ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά
Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στο ‘Χ’ η κ. Μιχαηλίδου, οι στοχεύσεις μας για ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο σχολείο αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Στη Μέση, Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση, δίνουμε έμφαση στη μαθητοκεντρική προσέγγιση, με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση από το εξετασιοκεντρικό μοντέλο που επικρατεί για δεκαετίες. Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει, να εμπνέει και να είναι δίπλα στο κάθε παιδί», σημειώνει.
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2025–2026, προσθέτει, προχωρούμε σε σειρά δράσεων και θεσμών που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητές μας.
Σύμφωνα με την ίδια, κάποιες από αυτές είναι πρώτον, η «Επικαιροποίηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και περιορισμός της ύλης, ώστε να επικεντρωθούμε στην ουσιαστική γνώση και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας».
Ήδη, αναφέρει, «ένα σημαντικό ποσοστό της ύλης έχει επικαιροποιηθεί, ενώ σε κάποια μαθήματα χρειάζεται περαιτέρω μείωση και κυρίως εξορθολογισμός».
Δεύτερη δράση είναι η προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών για βελτίωση της διδασκαλίας και της μάθησης. «Μέσω λογισμικών στο μάθημα και αναβάθμισης του εξοπλισμού στα σχολεία, καλλιεργούμε με προσοχή και έμφαση στην ορθή χρήση τους, τις νέες τεχνολογίες, όπως π.χ. ΤΝ, ρομποτική, κτλ», προσθέτει η κ. Μιχαηλίδου την ανάρτησή της.
Τρίτη δράση, συμπληρώνει, είναι η λειτουργία ολοήμερων Γυμνασίων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, τις επιστήμες και την ελληνική γλώσσα.
Τέταρτη δράση, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής για τη βία και την παραβατικότητα στο σχολείο, μέσω της προώθησης του «Ασφαλούς Σχολείου» και της εφαρμογής νομοθεσιών.
Επίσης, η κ. Μιχαηλίδου ανακοινώνει δράσεις βελτίωσης της ελληνικής γλώσσας στην τάξη, πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Τεχνικού Γυμνασίου, με έμφαση στην εξοικείωση με τις δεξιότητες τεχνικών επαγγελμάτων, νέων τεχνολογιών, κ.ά. και πρόγραμμα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στο Γυμνάσιο (πιλοτικό) όπως και επαναφορά της εβδομάδας εργασίας στη Β’ Λυκείου
Η Υπουργός αναφέρεται επίσης στην επέκταση του μαθήματος της χρηματοοικονομικής παιδείας με ώρες διδασκαλίας σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής διοίκησης και εκπαίδευσης eΔΕΑ για διευκόλυνση της επικοινωνίας σχολείου – Υπουργείου, σχολείου – οικογένειας και καλύτερης διοίκησης του σχολείου και την βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται στις επαρχιακές επιτροπές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μέχρι την τροποποίηση νομοθεσίας.
Άλλες δράσεις είναι η επαναφορά, σε μεγαλύτερη κλίμακα, της Αγωγής του Πολίτη, με διαθεματική προσέγγιση, η ενδυνάμωση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας με έμφαση στην αποκέντρωση, τις ιδιαιτερότητες του κάθε σχολείου, μέσω του σχεδίου βελτίωσης που ήδη έχει γίνει θεσμός, η βελτίωση και αναβάθμιση των σχολείων ειδικού ενδιαφέροντος (Αθλητικό Μουσικό και ολοήμερο στη Μέση Εκπαίδευση).
«Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει» καταλήγει στην ανάρτησή της και παραπέμπει σε αναλυτική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φονικές πλημμύρες σε Ινδία και Πακιστάν: Ανασύρουν πτώματα από τη λάσπη
Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν το βόρειο Πακιστάν έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 194 ανθρώπους σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την έναρξη της περιόδου των μουσώνων στα τέλη Ιουνίου σε περισσότερους από 500.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 36χρονος Πολωνός για υπόθεση απαγωγής
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου326χρονος άνδρας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο οποίος καταζητείται από τις αρχές της Πολωνίας για υπόθεση απαγωγής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠτΔ: Θα διαθέσει για 12 μήνες τις εισφορές του σε ευαγή ιδρύματα εις μνήμη των γονιών του
Τη μηναία του αποζημίωση που προβλέπεται για τη 18ετή υπηρεσία του στο δημόσιο, ως διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα διαθέσει σε έξι οίκους στέγασης ή κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, για τους 12 επόμενους μήνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα τηλεφωνική απάτη απόσπασης χρημάτων: Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Η Αστυνομία συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, μετά από καταγγελίες σχετικά με ύποπτα πρόσωπα, τα οποία επικοινωνούν με πολίτες στην ελληνική γλώσσα και παριστάνουν τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Υπηρεσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Τους αρπαξαν 60.000 ευρω συνολικά
Νέες καταγγελίες απάτης μέσω διαδικτύου, που αφορά σε δήθεν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, διερευνά η Αστυνομία και συγκεκριμένα το ΤΑΕ Λευκωσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρέθηκε το σημείο έναρξης και τα αίτια της φωτιάς στη Λεμεσό από τους Αμερικανούς
Το ακριβές σημείο της έναρξης της φωτιάς στην ορεινή Λεμεσού και τα αίτιά της έχει εντοπίσει η ομάδα εμπειρογνώμων από τις ΗΠΑ η οποία ειδικεύεται στην διερεύνηση πυρκαγιών.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία δίνει άδεια για Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά τον Αύγουστο
Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα στα «Εννιάμερα της Παναγίας», το Σάββατο 23 Αυγούστου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στο δημόσιο σχολείο: Οι δράσεις του Υπουργείου για τη νέα σχολική χρονιά
Το δημόσιο σχολείο αλλάζει και αλλάζει για να δίνει σε κάθε παιδί τη δύναμη να προχωρήσει, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας σειρά δράσεων με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πυρκαγιά στη Λεμεσό: Συναντά τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες ο ΠτΔ
Με την ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για τα θέματα των πυρκαγιών πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαζωνάκης: “Δεν πάσχω από κανένα ψυχικό νόσημα που να χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας”
Δημόσια τοποθετήθηκε ο δημοφιλής τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, μετά την εισαγωγή του στο Δρομοκαΐτειο, σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”.