιητικού. Ο καλύτερος, βέβαια, τρόπος προστασίας των βρεφών είναι η ανοσοποίησή τους.

Μετά από δεκαετίες έρευνας, η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον δύο αποτελεσματικά «όπλα» ανοσοποίησης κατά του RSV. Το πρώτο είναι ένα εμβόλιο που μπορεί να χορηγηθεί σε εγκύους στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Η μητέρα θα μεταδώσει τα αντισώματα στο αγέννητο μωρό και θα το προστατεύσει μέχρι την ηλικία των έξι μηνών. Το εμβόλιο κυκλοφορεί και στη χώρα μας και από πέρυσι τον χειμώνα έχει ενταχθεί στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα για εμβολιασμό των εγκύων. Το δεύτερο προϊόν είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και χορηγείται απευθείας στο παιδί, σαν εμβόλιο, όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά τη γέννηση και το προστατεύει, επίσης, για τους πρώτους έξι μήνες ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοκλωνικό αντίσωμα δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Πηγή: Cyprus Times

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου

26/05/2026

Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές

25/05/2026

Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια

25/05/2026

Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων

24/05/2026

Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών

24/05/2026

Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα

24/05/2026

Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές Θρησκευτικών Ομάδων 2026: Νέος Αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή ο Πέτρος Νακούζη

24/05/2026

Αντιπρόσωπος για τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκλέγεται ο κ. ΝΑΚΟΥΖΗ Πέτρος, η ανακήρυξη του οποίου θα γίνει τη Δευτέρα, 25 Μαΐου 2026, η ώρα 12 μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ