ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.

Επί του παρόντος στον ΕΟΑ Λεμεσού υπάρχουν εγκαταστημένα εννέα κύρια συστήματα ΑΠΕ εκ των οποίων τα επτά είναι φωτοβολταϊκά συστήματα και τα δύο γεννήτριες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (CHP) με τη χρήση του παραγόμενου βιοαερίου στις εγκαταστάσεις αναερόβιας χώνευσης των Εργοστασίων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της πόλης της Λεμεσού.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς (ηλεκτρική) των συστημάτων ΑΠΕ το 2023 ανήλθε σε 1.224,1kW και η παραγόμενη ενέργεια σε 2.688.003 kWh el που αντιστοιχεί σε ποσοστό 23,06% της συνολικής καταναλισκόμενης ενέργειας του Οργανισμού. Επομένως, περίπου το 1/4 της καταναλισκόμενης ενέργειας του Οργανισμού παράγεται από συστήματα ΑΠΕ και η ενέργεια που εξοικονομήθηκε για το 2023 ήταν κοντά στο €1 εκ.
Στο πλαίσιο της δεδηλωμένης δέσμευσης του ΕΟΑ Λεμεσού για αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ έχουν προγραμματιστεί και εκτελούνται οι ακόλουθες εργασίες:
- Εντός του έτους θα εγκατασταθούν ακόμη δύο συστήματα φωτοβολταϊκών ισχύος 10kW έκαστο σε δύο Αντλιοστάσια λυμάτων καθώς και επιπλέον φωτοβολταϊκά ισχύος 150kW
στο ΕΕΛ Δυτικής Λεμεσού.
- Έχει εκπονηθεί μελέτη αξιολόγησης της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους Βιολογικούς Σταθμούς των ορεινών κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού.
Η μελέτη βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης για λήψη αποφάσεων.
- Θα αξιολογηθεί εντός του έτους το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων φωτοβολταϊκών είτε αυτόνομων είτε με net-metering τόσο στις υφιστάμενες όσο και στις νέες δεξαμενές ύδρευσης.
Με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλή διεθνής διάκριση για τον Αλέξανδρο Χατζηκώστα, υποψήφιο διδάκτορα του ΑΠΘ
Ο ελληνοκύπριος υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλέξανδρος Χατζηκώστας, διακρίθηκε διεθνώς για το έργο του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS για εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ΕΟΑ Λεμεσού συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση του έργου FRESHNESS, που πραγματοποιήθηκε στις 17 – 18 Ιουνίου 2025 στο νησί Κως, το οποίο υλοποιείται στο
πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Κύπρος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΕΟΑ Λεμεσού μειώνει τα κόστη και ρυπαίνει λιγότερο με νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA) Λεμεσού ως ένας κατεξοχήν περιβαλλοντικός Οργανισμός, έχει υιοθετήσει ενεργά τη χρήση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο πλαίσιο της στρατηγικής του για προστασία του περιβάλλοντος και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του Οργανισμού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη φυλακή 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην του
Πίσω από τα κάγκελα ο 46χρονος που κακοποιούσε σεξουαλικά την ανήλικη κόρη της πρώην συμβίας του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκωφαντικό “ΌΧΙ” στη μείωση ποινής 36χρονου που καταδικάστηκε για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης
Απορρίφθηκε η έφεση που κατέθεσε 36χρονος καταδικασθείς για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονης, με την οποία ζητούσε να επανεξεταστεί η καταδίκη και η ποινή 2,5 ετών που του επιβλήθηκε.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έπιασαν «στον ύπνο» ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου: Έκλεψαν αλυσίδες και έγιναν άφαντοι
Στον ύπνο έπιασαν ιδιοκτήτρια χρυσοχοείου, κλέβοντας χρυσαφικά κάτω από τη μύτη της.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Αστυνομία Κύπρου εκπαιδεύεται για την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους
Η Αστυνομία Κύπρου, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Έργου με τίτλο «NoHate Police: Enhancing the Police Response to Hate through Training in Greece and Cyprus» (NoHate Police: Ενίσχυση της Ανταπόκρισης της Αστυνομίας στα Εγκλήματα Μίσους μέσω Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κύπρο), πραγματοποίησε σήμερα το Εργαστήριο (Workshop) “NoHate Police”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης και φροντίδας για τα ζώα στη Λάρνακα!
H Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας και ο Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας - Αμμοχώστου, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ευημερία και την προστασία των ζώων, υπό τον τίτλο: «Fun Day for animals» - «Ημέρα Αφιερωμένη στα Ζώα».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποινή κάθειρξης 16 ετών στον Αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική
Ποινή κάθειρξης 16 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στον 42χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που προχωρούσε σε εκβιασμούς για τον έλεγχο των σημείων πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Χαλκιδικής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα δήλωση για ΤΑΚΑΤΑ: Τι γίνεται με τις ανακλήσεις;
Περίπου το 45% των ανακλήσεων οχημάτων για τους προβληματικούς αερόσακους Takata, έχει υλοποιηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) Γιώργος Λουκά.