ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατηγορεί τη Λευκωσία το ψευδοκράτος για «παράδοση κυριαρχίας» στο Ισραήλ
Ο «πρόεδρος» της Βουλής στο ψευδοκράτος, Ζιγιά Οζτούρκλερ, κατηγόρησε χθες Δευτέρα την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «παραδίδει τα κλειδιά» της κυριαρχίας της στον Ισραήλ.
Ο «πρόεδρος» της Βουλής στο ψευδοκράτος, Ζιγιά Οζτούρκλερ, κατηγόρησε χθες Δευτέρα την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «παραδίδει τα κλειδιά» της κυριαρχίας της στον Ισραήλ.
Σύμφωνα με την Daily Sabah, σε γραπτή δήλωσή του, ο Οζτούρκλερ ανέφερε ότι μετά τις αποφάσεις της Λευκωσίας για παραχώρηση προνομιακής πρόσβασης στο Ισραήλ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και στη στρατιωτική βάση στην Πάφο, «η κυριαρχία της ελληνοκυπριακής διοίκησης τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Ο Τ/κ αξιωματούχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη» την ώρα που, όπως είπε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Bενιαμίν Νετανιάχου «επιδεικνύει μια επιθετική στάση». Πρόσθεσε ότι για μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. να παραχωρεί τέτοια δικαιώματα «δημιουργεί πρόβλημα και στις Βρυξέλλες».
Η κριτική ψευδοκράτους ερμηνέυεται ως φόβος και ανησυχία για την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Κύπρου–Ισραήλ.
Όπως σημειώνει η Sabah, «η Λευκωσία έχει παραχωρήσει ''προνομιακό καθεστώς'' στο Ισραήλ στη βάση Πάφου, ενώ συνεργάζεται σε τομείς όπως στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ήραν τους περιορισμούς στην πώληση όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία».
Η Άγκυρα και ψευδοκράτος θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές διαταράσσουν την ισορροπία δυνάμεων στο νησί. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έχει καταγγείλει ότι η Κύπρος λειτουργεί ως «στρατιωτική βάση» για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τουρκικές πηγές προειδοποιούν για «επικίνδυνες συνέπειες» σε περίπτωση νέου εξοπλιστικού προγράμματος της Λευκωσίας.
Το τουρκικό TRT σε ανάρτησή του χθες αναφέρει πως η αποστολή στρατιωτικών φορτίων από το Ισραήλ προς ΚΔ σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα σε μια εμβαθυνόμενη συμμαχία. «Από την πρόσβαση στη στρατιωτική βάση της Πάφου έως την αύξηση των ισραηλινών εγκαταστάσεων, η ΚΔ συνδέεται ολοένα και περισσότερο με το Τελ Αβίβ και τους δυτικούς του εταίρους.», σημειώνεται.
Israel’s delivery of military shipments to Greek-administered Cyprus (GCA) marks another step in a deepening alliance. From defence base access in Paphos to increased Israeli settlements, GCA is tied ever closer to Tel Aviv and its Western partners pic.twitter.com/guCZ5hHRAC
— TRT World (@trtworld) September 22, 2025
Πηγή: sigmalive
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρεμιέρα για τη νέα Βουλή στις 4 Ιουνίου: Εκλογή Προέδρου με το νέο σύστημα και οδικός χάρτης για τις Επιτροπές
Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς μετά την παραίτηση του Ανδρέα Κωνσταντίνου
Τελευταία Κυριακή Ιουνίου ή 1η Κυριακή Ιουλίου οι εκλογές για νέο Αντιδήμαρχο Αγλαντζιάς λέει ο ΓΔ του ΥΠΕΣ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας – Στον Γιάννη Λαουρή η βουλευτική έδρα της Λευκωσίας
Παραμένει στην Ευρωβουλή ο Φειδίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ριζική αναδιάρθρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλες οι αλλαγές
Διαμορφώνεται και νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξάχθηκαν χθες Κυριακή 24 Μαΐου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το μεσημέρι η ανακήρυξη των νέων Βουλευτών - Η διαδικασία και πότε η πρώτη Ολομέλεια
Η ανακήρυξη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μάριος Καρογιάν: «Η μη συμμετοχή στο Κοινοβούλιο δεν σημαίνει το τέλος μας» – Αιχμές για χειραγώγηση μέσω δημοσκοπήσεων
Απογοήτευση επικρατεί στη ΔΗΠΑ μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τους στόχους», ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι νέοι βουλευτές στην επαρχία Λάρνακας: Αναλυτικά οι σταυροί προτίμησης και η κατανομή των εδρών
Πως κατανέμονται οι έδρες στην επαρχία Λάρνακας, όπου το κόμμα της Αριστεράς έκοψε πρώτο το νήμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ άξιζαν να βρίσκονται στη νέα Βουλή» – Μήνυμα συνεργασίας προς το νέο Σώμα
Ευχαριστίες σε όσους εργάστηκαν για την διεξαγωγή των εκλογών εξέφρασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιοι εκλέγονται στην Πάφο: Οι 5 βουλευτές, οι σταυροί προτίμησης και οι νέες εισόδοι
Τρεις επανεκλέγησαν και δύο για πρώτη φορά στη Βουλή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ακτινογραφία της νέας 6κομματικής Βουλής: Όλα τα τελικά ποσοστά, οι έδρες και οι μεγάλοι ανασταλτικοί παράγοντες
Έξι κόμματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν έδρες στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.