ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φωνάζουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού για σοβαρή υποστελέχωση
Σοβαρή υποστελέχωση καταγγέλλουν οι ναυαγοσώστες της Λεμεσού.
Μόλις 43 από τις 79 θέσεις ναυαγοσωστών, που έχουν εγκριθεί για την Επαρχία Λεμεσού, έχουν καλυφθεί, ενώ από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους λειτουργούν μόνο οι 16, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού, Ηλέκτρα Παναγιώτου, εκφράζοντας τον προβληματισμό της από την υποστελέχωση που παρατηρείται κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ.Παναγιώτου, παρά το ότι μειώθηκε ο αριθμός των απαιτούμενων μεταλλίων ναυαγοσωστικής από 4 σε 3, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι της Λεμεσού.
Σήμερα, συνέχισε, εργοδοτούνται 44 ναυαγοσώστες, ένας εκ των οποίων είναι ο υπεύθυνος τους και οι υπόλοιποι 43 στελεχώνουν τους 16 από τους 26 ναυαγοσωστικούς πύργους. Συνολικά 11 μόνιμοι ναυαγοσώστες εργάζονται τους χειμερινούς μήνες, μέχρι τον Μάρτιο, σε συγκεκριμένους πύργους, από τις 7:00 μέχρι τις 14:30. Από τον Απρίλιο ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 41, τον Μάιο σε 55 και τους καλοκαιρινούς μήνες σε 74, ενώ για φέτος εγκρίθηκαν συνολικά 79 θέσεις.
«Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική, όταν υπάρχει σε κάθε περιοχή δεύτερος στελεχωμένος πύργος» είπε, υπογραμμίζοντας πως ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Ακτή του Κυβερνήτη «όπου δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ούτε έναν ναυαγοσωστικό πύργο».
Μάλιστα, συνέχισε, για το σκοπό αυτό ήταν προγραμματισμένη, χθες Δευτέρα, διαδικασία εξέτασης υποψήφιων ναυαγοσωστών, αλλά δεν παρουσιάστηκε κανένας υποψήφιος. Ωστόσο, πρόσθεσε, τρία άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τα οποία θα κληθούν σύντομα, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα, να εξεταστούν και εφόσον προσληφθούν, θα στελεχώσουν τον ναυαγοσωστικό πύργο της Ακτής του Κυβερνήτη.
Σύμφωνα με την κ.Παναγιώτου, οι Βρετανικές Βάσεις έχουν ήδη ζητήσει όπως στελεχωθεί και ο δεύτερος ναυαγοσωστικός πύργος στο Ladies Mile, καθώς για ολόκληρη την ακτογραμμή των 5 χιλιομέτρων, μέχρι στιγμής, λειτουργεί μόνο ο ένας ναυαγοσωστικός πύργος.
Η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού απέδωσε την έλλειψη ενδιαφέροντος σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ αυτών και στο Brexit, αφού μειώθηκε ο αριθμός φοιτητών στην Βρετανία, οι οποίοι επέστρεφαν νωρίτερα στην Κύπρο, από ό,τι σε άλλες χώρες, και εκδήλωναν ενδιαφέρον για θέση ναυαγοσώστη.
Επίσης, πρόσθεσε, αρκετοί επιλέγουν να εργοδοτηθούν σε πισίνες ξενοδοχειακών μονάδων, έχοντας περισσότερα ωφελήματα και λιγότερες ευθύνες επιτήρησης, ενώ αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα των κανονισμών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής. Όπως εξήγησε, η διάρκεια των μεταλλίων ναυαγοσωστικής είναι δυο χρόνια, με αποτέλεσμα, αν παρέλθει το χρονικό διάστημα και δεν προχωρήσει κάποιος στο επόμενο μετάλλιο, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Παράλληλα, η Επαρχιακή Διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αδυναμίας στελέχωσης συγκεκριμένων ναυαγοσωστικών πύργων σε ώρες που επιλέγουν αρκετοί πρωινοί κολυμβητές. Όπως είπε η κ.Παναγιώτου, αν και το καλοκαιρινό ωράριο λειτουργίας των ναυαγοσωστικών πύργων είναι 10:30 με 18:00, στην Ακτή Ολυμπίων και στην παραλία Κουρίου, θα έπρεπε να λειτουργούν ναυαγοσωστικοί πύργοι από τις 6:30, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη αυτή η ευχέρεια, λόγω της υποστελέχωσης.
«Έχουμε πραγματικό πρόβλημα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, δυστυχώς δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια Έπαρχος Λεμεσού.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρή δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό: Θα κάνω ό,τι μπορώ - Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τουφάν Ερχιουρμάν
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πανικός στην Ιαπωνία από τον ισχυρό σεισμό - Έκρηξη σε εμπορικό κέντρο με εγκλωβισμένους (Βίντεο)
Αρκετοί άνθρωποι που επέβαιναν σε τρένο υψηλής ταχύτητας την ώρα του σεισμού επίσης τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Η Λευκωσία δείχνει την Τουρκία για το αδιέξοδο - Οι αιχμές Λετυμπιώτη και το «όχι» στα δύο κράτη
O κ. Λετυμπιώτης έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο τουρκικό αφήγημα, αποδίδοντας την απόλυτη στασιμότητα του Κυπριακού από το 2021 αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Κιουσού – Οι αρχές προειδοποιούν για τσουνάμι
Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) , δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στη Χαβάι και την Αμερικανική Σαμόα, μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό: Στην Κύπρο ο Αντόνιο Γκουτέρες – Συναντήσεις με Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν
Κρίσιμο 48ωρο για το Κυπριακό, με την προσοχή στραμμένη στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο νησί.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεπέρασαν τα €10,3 εκατ. οι απώλειες από διαδικτυακές απάτες το 2025 – Πάνω από 900 καταγγελίες στην Αστυνομία
Σημαντικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των διαδικτυακών απατών στην Κύπρο, με τις οικονομικές απώλειες που καταγράφηκαν το 2025 να υπερβαίνουν τα €10,3 εκατομμύρια.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πάλμας για την πυρκαγιά στο Καλό Χωριό: «Αντιεπαγγελματισμός» στην καταστροφή των RPG – Προειδοποιεί με αυστηρές ευθύνες
Έντονη ενόχληση για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η καταστροφή βλημάτων RPG στο πεδίο βολής Καλού Χωριού εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μετά την πυρκαγιά που επεκτάθηκε στις κοινότητες Αγίας Άννας και Ψευδά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ολγκίν για Κύπρο: Στόχος της επίσκεψης του ΓΓ ΟΗΕ είναι να ενθαρρύνει λαό και ηγέτες για διαπραγματεύσεις
Για «πολύ σημαντική» επίσκεψη έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πυρκαγιά στο πεδίο βολής Καλού Χωριού – Προληπτική εκκένωση της Αγίας Άννας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην επαρχία Λάρνακας, μετά από βολές της Εθνικής Φρουράς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Takata: Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας – Σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση
Σε εξέλιξη και σε προχωρημένο στάδιο παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης που αφορά τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata, με την Αστυνομία να συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.