ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Τουρκική Εθνοσυνέλευση: Χώρες καλούνται να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ

02/09/2025

Η Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την επέκταση, όπως αναφέρει, «της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

 

Η Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησε ψήφισμα σχετικά με την επέκταση, όπως αναφέρει, «της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Με το ψήφισμα καλούνται όλα τα κοινοβούλια των χωρών να διακόψουν τις στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις τους με το Ισραήλ και να αναλάβουν δράση για την άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινίων.

Στο ψήφισμα, το οποίο προτάθηκε από τον πρόεδρο του Σώματος, Νούμαν Κουρτουλμούς, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«1. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις πρακτικές κατοχής, καταστροφής και προσάρτησης που επιβάλλει το Ισραήλ στον λαό της Παλαιστίνης εδώ και δεκαετίες.

2. Τονίζουμε ότι οι σφαγές εναντίον του λαού της Παλαιστίνης και, πιο πρόσφατα, η χρήση του λιμού στη Γάζα ως όπλο εξόντωσης συνιστούν έγκλημα γενοκτονίας.

3. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να αναγκάσει το Ισραήλ να αποδεχτεί μια μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα, να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις του από την περιοχή και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

4. Καταδικάζουμε τις παράνομες δραστηριότητες εποικισμού στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και τη βία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

5. Καλούμε να διασφαλιστεί ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας και αποικιοκρατίας στα Παλαιστινιακά Εδάφη θα λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων.

6. Καταγράφουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου, με βάση τα σύνορα του 1967, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης.

7. Τονίζουμε ότι οι επιθέσεις και οι προκλήσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των ιερών τόπων των μουσουλμάνων, με πρώτο το τέμενος Αλ-Ακσά, πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

8. Καλούμε να ανασταλεί η συμμετοχή της κυβέρνησης του Ισραήλ στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς έως ότου εγκαταλείψει τις πολιτικές γενοκτονίας.
9. Καλούμε όλα τα Κοινοβούλια των χωρών:

- Να τερματίσουν όλες τις στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ και να αναλάβουν επειγόντως δράση για την άρση του εμπάργκο που επιβάλλεται στον λαό της Παλαιστίνης.

- Να απορρίψουν και να καταδικάσουν τις πολιτικές γενοκτονίας και αποικιοκρατίας που εφαρμόζει το Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

- Να προασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης, να συντηρήσουν την προοπτική της λύσης των δύο κρατών και να καλέσουν τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης να το αναγνωρίσουν.

- Να συμμετάσχουν στην «Ομάδα Κοινοβουλίων που Υποστηρίζουν την Παλαιστίνη», η οποία ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 2025 στην Κωνσταντινούπολη υπό την ηγεσία της Μεγάλης Τούρκικης Εθνοσυνέλευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νάρκοτεστ στους δρόμους: Άδεια και νέα μέτρα ασφαλείας

09/02/2026

Η Αστυνομία θα αναστέλλει άμεσα άδειες οδηγών υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ μοτοσικλετιστές και διανομείς θα φορούν υποχρεωτικά φωσφορούχα κράνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μήνυμα στήριξης από τη Βουλή: Στο επίκεντρο έρευνα και φροντίδα για τον καρκίνο

06/02/2026

Τη δέσμευση της Βουλής για συνεχή ενίσχυση της έρευνας, της περίθαλψης και της στήριξης των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους επανέλαβε η Πρόεδρος του Σώματος, Αννίτα Δημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Στο στόχαστρο» κινητό και ζώνη: Κινητές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους

06/02/2026

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βροχές και πιθανές καταιγίδες σήμερα – Αναλυτικά η πρόγνωση

06/02/2026

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τροχαίο στη Λεμεσό: Συνελήφθη 24χρονη, κρίσιμα 17χρονος

06/02/2026

Στη σύλληψη 24χρονης οδηγού προχώρησε η Αστυνομία, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για το σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα 17χρονο μοτοσικλετιστή, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρέχουν στη μνήμη του Κυπριανού: Αγώνας δρόμου από το Κάβο Γκρέκο στο Αυγόρου

06/02/2026

Αγώνας δρόμου εις μνήμη του Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών το 2023, διοργανώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αναστέλλεται η συμμετοχή Φαίδωνα και Γυψιώτη στα συλλογικά όργανα

05/02/2026

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για το θέμα της αργίας του Φαίδωνα Φαίδωνος, αλλά και του δημάρχου Λευκονοίκου, Πιερή Γυψιώτη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη αστυνομικές έρευνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλάζει ξανά το σκηνικό: Σκόνη, άνοδος θερμοκρασίας και βροχές στο μενού

05/02/2026

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή αλλά σταδιακά αναμένεται ασθενής χαμηλή πίεση. Από την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φλόγες σε διαμέρισμα στην Αγλαντζιά: Στεγνωτήριο πήρε φωτιά ενώ οι ένοικοι ήταν μέσα

05/02/2026

Στιγμές αναστάτωσης εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην Αγλαντζιά, όταν ηλεκτρική οικιακή συσκευή τυλίχθηκε αιφνιδίως στις φλόγες, ενώ οι ένοικοι βρίσκονταν εντός της κατοικίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας: Εντοπίστηκαν σφαίρες σε τουαλέτα

05/02/2026

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στη Λάρνακα μετά τον εντοπισμό σφαιρών στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ