ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατηγορεί τη Λευκωσία το ψευδοκράτος για «παράδοση κυριαρχίας» στο Ισραήλ
Ο «πρόεδρος» της Βουλής στο ψευδοκράτος, Ζιγιά Οζτούρκλερ, κατηγόρησε χθες Δευτέρα την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «παραδίδει τα κλειδιά» της κυριαρχίας της στον Ισραήλ.
Ο «πρόεδρος» της Βουλής στο ψευδοκράτος, Ζιγιά Οζτούρκλερ, κατηγόρησε χθες Δευτέρα την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «παραδίδει τα κλειδιά» της κυριαρχίας της στον Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, σε γραπτή δήλωσή του, ο Οζτούρκλερ ανέφερε ότι μετά τις αποφάσεις της Λευκωσίας για παραχώρηση προνομιακής πρόσβασης στο Ισραήλ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και στη στρατιωτική βάση στην Πάφο, «η κυριαρχία της ελληνοκυπριακής διοίκησης τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Ο Τ/κ αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» την ώρα που, όπως είπε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Bενιαμίν Νετανιάχου «επιδεικνύει μια επιθετική στάση». Πρόσθεσε ότι για μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να παραχωρεί τέτοια δικαιώματα «δημιουργεί πρόβλημα και στις Βρυξέλλες».
Η κριτική ψευδοκράτους ερμηνέυεται ως φόβος και ανησυχία για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ.
Όπως σημειώνει η Sabah, «η Λευκωσία έχει παραχωρήσει ''προνομιακό καθεστώς'' στο Ισραήλ στη βάση Πάφου, ενώ συνεργάζεται σε τομείς όπως στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ήραν τους περιορισμούς στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Άγκυρα και ψευδοκράτος θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές διαταράσσουν την ισορροπία δυνάμεων στο νησί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έχει καταγγείλει ότι η Κύπρος λειτουργεί ως «στρατιωτική βάση» για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τουρκικές πηγές προειδοποιούν για «επικίνδυνες συνέπειες» σε περίπτωση νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Λευκωσίας.
Το τουρκικό TRT σε ανάρτησή του χθες αναφέρει πως η αποστολή στρατιωτικών φορτίων από το Ισραήλ προς ΚΔ σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα σε μια εμβαθυνόμενη συμμαχία. «Από την πρόσβαση στη στρατιωτική βάση της Πάφου έως την αύξηση των ισραηλινών εγκαταστάσεων, η ΚΔ συνδέεται ολοένα και περισσότερο με το Τελ Αβίβ και τους δυτικούς του εταίρους.», σημειώνεται.
Israel’s delivery of military shipments to Greek-administered Cyprus (GCA) marks another step in a deepening alliance. From defence base access in Paphos to increased Israeli settlements, GCA is tied ever closer to Tel Aviv and its Western partners pic.twitter.com/guCZ5hHRAC
— TRT World (@trtworld) September 22, 2025
Πηγή: sigmalive
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.