ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν στην ορεινή Λεμεσό
Μέχρι και 20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν σε κοινοτικούς, δημόσιους, εκκλησιαστικούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον για προσφορά εθελοντικής εργασίας / χορηγιών στα πλαίσια της αποκατάστασης της βλάστησης στις καμένες περιοχές της Ορεινής Λεμεσού.
Μέχρι και 20 χιλιάδες δενδρύλλια θα φυτευτούν σε κοινοτικούς, δημόσιους, εκκλησιαστικούς και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε όλες τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό αναφέρει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με αφορμή το έντονο ενδιαφέρον για προσφορά εθελοντικής εργασίας / χορηγιών στα πλαίσια της αποκατάστασης της βλάστησης στις καμένες περιοχές της Ορεινής Λεμεσού.
Ανακοίνωση του Τμήματος Δασών αναφέρει ότι, έχουν ολοκληρωθεί οι επιτόπιες συναντήσεις των λειτουργών του Τμήματος Δασών στις πληγείσες κοινότητες με τις οικείες κοινοτικές αρχές και προκαταρκτικά εκτιμάται ότι θα φυτευτούν μέχρι και 20.000 δενδρύλλια, τα οποία θα παραχωρηθούν δωρεάν από το Τμήμα Δασών, το οποίο θα αναλάβει τη φύτευση κατά την ερχόμενη φυτευτική περίοδο (Νοέμβριος, 2025 – Φεβρουάριος, 2026).
Εξάλλου, μέσα Σεπτεμβρίου το Τμήμα Δασών σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προγραμματίζει να προκηρύξει το πρόγραμμα «Φυτεύω για το Κλίμα», όπου μεταξύ άλλων δικαιούχοι για συμμετοχή είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι εθελοντικές ομάδες και τα οργανωμένα σύνολα θα μπορούν σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές ή τους κατόχους/ιδιοκτήτες ιδιωτικής γης που έχει καεί να συμμετάσχουν στις δενδροφυτεύσεις που θα γίνουν σε αυτές τις περιοχές. Το Τμήμα Δασών θα παραχωρήσει δωρεάν τα δενδρύλλια και οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι θα αναλαμβάνουν τη φύτευση και συντήρηση τους.
Διευκρινίζεται ακόμα ότι στις ιδιωτικές και στις χαλίτικες περιοχές που έχουν καεί και δεν περιλαμβάνονται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, πλείστες των οποίων βρίσκονται σε ημιορεινές περιοχές, αναμένεται ότι με την έναρξη των πρώτων βροχών η δενδρώδης, η θαμνώδης και η ποώδης βλάστηση που προϋπήρχε, θα αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο, αφού διαθέτει τους φυσικούς μηχανισμούς είτε με αναβλάστηση, είτε με φύτρωση νέων φυτών από σπέρματα.
Το Τμήμα Δασών αναφέρει τέλος ότι ευαισθητοποιημένες εθελοντικές ομάδες και άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στην αποκατάσταση και επαναφορά του τοπίου, μέσα από τις δενδροφυτεύσεις και άλλες δραστηριότητες που θα διοργανωθούν κατά την επερχόμενη φυτευτική περίοδο.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.