ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ελεγκτική Υπηρεσία: Στη δημοσιότητα η Έκθεση για τον έλεγχο του ΥΠΟΙΚ
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διενήργησε έλεγχο με σκοπό την εξακρίβωση της ορθότητας και κανονικότητας δείγματος συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών, καθώς και δείγματος μισθών των δύο Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2023. Το δείγμα επιλέχθηκε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, στο πλαίσιο ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των Οικονομικών Καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία διενήργησε έλεγχο με σκοπό την εξακρίβωση της ορθότητας και κανονικότητας δείγματος συναλλαγών εισπράξεων και πληρωμών, καθώς και δείγματος μισθών των δύο Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το έτος 2023. Το δείγμα επιλέχθηκε με συγκεκριμένη μεθοδολογία, στο πλαίσιο ελέγχου που αποσκοπούσε στη διατύπωση ελεγκτικής γνώμης επί των Οικονομικών Καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, διενεργήθηκε έλεγχος συμμόρφωσης για το έτος 2023, με έμφαση στην παρακολούθηση της υλοποίησης ευρημάτων και συστάσεων από προηγούμενους ελέγχους της Υπηρεσίας, καθώς και σε πρόσθετα θέματα που εντοπίστηκαν βάσει προκαταρκτικής επισκόπησης.
1.1 Κυριότερα ευρήματα οικονομικού ελέγχου
1.1.1. Διαπιστώθηκε σημαντική καθυστέρηση στην επιστροφή ποσού ύψους €8.750.000 από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (ΚΟΠΕ) προς το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΟ). Επιπλέον, το ποσό αυτό δεν είχε περιληφθεί στην κατάσταση καθυστερημένων εσόδων της Διοίκησης του ΥΟ (έντυπο Γ.Λ. 187). Εισηγηθήκαμε όπως το ΥΟ βελτιώσει τη διαδικασία ενημέρωσης του λογιστηρίου του αναφορικά με τα εκκρεμή προς είσπραξη ποσά, με σκοπό τη διασφάλιση της πληρότητας των σχετικών καταστάσεων. Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική ενόψει της επικείμενης μετάβασης στη βάση των δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων για την κατάρτιση των Οικονομικών Καταστάσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1.1.2. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εισπράξεις προηγούμενων ετών καταχωρήθηκαν ως έσοδα του 2023, ενώ σε άλλες, εισπράξεις του 2023 πιστώθηκαν σε λογαριασμούς καταθέσεων αντί σε κατάλληλα κονδύλια εσόδων.
1.2 Κυριότερα ευρήματα ελέγχου συμμόρφωσης
1.2.1. Το αρχικό Τέλος Άδειας που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της νέας 15ετούς σύμβασης με την ΟΠΑΠ Α.Ε., ακόμη και μετά τη βελτίωση που επήλθε με βάση την επικαιροποίηση των οικονομικών δεδομένων κατόπιν υπόδειξης της Υπηρεσίας μας, εξακολουθεί να εγείρει προβληματισμούς ως προς το κατά πόσο καθορίστηκε με βάση συνήθεις όρους της αγοράς. Η Υπηρεσία μας προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου για αξιολόγηση του θέματος, και ανάλογα με τα ευρήματα/εισηγήσεις του, να αποφασίσει για περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον, εκφράζονται σοβαροί προβληματισμοί για τον χειρισμό από πλευράς ΥΟ εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την κατάργηση της Διακρατικής Συμφωνίας. Οι εκκρεμότητες αυτές ενσωματώθηκαν στη συμφωνία ημερομηνίας 26.6.2024, και ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ο χειρισμός ποσού ύψους €9 εκατ., το οποίο αφορά αδιάθετα κέρδη της περιόδου 2013–2024.
1.2.2. Το ΥΟ παρενέβη στην ανεξαρτησία των εργασιών της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), υποδεικνύοντας τον τρόπο διαχείρισης δέκα περιπτώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκεκριμένης ομάδας δανειοληπτών, κατά παράβαση ρητών δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν εφάρμοσε τις υποδείξεις του ΥΟ.
1.2.3. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2024, το ΥΟ κατέβαλλε επίδομα γραμματέως σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως σταθερό ποσό, στη βάση απλής βεβαίωσης απασχόλησης ιδιαιτέρας γραμματέως. Από τον Απρίλιο του 2024, το επίδομα καταβάλλεται βάσει τεκμηρίωσης. Το ΥΟ ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ως προς τη δυνατότητα ανάκτησης παλαιότερων καταβληθέντων ποσών, ενώ ανέμενε επίσης διευκρινίσεις από το Τμήμα Φορολογίας και το ΤΔΔΠ για τη φορολογική μεταχείριση του επιδόματος και την ανάγκη τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, αντίστοιχα. Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου, δεν είχαν ληφθεί οι σχετικές απαντήσεις.
1.2.4. Το ΥΟ υπέγραψε στις 19.2.2021 νέα Συμφωνία με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) για τις υπηρεσίες διαχείρισης των εκδόσεων κυβερνητικών ομολόγων φυσικών προσώπων. Αν και το ΥΟ αναγνωρίζει την ανάγκη επανεξέτασης της συνέχισης του προγράμματος λόγω του υψηλού κόστους, αυτή δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Επιπλέον, η νέα συμφωνία δεν βασίζεται σε πραγματικούς όρους αγοράς (arm’s length terms). Εισηγηθήκαμε τη διενέργεια επαναδιαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι επίκειται ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ και η Κυβέρνηση θα πρέπει να συμβληθεί με τον μελλοντικό στρατηγικό επενδυτή για τη συνέχιση των εν λόγω υπηρεσιών.
1.2.5. Παρά τις βελτιώσεις στη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων για χορηγίες, εντοπίστηκαν ξανά περιπτώσεις καταβολής «κατά χάριν» χορηγιών όπου δεν τεκμηριωνόταν ηθική υποχρέωση του κράτους ή υπήρχε σχετική νομοθεσία, με αποτέλεσμα πιθανή άνιση μεταχείριση. Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις:
- καταβολής χορηγιών χωρίς απαιτούμενα δικαιολογητικά,
- πολλαπλής κρατικής χρηματοδότησης,
- εσφαλμένης χρέωσης σε κονδύλια της Διοίκησης του ΥΟ αντί στον Προϋπολογισμό του ΤΦ,
- χρηματοδότησης έργου με κόστος σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά υπολογιζόμενο.
1.2.6. Το ΥΟ απέκτησε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Κυπριακής Εταιρείας Αναπτύξεως Ακινήτων, που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό την αποζημίωση πολιτών για απροσπέλαστες περιουσίες λόγω των γεγονότων του 1963. Η Εταιρεία παραμένει αδρανής από το 1974. Εισηγηθήκαμε όπως το ΥΟ επανεξετάσει τη σκοπιμότητα διατήρησής της ή, εναλλακτικά, τη διάλυσή της με μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στο κράτος. Παράλληλα, προτείνουμε την αξιοποίηση των δύο ακινήτων που διαθέτει η Εταιρεία στις ελεύθερες περιοχές, συνολικής εύλογης αξίας €12,6 εκατ.
1.2.7. Το ΥΟ ενοικιάζει υποστατικά για στέγαση Τμημάτων/Υπηρεσιών, μερικά εκ των οποίων δεν διαθέτουν Πιστοποιητικά Τελικής Έγκρισης. Παρότι ζητήθηκε από τα επηρεαζόμενα Τμήματα η λήψη ενεργειών, η πλειονότητα δεν ανταποκρίθηκε. Ενδεικτικά, οι αποθήκες των ΥΚΑΠ μεταστεγάστηκαν από κτήριο χωρίς Πιστοποιητικό σε άλλο κτήριο, επίσης χωρίς Πιστοποιητικό.
1.2.8. Καταγράφηκε σημαντική καθυστέρηση στην προώθηση της μεταρρύθμισης για ευέλικτες μορφές απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία, η οποία υλοποιείται από το ΤΔΔΠ. Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί ορόσημο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), και η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει την εκταμίευση της σχετικής χρηματοδότησης.
1.2.9. Η μεταστέγαση της ΚΑΔΔ σε κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις παραμένει εκκρεμής, γεγονός που δυσχεραίνει τον προγραμματισμό εκπαιδεύσεων, αυξάνει το κόστος συμβάσεων εκπαιδευτικών δράσεων και εμποδίζει την αξιοποίηση του υφιστάμενου εξοπλισμού της.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.