ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ανοίγει πυρ ο Χριστοφίδης μετά τις πυρκαγιές: Το Τμήμα Δασών ζητούσε επείγον προσλήψεις εδώ και μήνες

05/08/2025

Κρίσιμα ερωτήματα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος με δημόσια τοποθέτησή του κατήγγειλε ανεπάρκεια, αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη του Τμήματος Δασών.

 

Κρίσιμα ερωτήματα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος με δημόσια τοποθέτησή του κατήγγειλε ανεπάρκεια, αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης για στήριξη του Τμήματος Δασών.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, με βάση επίσημα έγγραφα και επιστολές, το Τμήμα Δασών είχε από τις 9 Ιανουαρίου 2025 αιτηθεί με την ένδειξη «Πάρα πολύ επείγον» την έγκριση πλήρωσης 19 θέσεων δασοπυροσβεστών, δασικών εργατών και πυροφυλάκων, επισημαίνοντας ότι οι προσλήψεις θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι τον Απρίλιο, πριν την έναρξη της καλοκαιρινής αντιπυρικής περιόδου. Το αίτημα τεκμηριωνόταν από ελλείψεις λόγω αφυπηρετήσεων, παραιτήσεων και αλλαγών επαγγέλματος.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και νέα επιστολή του διευθυντή του Τμήματος Δασών στις 2 Απριλίου, με την οποία αυξάνεται ο αριθμός των αναγκαίων θέσεων σε 27, η αναγκαία έγκριση δόθηκε τελικά μόλις στις 16 Ιουλίου – σχεδόν έξι μήνες μετά το αρχικό αίτημα και αφού είχε πλέον χαθεί το παράθυρο για τις προσλήψεις ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Η προκήρυξη των θέσεων έγινε στις 31 Ιουλίου, με τις διαδικασίες να καθιστούν εφικτή την πρόσληψη το νωρίτερο στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή η κρίσιμη περίοδος των πυρκαγιών θα έχει ήδη παρέλθει.

Ο κ. Χριστοφίδης καταγγέλλει ότι η στάση αυτή συνιστά ξεκάθαρη πολιτική απόφαση που αφήνει έκθετο το Τμήμα Δασών, και εν τέλει, τη χώρα ολόκληρη. «Τους ζητούσαν δασοπυροσβέστες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τους έδωσαν για τη χειμερινή περίοδο», σχολιάζει με νόημα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβερνητική αμέλεια απογυμνώνει τις διακηρύξεις περί «πλήρους ετοιμότητας» που είχαν προβληθεί επικοινωνιακά τους προηγούμενους μήνες. Η πραγματικότητα, όπως αναδεικνύουν τα επίσημα έγγραφα, είναι διαφορετική: οι καθυστερήσεις στο κέντρο λήψης αποφάσεων στέρησαν κρίσιμο προσωπικό από το μέτωπο των πυρκαγιών, με πιθανές επιπτώσεις στην τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: ποιος έλαβε την απόφαση να καθυστερήσει η έγκριση; Γιατί αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις του Τμήματος Δασών; Και ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε;

Το ζήτημα, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι γραφειοκρατικό αλλά βαθιά πολιτικό και άπτεται της ετοιμότητας της Πολιτείας να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών.

Δείτε πιο κάτω τα έγγραφα που δημοσιεύει ο κ. Χριστοφίδης:



 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πορτοκαλί προειδοποίηση για 43 βαθμούς - Καύσωνας μέχρι την Τρίτη

09/08/2025

Στους 43 βαθμούς θα ανέλθει σήμερα η θερμοκρασία στο εσωτερικό, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μείωση στους θανάτους από πνιγμό στην ΕΕ: Ποια η θέση της Κύπρου;

08/08/2025

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις τέσσερις χώρες της ΕΕ που κατέγραψαν τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων από πνιγμό το 2022, ανέφερε η Eurostat, την Τρίτη, ενώ οι θάνατοι από πνιγμό στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 4% το 2022.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά Λεμεσού: Αποζημίωση καμένων οχημάτων: Ποια μένουν εκτός;

08/08/2025

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της δέσμευσης του κράτους για κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στην ορεινή Επαρχία Λεμεσού και με στόχο να αποκατασταθεί η καθημερινότητα των επηρεαζόμενων πολιτών, έχει εγκρίνει στη συνεδρία ημερομηνίας 6 Αυγούστου 2025 την παροχή οικονομικής βοήθειας στις περιπτώσεις ζημιών σε οχήματα και μηχανήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συγκλονίζει το γκράφιτι των δύο θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό (ΦΩΤΟ)

08/08/2025

Συγκλονιστικό είναι το γκράφιτι που δημιούργησε ο Κύπριος καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλής στη μνήμη της Μάρως και του Δημήτρη, των δύο θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ντροπή και αίσχος: Γύρισαν βίντεο μπροστά από φλεγόμενο εργοστάσιο μετά από ουκρανικό χτύπημα

08/08/2025

Στη σύλληψη δύο νεαρών Influencers, ηλικίας 19 και 21 ετών, προχώρησαν οι αρχές της Ρωσίας μετά από βίντεο που ανήρτησαν οι δύο κοπέλες στο TikTok με φόντο ένα φλεγόμενο ρωσικό εργοστάσιο μετά από επίθεση ουκρανικών drones.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θωρακίζεται με κάμερες τροχαίας το ψευδοκράτος: 150 συσκευές δώρο από την Τουρκία

07/08/2025

Άρχισε η εγκατάσταση 150 νέων καμερών τροχαίας στα κατεχόμενα, εκ των οποίων οι 130 είναι σταθερές και οι 20 κινητές, και η λειτουργία τους προγραμματίζεται για τις 15-16 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χαμός στη Λευκωσία: Έκρηξη σε αντιπροσωπεία οχημάτων με σημαντικές ζημιές

07/08/2025

Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτη σε εκθεσιακό χώρο αυτοκινήτων στην Εγκωμη προκαλώντας αναστάτωση στην περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστάτωση στη Λεμεσό: Πληροφορία για εκρηκτικό μηχανισμό σε νυχτερινό κέντρο

07/08/2025

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από πληροφορία για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε νυχτερινό κέντρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Takata: Επιπλέον 852 BMW υπόκεινται σε ανάκληση

07/08/2025

Επιπλέον 852 οχήματα BMW, υπόκεινται σε ανάκληση λόγω ελαττωματικών αερόσακων οδηγού ΤΑΚΑΤΑ, με οδηγία από τον κατασκευαστή προς τους ιδιοκτήτες τους για άμεση ακινητοποίηση τους, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει λάβει η εταιρεία Char. Pilakoutas Ltd από τον κατασκευαστή BMW.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γυναίκα κινδύνευσε να καεί στο ίδιο σημείο όπου ξεψύχησαν ο Δημήτρης και η Μάρω

06/08/2025

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε γυναίκα μια περίπου ώρα πριν εντοπιστούν τα δύο θύματα της φονικής πυρκαγιάς, στο ίδιο σημείο όπου «έσβησαν» ο Δημήτρης κι η Μάρω Φιλιππίδη, περιστατικό το οποίο βλέπει το φως της δημοσιότητας με βάση την έκθεση της Αστυνομίας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ